مجلس: حق تساهل در نشست مسکو را ندارید

جلیلی: به اشتون گفتم اگر قرار باشد فقط بر سر پیشنهادهای ۱+۵ گفت‌وگو شود، دلیلی برای ادامه مذاکرات وجود ندارد

دنیای‌اقتصاد- ملیحه ابراهیمی: رییس مجلس ضمن اعلام حمایت قاطعانه نمایندگان مجلس از تیم مذاکره‌کننده با گروه ۱+ ۵ در مسکو هشدار داد که «این تیم حق تساهل بر سر حقوق هسته‌ای ملت ایران را ندارند.» علی لاریجانی در جلسه علنی روز گذشته مجلس که با حضور سعید جلیلی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی و با موضوع بررسی مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ برگزار شد، گفت که با توجه به اینکه فناوری هسته‌ای ما وارداتی نیست و حاصل تلاش دانشمندان ایرانی است بنابراین «ایران در خصوص درجه غنی‌سازی به دلخواه خود می‌تواند درجه را مشخص کند.» جمعی از نمایندگان مجلس هم در نطق های جداگانه ضمن حمایت از تیم مذاکره‌کننده هسته ایران خواستار به «رسمیت شناختن حقوق هسته‌ای ایران»، «توقف قطعنامه‌ها» و «توقف تحریم‌های فراقطعنامه‌ای» در مذاکرات مسکو شدند.

درجه غنی‌سازی را به دلخواه خود تعیین می‌کنیم

رییس مجلس پس از سخنان سعید جلیلی با تاکید بر اینکه تیم مذاکره کننده در حقوق هسته‌ای ایران حق تساهل ندارد، گفت: ایران در خصوص درجه غنی‌سازی به دلخواه خود می‌تواند درجه را مشخص کند و این موضوع سدی برای پیشرفت فناوری هسته‌ای ما نیست.

علی لاریجانی با تاکید بر اینکه معاهده ان.پی.تی برای همه کشورها چارچوبی جهت فعالیت هسته‌ای تعیین کرده است، گفت: رفتار غربی‌ها در این زمینه مزورانه است که از طرفی پای میز مذاکرات می‌نشینند و از طرف دیگر به دنبال رفتارهای مزورانه هستند. آنها نسبت به خودشان سوء تفاهم دارند.

وی ادامه داد: تیم مذاکره کننده نیز باید توجه کند مرز مذاکرات مقررات بین‌المللی است و آنچه در مسیر مذاکره به عنوان مصالح در نظر گرفته می‌شود باید به اختیار ملت ایران و متناسب با نیاز ملت ایران تعیین شود.

لاریجانی تصریح کرد: مجلس با این چارچوب از تیم مذاکره‌کننده حمایت کرده و مطالبه جدی دارد و نتایج مذاکرات مسکو را رصد می‌کند و انتظار دارد تیم مذاکره‌کننده آنچه را که ملت ایران پس از سال‌ها به دست آورده است، مستحکم و مستقر نماید.

توقف قطعنامه‌ها و لغو تحریم‌ها

علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در این جلسه در نطق خود با تاکید بر اینکه فناوری هسته‌ای حق مسلم ملت ایران است، گفت: مجلس همواره حامی تیم مذاکره کننده است.

وی با اشاره به فراز و نشیب‌های ایران در مسیر پیشرفت هسته‌ای گفت: غرب به دنبال این است که ایران این فناوری‌ها را نداشته باشد. بروجردی به تیم مذاکره‌کننده ایران پیشنهاد کرد در مذاکرات بر به رسمیت شناختن حقوق هسته‌ای ایران و توقف قطعنامه‌ها و تحریم‌های فراقطعنامه‌ای تاکید کنند.

ریشه تقابل هسته‌ای مبارزه با نظام است

سعید جلیلی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران اما در سخنان خود در نشست مشترک با مجلس گفت: پیشرفت هسته‌ای ایران نمادی از مقاومت ملت ایران برای پیشرفت است و به همین دلیل غرب با آن مقابله می‌کند.

وی با بیان اینکه مقاومت ملت ایران جواب داده است، افزود: زمانی آنها می‌گفتند حتی یک سانتریفیوژ نداشته باشید اما الان به هزار سانتریفیوژ هم رضایت داده‌اند و با غنی‌سازی ۵/۳ درصد هم مخالفتی ندارند. جلیلی با اشاره به مذاکرات استانبول پس از گفت‌وگوی ژنو گفت: در آن زمان گفتیم لازمه همکاری، پذیرش حق ملت ایران است. اما آنها این را پیش‌شرط ما تلقی کردند و گفت‌وگو را ترک کردند. پس از آن چند دور نامه‌نگاری بین من و خانم اشتون انجام شد تا گفت‌وگوها به درخواست آنها ادامه یابد.

به گفته وی، پیشرفت ایران در تولید اورانیوم با غنای ۲۰ درصد، آنها را مجاب کرد که بار دیگر به مذاکره با ایران بپردازند. بنابراین در گفت‌وگوهای استانبول ما تاکید کردیم که باید حقوق هسته‌ای ایران در چارچوب NPT پذیرفته شود. آنها این را پذیرفتند و زمینه مذاکرات بغداد فراهم شد.

وی تاکید کرد: آنها نباید دچار اشتباه محاسباتی شده و تصور کنند که باز می‌توانند وارد مسیر غلط گذشته بشوند، چون باز هم این گفت‌وگوها بی‌نتیجه خواهد بود.

۲ گام متقابل اولیه

جلیلی با بیان اینکه در مذاکرات بغداد، ایران وارد شروط جدید شد و پنج پیشنهاد را عنوان کرد، افزود: ما موضوعاتی علاوه بر بحث هسته‌ای را در پیشنهادهایمان عنوان کردیم. از جمله بحث بحرین را مطرح کردیم و آنها هم مبارزه با مواد مخدر و دزدان دریایی را عنوان کردند. ما گفتیم گام‌های اعتمادساز باید دوطرفه باشد. در عالی‌ترین سطح در جمهوری اسلامی ایران، مقام معظم رهبری فتوای عدم استفاده از سلاح هسته‌ای را صادر کردند و ما هم از آنها خواستیم که متقابلا حق غنی‌سازی اورانیوم را در ایران به رسمیت بشناسند و این دو گام متقابل در بیانیه بغداد درج شود. وی از پیشنهاد چارچوب کاری و تعیین زمان پایان مذاکرات از سوی ایران سخن گفت و افزود: ما گفتیم نمی‌پذیریم که یک استثنا باشیم و تکالیفی بیش از NPT به ما تحمیل شود. جلیلی ادامه داد: به خانم اشتون گفتم که برای هر نوع مصارف صلح‌آمیز هسته‌ای، ایران در چارچوب NPT حق دارد که به غنی‌سازی بپردازد.

هشدار به اشتون درباره تداوم مذاکرات

وی با اشاره به نامه‌نگاری‌های انجام شده با اشتون، پس از مذاکرات بغداد گفت:اشتون از اصل موضوع و پنج پیشنهاد ما طفره رفت و در نامه‌اش گفته بود که فقط راجع به آنچه آنها می‌خواهند، مذاکرات ادامه می‌یابد. جلیلی ادامه داد: اما من در نامه‌ای به ایشان هشدار دادم که اگر اینگونه باشد، دلیلی برای ادامه مذاکرات در مسکو نیست. این نامه سبب شد تا خانم اشتون با من تماس تلفنی بگیرد و بپذیرد که پنج پیشنهاد ما در مذاکرات مسکو بررسی شود. من در این تلفن به او گفتم که ایران یک کشور مردم سالار است و من روز چهارشنبه باید به نمایندگان مردم در مجلس، گزارش بدهم.

پیشنهاد مذاکره در حضور رسانه‌ها

دبیر شورای امنیت ملی با بیان اینکه اقتدار، منطق و ابتکار در عمل باید حاکم بر گفت‌وگوها باشد، افزود: طرح پخش مستقیم مذاکرات مسکو، به آنها نشان داد که ما هراسی از طرح رسانه‌ای این موضوع نداریم. در بغداد هم به آنها گفتم که می‌توانیم همه این مسائل و مذاکرات را در حضور رسانه‌ها و خبرنگاران بگوییم تا همه جهان ببینند که شما چه می‌گویید و ما چه می‌گوییم.

راهبرد فشار به پایان رسید

جلیلی خطاب به نمایندگان گفت: به شما اطمینان می‌دهم که آنها دریافته‌اند که راهبرد فشار به پایان رسیده و زمان برای گفت‌وگو هموار است. آنها باید بدانند باید در راهبرد گفت‌وگو-همکاری با ایران پیش روند.