جلیلی و اشتون در یک گفتوگوی تلفنی توافق کردند
دستور کار مذاکرات مسکو
دنیای اقتصاد - در آستانه برگزاری دور تازه مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در مسکو، با تماس تلفنی یک ساعته جلیلی و اشتون و توافق آنها بر سر محتوای این مذاکرات، خوشبینیها درباره موفقیت مذاکرات دوشنبه آینده افزایش یافت؛ کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دوشنبه شب در پایان دیدار نمایندگان گروه ۱+۵ در استراسبورگ فرانسه، در یک تماس تلفنی با سعید جلیلی، به گمانهزنیهای یک هفته اخیر درباره احتمال شکست یا تعویق مذاکرات مسکو پایان داد. دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی گزارش داده است که در این گفتوگوی تلفنی، اشتون با تاکید بر اینکه «ما آمادهایم در مسکو درباره پیشنهادهای پنجگانه ایران در بغداد اعم از موضوعات هستهای و غیرهستهای گفتوگو کنیم»، ابراز امیدواری کرده است که بتوان براساس پنج پیشنهاد ایران و پیشنهاد ۱+۵ به نقاط مشترک دست یافت. البته خبرگزاری رویترز گزارش داده است که مقامات رسمی اتحادیه اروپا تایید کردند که ایران مذاکره بر سر طرح گروه ۱+۵ را -که بر اساس آن ایران تولید اورانیوم با غنای بالا را متوقف میکند- پذیرفته است. همزمان با این تحولات، آمریکا ۷ کشور دیگر از جمله هند و کره جنوبی را از تحریم نفت ایران معاف کرد. در پایان گفتوگوی تلفنی یک ساعته جلیلی و اشتون اعلام شد
توافق بر سر محتوای مذاکرات مسکو
دنیایاقتصاد- مجید اعزازی: در آستانه برگزاری دور تازه مذاکرات ایران و غرب، با تماس تلفنی یکساعته جلیلی و اشتون و توافق آنها برای بررسی بستههای پیشنهادی تهران و ۱+۵ از یک سو و همچنین افزایش احتمال دیدار باقری و اشمیت پیش از برگزاری این مذاکرات از سوی دیگر، خوشبینی برای موفقیت مذاکرات دوشنبه آینده مسکو افزایش یافت.
کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده کشورهای ۱+۵ دوشنبه در یک تماس تلفنی با سعید جلیلی، نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورایعالی امنیت ملی گفتوگو کرد. تماسی که در پایان دیدار نمایندگان گروه ۱+۵ در استراسبورگ فرانسه انجام شد.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی به نقل از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، در این گفتوگوی تلفنی اشتون اظهار کرد: ما آمادهایم تا در مسکو درباره پیشنهادهای پنجگانه جمهوری اسلامی ایران در بغداد اعم از موضوعات هستهای و غیرهستهای گفتوگو کنیم.
وی با تاکید بر لزوم موفقیتآمیز بودن نشست مسکو، ابراز امیدواری کرد که بتوان براساس پنج پیشنهاد ایران و پیشنهاد ۱+۵ به نقاط مشترک دست یافت. رییس گروه مذاکرهکننده جمهوری اسلامی ایران نیز در این تماس تلفنی اظهارکرد: عدم آمادگی طرف مقابل در ۲۰ روز گذشته برای گفتوگوهای کارشناسی و معاونان، موجب ایجاد وقفه در پیشرفت گفتوگوهایی سازنده و رو به جلو شده است. جلیلی در این گفتوگو لزوم احترام به توافقهای استانبول و بغداد را مورد تاکید قرار داد. نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورایعالی امنیت ملی ضمن تاکید بر اینکه در مسکو محورهای پنجگانه پیشنهاد ایران را به روشنی بیان خواهیم کرد، اظهار کرد: پاسخ مناسب به این محورها میتواند موجب پیشرفت گفتوگوها شود.
موافقت با مذاکره درباره پیشنهادهای ۱+۵
درهمین حال، خبرگزاری رویترز گزارش داده است: مقامات رسمی اتحادیه اروپا تایید کردند که ایران مذاکره بر سر طرح گروه ۱+۵ را که بر اساس آن ایران تولید اورانیوم با غنای بالا را متوقف میکند، پذیرفته است.
به گزارش خبرگزاری فارس، رویترز این توافق را یک پیشرفت دانسته که پس از دو هفته مجادله میان دیپلماتهای ایرانی و مذاکرهکنندگان غربی بر سر نحوه آمادهسازی برای حضور در مذاکرات مسکو، به دست آمده است.
یکی از سخنگوهای اشتون در اینباره گفت: ایرانیها با ضرورت تعامل بر سر پیشنهادهای ارائه شده از سوی ۱+۵ موافقت کردند. پیشنهادهایی که برخی نگرانیهای موجود در رابطه با طبیعت صلحآمیز برنامه هستهای ایرانیها را بیان میکند.
بنا به گزارش رویترز، ۱+۵ خواستار توقف فوری غنیسازی ۲۰ درصد با خلوص شکافپذیر از سوی ایران شده است. در مقابل، آنها سوخت ۲۰ درصد را برای رآکتور تهران که نیازمند این سوخت است، تامین کرده و همچنین تحریم فروش قطعات هواپیماهای تجاری به ایران را کاهش میدهند.
رویترز همچنین به نقل از یک دیپلمات آگاه مدعی شده است که ایران دیگر خواهان برگزاری نشست کارشناسان نیست.
آمادگی پکن برای پیشبرد مذاکرات
در همین حال، وزارت خارجه چین ضمن دعوت از طرفین مذاکرات هستهای ایران به انعطافپذیری عملی، آمادگی خود را برای حل جامعه موضوع هستهای ایران اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شینهوا، لیو ویمین، سخنگوی وزارت خارجه چین از همه طرفهای درگیر در مذاکرات ۱+۵ و ایران در مورد برنامه هستهای ایران خواست که انعطافپذیری و عملگرایی بیشتری در مذاکرات آتی در مسکو داشته باشند.
سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس خبر خود در پاسخ به سوالی درباره مذاکرات آتی میان ایران و گروه ۱+۵ در مسکو گفت: همه طرفهای مذاکره باید به نگرانیهای یکدیگر احترام بگذارند و به دنبال راهی مسالمتآمیز برای حل این موضوع باشند.
وی تصریح کرد: چین فعالانه به تلاش برای ارتقای صلح و پیشبرد مذاکرات متعهد است و آماده است در زمینه حل جامع و مناسب مساله هستهای ایران همکاری گستردهای داشته باشد.
شرط موفقیت مذاکرات هستهای
رامین مهمانپرست سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نیز دیروز در کنفرانس مطبوعاتی خود درباره نشست ایران و ۱+۵ گفت: زمینههای موفقیت این نشست به نحوه همکاری و رویکرد مثبت و سازنده ۱+۵ بستگی دارد و هر میزان که آنها آمادگی جدیتری برای ورود به مذاکرات داشته باشند و حقوق مسلم ما را به رسمیت بشناسند، زمینههای توفیق این اجلاس بیشتر خواهد بود. وی با بیان اینکه برای مذاکرات کاملا جدی و آماده هستیم و دو طرف پیشنهادهایی را ارائه دادهاند، اظهار کرد: امیدواریم تاخیری در نشست معاونان اشتون و جلیلی برای بررسی دستور کار پیش نیاید و گفتوگوها سریعتر در مورد دستور کار و محتوای این جلسه صورت گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر امروز سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به تهران، اظهار کرد: این سفر دوجانبه است و مباحث مختلفی از جمله موضوع سوریه و نشست ۱+۵ مورد گفتوگو قرار خواهد گرفت. وی افزود: همه تلاش این است که اجلاس مسکو موفق باشد و این توفیق به رویکرد ۱+۵ بستگی دارد.
میتوان در مسکو به توافق دست یافت
مهمانپرست در این کنفرانس مطبوعاتی همچنین با تاکید بر اینکه ایران برای حضور در نشست مسکو و ادامه مذاکرات قبلی استانبول و بغداد جدی است، گفت: به اعتقاد ما با روحیه همکاری میتوان به توافقات دست یافت. به باور وی این کار مشروط به روحیه مثبت و همکاری ۱+۵ است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران ادامه داد: اگر چارچوب توافقات ما و ادامه مذاکرات بر مبنای معاهده ان.پی.تی صورت گیرد، در این معاهده تعهدات و حقوق کشورها مشخص شده است.
بررسی پیشنهادها در نشست باقری- اشمیت
وی با بیان اینکه پیشنهادهای مختلفی در نشست بغداد از سوی جلیلی و کاترین اشتون مطرح شد، گفت: این پیشنهادات میتواند در دستور کار قرار گیرد و طبق توافق بغداد مقرر شد معاونان دو طرف در مورد دستور کار نشست مسکو جلسهای را برگزار کنند و این اعلام آمادگی مجددا از سوی آقای باقری صورت گرفت.
مهمانپرست اضافه کرد: امیدواریم این نشست هر چه سریعتر برگزار و درباره چارچوب مذاکرات و محتوای آن به توافقاتی دست یابیم که زمینه مثبت و نتیجه بخش بودن مذاکرات مسکو فراهم شود. مهمانپرست همچنین گفت: ظاهرا توافقی صورت میگیرد تا نشست باقری و اشمیت برگزار شود. امیدواریم در این نشست که قبل از نشست مسکو خواهد بود، پیشنهادات طرفین بررسی و با چارچوب مورد توافق وارد اجلاس مسکو شویم.
واکنش به معافیت تحریمی ۷ کشور
در بخشی دیگر از این کنفرانس مطبوعاتی، مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره معافیت ۷ کشور از تحریمهای یک جانبه آمریکا در آستانه مذاکرات ایران و ۱+۵ در مسکو گفت: تحریمها روشی ناکارآمد است که به حل مسائل موجود برخی کشورهای غربی و جمهوری اسلامی کمک نخواهد کرد. وی ریشههای چنین تصمیماتی را منطقی و مستند ندانست و گفت: آنها تاکنون رویه اشتباهی را دنبال کردند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه کشورهای غربی مشکلات جدی اقتصادی و اجتماعی دارند، افزود: هر روز شاهد وضعیت نگرانکننده یکی از کشورهای اروپایی به خاطر این مشکلات هستیم و در این شرایط اعمال تحریمها، بیشترین خسارات را متوجه مردم در این کشورها میکند. وی ادامه داد: اگر از تحریمها به عنوان عامل فشار برای گفتوگوها استفاده شود تجربه نشان داده که این روش کارآمد نیست و تاثیر منفی میگذارد.
به گفته وی غربیها باید به تدریج راه اصلاح سیاستهای غلط گذشته را دنبال کرده و منافع ملی خود را در نظر گرفته و به خاطر اهداف سیاسی یک کشور، منافع خود را به خطر نیندازند.
ارسال نظر