دنیای اقتصاد - دومین روز مذاکرات ایران و گروه 1+5 روز گذشته در حالی در مسکو پی گرفته شد که باز هم همچون مذاکرات قبلی در بغداد، گفت‌وگوهای دو طرف به ماراتنی طولانی بدل شد و حتی هیات‌های غربی مجبور شدند بلیت‌‌های بازگشت دیشب خود به کشورهایشان را کنسل کنند. با این حال، پس از چند دور مذاکره میان ایران و گروه 1+5 و همچنین ملاقات دوجانبه سعید جلیلی با کاترین اشتون، مهم‌ترین توافقی که گفته می شد از مذاکرات به دست آمده، این بود که گفت‌وگوهای کارشناسی دوطرف در سطح معاونان ادامه یابد.

تجربه ماراتن بغداد در روسیه هم تکرار شد
پایان روز دوم مذاکرات مسکو
دنیای اقتصاد - دومین روز مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ روز گذشته در حالی در مسکو پی گرفته شد که باز هم همچون مذاکرات قبلی در بغداد، گفت‌وگوهای دو هیات به ماراتنی طولانی بدل شد و کار به جایی رسید که حتی هیات‌های غربی مجبور شدند بلیت‌های بازگشت دیشب خود به کشورهایشان را کنسل کنند. با این حال، تا آخرین ساعات دیشب و پس از چند دور مذاکره میان ایران و گروه ۱+۵ و همچنین ملاقات دوجانبه سعید جلیلی با کاترین اشتون، مهم‌ترین توافقی که به‌نظر می‌رسید از مذاکرات به دست آمده‌باشد این بود که گفت‌وگوهای کارشناسی دو طرف در سطح معاونان ادامه یابد. خبرگزاری مهر در این باره نوشت: اعضای گروه ۱+۵ در پایان نشست مسکو از ایران درخواست کردند تا نشست‌های کارشناسی در سطح معاونان در آینده برگزار شود.بر اساس این گزارش، خبرها حاکی از آن است که ایران طرح پیشنهادی ۱+۵ برای برگزاری نشست‌ها را پذیرفته است.
طرح مذاکرات کارشناسی برای اولین بار در نشست بغداد مطرح شد. بنا بود این نشست‌های کارشناسی منتج به تهیه پیش‌نویسی برای مطرح شدن در نشست مسکو باشد، اما به‌دلیل تعلل غربی‌ها و به‌رغم چندین بار نامه‌نگاری علی باقری (معاون مذاکره‌کننده ارشد ایران) این طرح اجرا نشد.
روند گفت‌وگوهای دیروز
نمایندگان ایران و 1+5 دیروز ظهر برای برگزاری نوبت سوم گفت‌وگوها در مسکو پشت میز مذاکره نشستند. این مذاکرات که حدود 4 ساعت طول کشید، دارای یک وقت تنفس نیز بود. در انتهای این نوبت، اما سعید جلیلی و سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده این کشور در مذاکرات با یکدیگر دیدار کردند. بلافاصله پس از این دیدار، کاترین اشتون نیز با جلیلی دیدار و گفت‌و‌گو کرد. ریابکوف البته پیش از آغاز مذاکرات روز دوم با علی باقری معاون جلیلی رایزنی کرده بود. خبرگزاری‌های داخلی از دیدارهای ریابکوف و همچنین ضیافت شام پاتروشف دبیر شورای عالی امنیت ملی روسیه که با حضور هیات ایرانی در پایان روز نخست مذاکرات برگزارشد، به عنوان تلاش روس‌ها برای به نتیجه رسیدن مذاکرات مسکو یاد کرده‌اند. مذاکراتی که تداعی‌کننده پیچیدگی و پرنشیب و فراز بودن مذاکرات بغداد ( 3 و 4 خرداد) است.
در همین رابطه، معاون وزیر خارجه روسیه در پایان روز نخست مذاکرات به مسکو تایمز گفته بود: فضای مذاکرات نمایندگان آمریکا، انگلیس، روسیه، فرانسه، چین و آلمان با ایران «سازنده و دوستانه» بود که شش کشور نتوانستند ایران را به توقف غنی‌سازی ۲۰ درصد و تعطیلی تاسیسات فردو متقاعد کنند. ریابکوف افزوده بود که انتظار ندارد نشست روز سه‌شنبه پیشرفتی حاصل کند.
همچنین بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، ریابکوف در گفت‌وگو با خبرنگاران، مهم‌ترین مانع مذاکرات را این دانست که نزدیک کردن مواضع دو طرف دشوار است.
پیشنهاد روسیه برای بازگشت به طرح پوتین
روسیه البته طی دیدارهای دوجانبه دوشنبه شب و صبح سه‌شنبه با مقامات ایران، پیشنهاد بازگشت به طرح پوتین را ارائه کرده و این طرح مورد موافقت طرف ایرانی نیز قرار گرفته بود.
به گزارش خبرگزاری مهر، پوتین پیش از انتخابات روسیه طی مقاله‌ای به موضوع برنامه‌های هسته‌ای ایران پرداخت و در آنجا پیشنهاد داد برای برون رفت از مذاکرات پیچیده و سخت ۱+۵، حق غنی‌سازی برای ایران از سوی کشورهای عضو پذیرفته شود و در ازای آن ایران مکلف به همکاری با آژانس باشد.
هفتمین دور مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 دوشنبه در مسکو با برگزاری دو نشست در دو نوبت صبح و عصر آغاز شد. علی باقری، معاون دبیر شورای‌عالی امنیت ملی پس از پایان گفت‌وگو‌های روز نخست در جمع خبرنگاران گفت: در نشست‌های روز دوشنبه ایران بار دیگر پیشنهادهای پنج‌گانه خود را برای 1+5 تشریح کرد و نقدهای خود به پیشنهادهای این گروه را نیز به طور منطقی به آنها ارائه کرد. خانم اشتون نیز به نمایندگی از 1+5 از ایران فرصت خواست تا قبل از نشست سه‌شنبه در گروه یادشده درباره این دو موضوع تامل و موضع خود را درباره آنها اعلام کنند.با وجود گفته‌های باقری، گفته می‌شود که 1+5 به زمان بیشتری برای بررسی پیشنهاد‌های ایران نیاز داشته، به گونه‌ای که باید برای ادامه مذاکرات زمان و مکان جدیدی تعیین شود.«به رسمیت شناختن حق غنی‌سازی اورانیوم» و «تعلیق غنی‌سازی اورانیوم تا سطح 20 درصد» به ترتیب مهم‌ترین خواسته‌های تهران و 1+5 در مذاکرات روز نخست مسکو گزارش شده است. بر همین اساس، یک عضو هیات مذاکره‌کننده ایران پس از پایان نوبت اول گفت‌وگوهای روز دوشنبه به «ایسنا» گفت: «اگر تحریم‌های یک‌جانبه و بین‌المللی درباره ایران برداشته نشود و حق ایران در غنی‌سازی اورانیوم به رسمیت شناخته نشود، توافقی در مذاکرات مسکو و پس از آن صورت نخواهد گرفت.» البته سعید جلیلی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران نیز روز شنبه هفته جاری در مصاحبه با یک رسانه روسی به صراحت گفته بود: «برای موفقیت مذاکرات مسکو، انتظار داریم که حق غنی‌سازی اورانیوم ایران به ‌رسمیت شناخته شود.» از سوی دیگر اما، مایکل مان سخنگوی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در فاصله میان نشست‌های صبح و بعد از ظهر روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: در معاهده ان.پی.تی حق غنی‌سازی [برای امضاکنندگان این معاهده] قید نشده است. وی همچنین اعلام کرد که اتحادیه اروپا قصد به تاخیر انداختن اجرای تحریم‌های نفتی ایران را ندارد. به گفته وی، تحریم نفتی ایران از سوی اروپا، قانونی است که توسط تمامی 27 عضو اتحادیه اروپا مورد موافقت قرار گرفته است.
عکس‌ها: ایرنا