اوج‌گیری دیپلماسی هسته‌ای در آستانه نشست مسکو

عکس:‌ AFP دیدار نمایندگان ۱+۵ در فرانسه، سفر وزیر خارجه روسیه به تهران

اوج‌گیری رایزنی‌ها در آستانه مذاکرات مسکو

دنیای‌اقتصاد- یک هفته مانده به برگزاری دور تازه مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در مسکو، دیروز نمایندگان گروه یادشده در فرانسه گردهم آمدند تا درباره مذاکرات مسکو با یکدیگر مشورت کنند. البته نشست مشورتی نمایندگان آمریکا، روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان امروز (سه‌شنبه) نیز ادامه خواهد یافت.

فردا اما قرار است سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه برای رایزنی با مقامات ایران درباره مذاکرات یاد شده و بحران سوریه به تهران سفر کند. بحرانی که مسکو علاقه‌مند است باحضور فعال‌تر ایران حل و فصل شود.

نمایندگان ۱+۵ اما در شرایطی در استراسبورگ فرانسه درباره ایران رایزنی می‌کنند که هفته گذشته سعید جلیلی، دبیر شورای‌عالی امنیت ملی و مذاکره‌کننده ارشد ایران در نامه‌ای به کاترین اشتون، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ۱+۵ درباره بی‌تحرکی طرف غربی در تدوین نقشه راه و دستور جلسه برای مذاکرات مسکو تذکر داد و نوشت: تعلل طرف مقابل در برگزاری جلسه معاونان و کارشناسان اراده آنان را برای گفت‌وگوهای موفق در مسکو در ابهام و تردید قرار می‌دهد. البته نامه جلیلی تنها نامه ایران به نماینده ۱+۵ نبود، چه آن که پیش از آن علی باقری، معاونش دو بار به هلگا اشمیت معاون اشتون نامه نوشته بود. اگر چه اشمیت تا کنون به دو نامه باقری پاسخ داده است، اما آن طور که معاون جلیلی در نامه سوم خود به معاون اشتون نوشته است، پاسخ‌های مکتوب طرف غربی در چارچوب توافقات پیشین طرفین نبوده است.

باقری در سومین نامه خود به اشمیت که یکشنبه در خبرگزاری‌های داخلی منتشر شد، عدم‌آمادگی طرف مقابل برای عمل به توافقات انجام شده در مذاکرات بغداد را موجب کند شدن روند و وقفه در مسیر پیشرفت گفت‌وگوها دانسته بود.

امیدواری روسیه به مذاکرات مسکو

همزمان با آغاز نشست نمایندگان ۱+۵ و از جمله معاون وزیر خارجه روسیه به عنوان نماینده این کشور در فرانسه، وزارت خارجه روسیه با ابراز امیدواری نسبت به سازنده بودن مذاکرات مسکو اعلام کرد که سرگئی لاوروف، وزیرخارجه این کشور روز چهارشنبه به منظور رایزنی درباره مذاکرات مسکو و نیز بحران سوریه به ایران سفر می‌کند. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری نووستی، وزارت خارجه روسیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که مقامات مسکو امیدوارند در جریان مذاکرات کاترین اشتون نماینده بلندپایه اتحادیه اروپا و مسوول سیاست خارجی و امنیتی این سازمان با سعید جلیلی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران با حضور نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ که قرار است ۲۹ و ۳۰ خردادماه سال جاری در مسکو برگزار شود، گفت‌وگوهای سازنده‌ای بین طرفین صورت بگیرد.

در این بیانیه آمده است: ما روی این مساله حساب می‌کنیم که همه هیات‌های شرکت کننده در مذاکرات مسکو، از جمله هیات ایرانی، با تمایل برای انجام گفت‌وگوهای سازنده به روسیه سفر کنند تا امکان نتیجه مثبت داشتن مذاکرات و پیشبرد آتی مذاکرات در راستای فائق آمدن بر اختلافات موجود و نزدیک شدن مواضع طرفین در خصوص مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران فراهم شود.

در این بیانیه همچنین یادآوری شده است که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در تاریخ ۲۴ خرداد به تهران سفر خواهد کرد که در جریان آن به بررسی اوضاع کنونی پیرامون مسائل هسته‌ای ایران در آستانه برگزاری مذاکرات مسکو خواهد پرداخت.

مقامات دیپلماتیک روس افزودند: واضح است که این درک وجود دارد که در جریان مذاکرات مسکو نمی‌توان همه مسائل با توجه به منافع همه طرفین را در آن واحد و یکجا حل و فصل کرد، ولی ما بر این عقیده هستیم که روند این مذاکرات باید بعد از دور بعدی آن در مسکو همچنان ادامه یابد تا بر اساس اصل گام به گام و اقدام متقابل به مرور نتیجه بخش بوده و بتواند به پیشبرد مذاکرات کمک کند. روسیه بارها اعلام کرده است که این کشور خواستار یافتن راه صرفا دیپلماتیک برای حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هسته‌ای ایران است و هر نوع اعمال فشار و استفاده از زبان زور در این خصوص را غیرسازنده می‌داند.

در بیانیه وزارت خارجه روسیه همچنین یادآوری شده است: در حال حاضر پیشنهادهای مشخصی از سوی گروه ۱+۵ که در مذاکرات قبلی طرفین در بغداد مطرح شده، روی میز قرار دارد. این پیشنهادها شامل درخواست‌هایی از مقامات تهران و همچنین اقداماتی در پاسخ به عملی شدن آنها از سوی کشورهای گروه ۱+۵ است. ما امیدواریم که در دور بعدی مذاکرات در مسکو بررسی این پیشنهادها آغاز شود و طرفین بتوانند به توافقاتی در این زمینه دست یابند.

براساس این گزارش، ایران و ۱+۵ در سال‌جاری یک بار در تاریخ ۲۶ فروردین ماه در استانبول و بار دیگر در روزهای سوم و چهارم خردادماه در بغداد گفت‌وگو کردند اما به توافق نرسیدند. ایران با استناد به مفاد معاهده ان.پی.تی تاکید می‌کند که غنی سازی اورانیوم به منظور مصارف صلح آمیز حق مسلم این کشور است، اما غرب تهران را به انحراف از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای متهم می‌کند.