بازگشت مجدد ریزگردها
دنیای اقتصاد - برای دومین بار در یک ماه گذشته، نیمه غربی کشور در گردوغبار عربی غرق شد. گزارشها از حجم عظیم این ریزگردها به ویژه در استانهایی همچون کرمانشاه، ایلام، خوزستان و بوشهر حکایت دارند؛ تا حدی که در شماری از شهرهای این چند استان، دیروز ادارات دولتی به تعطیلی کشیده شدند. بر اساس برخی پیش بینیها موج تازه ریزگردها از امروز وارد بخشهای مرکزی کشور خواهد شد؛ هرچند ممکن است در استانهایی همچون تهران، ناپایداریهای جوی احتمالی در کم اثر کردن این آلایندهها موثر واقع شوند. نیمه غربی کشور برای دومین بار در یک ماه گذشته در غبار عربی غرق شد
بازگشت ریزگردها
دنیای اقتصاد - استانهای غربی و جنوبی کشور بار دیگر با گرد و غبار کشور همسایه؛ یعنی عراق درگیر شدند. باز هم استانهایی مثل کرمانشاه، ایلام و خوزستان درگیر پدیده گرد و غبار بودند و این بار بوشهر هم به این فهرست اضافه شد. شدت گرد و غبار در استانهای ایلام و خوزستان هم تا جایی پیش رفت که ادارات این دو استان را به تعطیلی کشاند. دلیل این اتفاق هم شکلگیری کانون دیگری از گرد و غبار در عراق بود که با وزش باد استانهای هم مرز را درگیر کرد و به گفته رییس اداره پیشبینی اداره کل هواشناسی استان کرمانشاه این پدیده به مرکز کشور هم نفوذ خواهد کرد و احتمالا مقصد بعدی آن پایتخت باشد.
از سوی دیگر مصطفی محمدنجار، وزیر کشور روز گذشته در حاشیه دومین کنفرانس ملی مدیریت بحران برای اولین بار به نقش مخرب ریزگردها در سلامتی افراد اذعان کرد و گفت که «در حال حاضر شاهد بروز حوادثی مانند خشکسالی و پدیده ریزگردها هستیم که این پدیده خسارتهایی در حوزه سلامت ایجاد کرده است.» تا پیش از این هم جسته و گریخته اخباری در خصوص تاثیر ریزگردها بر سلامتی افراد به ویژه بیماران قلبی منتشر میشد و به بیماران هم توصیه میشد که در روزهای پرغبار، از حضور در اماکن باز خودداری کنند. اما هیچ کدام از آنها به اندازه اظهارات وزیر کشور از قاطعیت لازم برخوردار نبود.
پدیده گرد و غبار که از بهار امسال و به ویژه اردیبهشت ماه آسمان بسیاری از استانهای کشور را با خود درگیر کرده است، یک منشا عمده بیشتر ندارد و آن هم کشور عراق است. این بار هم به مانند دفعات گذشته تمام مدیران هواشناسی استانهای درگیر پدیده گرد و غبار، علت آلودگی هوای شهرهای خود را بیایانهای کشورعراق دانستند. اوایل خرداد ماه هم یکبار دیگر بخش وسیعی از استانهای غربی، جنوب غربی و جنوبی کشور با پدیده گردو غبار دست و پنجه نرم کردند و این در حالی است که به گفته مسوولان ۲۵ استان کشور درگیر این پدیده هستند و تاکنون هم مقامات عراقی هیچ اقدامی در این زمینه انجام ندادهاند. از سوی دیگر مقامات ایرانی هم معتقدند که برای حضور در عراق و کمک به این کشور در طرحهای بیابانزدایی (منشا تولید گرد و غبار) باید امنیت نیروهایشان تامین شود که نمیشود. از همین رو تاکنون اقدام قابلتوجهی در این باره انجام نشده و هر روز هم بر وسعت استانها و شهرهای درگیر با گرد و غبار کشور همسایه بیشتر میشود.
کرمانشاه، اولین قربانی
اما بنا به گزارش واحد مرکزی خبر، گردوغبار از بعد از ظهر روز دوشنبه شهرهای غربی کرمانشاه را درگیر کرد. مجید ابدی حد استاندار کرمانشاه گفت: روز دوشنبه شدت ریزگردها به حدی بود که میدان دید افقی در شهرستانهای قصرشیرین و سرپل ذهاب را به ۵۰ متر کاهش داد. میدان طبیعی دید افقی در هوای پاک ۱۰ هزار متر است.
البته «ایرنا» گزارش داده است که میزان دید در شهرستان قصرشیرین ناشی از آلودگی شدید هوا و گرد و غبار به کمتر از ۲۰ متر رسیده و آلودگی بهحدی زیاد بود که نفس کشیدن در هوای باز و آزاد حتی با استفاده از ماسک هم برای شهروندان مشکل شد. رییس اداره پیشبینی اداره کل هواشناسی استان کرمانشاه نیز منشا این ریزگردها را بیابانهای عراق اعلام کرد. علی محمد زوراوند افزود: گردوغبار از اواسط وقت دیروز بهتدریج از مرزهای شرقی کشور خارج و وارد مناطق مرکزی کشور شد.
تعطیلی ادارات خوزستان و ایلام
همچنین، مدیر کل حوادث غیر مترقبه استانداری خوزستان هم با اشاره به اینکه شدت گرد و غبار در خوزستان به مرز هشدار رسید، گفت:
بر اساس اعلام فرمانداریها روز گذشته ادارات ۸ شهرستان شامل اهواز، دزفول، شوشتر، شادگان، آبادان، خرمشهر، اندیمشک و شوش تعطیل اعلام شد. گرد و غبار شدید هوا همچنین موجب لغو و تاخیر پروازهای صبح دیروز فرودگاه بینالمللی اهواز شد.
علیرضا غلامپور، معاون مدیرکل هواشناسی خوزستان نیز شعاع دید را در اهواز ۲۰۰ متر اعلام کرد و به ایرنا گفت: این پدیده به دلیل تغییرات فشار هوا و وزش باد در شمال کشور عراق ایجاد شده و از نیمهشب دوشنبه ذرات گرد و غبار وارد خوزستان شدند.
ریزگردهای عربی همچنین علاوه بر اینکه از عصر روز دوشنبه وارد استان مرزی ایلام شد از بامداد دیروز کل این استان به ویژه مناطق مرزی را آلوده کرد. استانداری ایلام نیز در اطلاعیه ای به علت افزایش و غلظت آلودگی هوای استان ادارات این استان را روز گذشته تعطیل اعلام کرد. همچنین آلودگی هوا، پروازهای صبح دیروز فرودگاه شهدای ایلام را به تعطیلی کشاند. بنا به گزارشها، میزان دید افقی در ایلام به کمتر از ۲۰۰ متر و در شهر مهران به ۵۰ متر کاهش یافت.
اداره کل هواشناسی استان بوشهر هم اعلام کرد توده گرد و خاک شکل گرفته در شرق عراق که جنوب و جنوب غرب کشورمان را تحت تاثیر قرار داده، کم کم وارد استان بوشهر شد و تا بعد از ظهر دیروز آسمان این استان را درگیر کرد.
اداره کل محیط زیست استان بوشهر اعلام کرد که میزان آلایندگی هوا ۳۵۰ میکروگرم بر متر مکعب یعنی ۳/۲ برابر میزان استاندارد است. مسوول مرکز تحقیقات هواشناسی استان بوشهر هم گفت از ابتدای امسال تا کنون ۱۸ روز گرد و خاکی در این استان وجود داشته است که در پنج روز گرد و خاک غلیظ بود و دید به کمتر از ۲ کیلومتر رسید. بهادری افزود: پارسال در همین مدت بوشهریها ۱۹ روز گرد و خاکی را تجربه کردند که چهار روز گرد و خاک غلیظ بود.
از آنجا که اخیرا پدیده گردو غبار با شروع از نیمه غربی کشور راه نفوذ خود را به مرکز کشور نیز باز کرده، باید دید که آیا این پدیده در روزهای آتی تهران را هم درگیر خواهد کرد یا خیر.
نمایی از آسمان مملو از گرد و غبار دیروز شهر اهواز / عکس: ایسنا
ارسال نظر