رییس شورای اروپا:
هدف تحریمها تغییر نظام ایران نیست
دنیایاقتصاد- در آستانه برگزاری مذاکرات ایران و آژانس در روز جمعه و همچنین مذاکرات ایران و ۱+۵ در ۲۹ خردادماه در مسکو، رییس شورای اروپا تلاش کرد تا دلیل وضع تحریمهای نفتی و بانکی علیه ایران در اتحادیه اروپا را توجیه کند.هرمان ون رامپوی، رییس شورای اروپا گفت که تحریمهای اعمال شده علیه ایران با هدف تغییرات در نظام سیاسی این کشور نبوده است. تحریمهای یکجانبه اروپا در روز سوم بهمن ماه ۱۳۹۰ به تصویب وزیران خارجه ۲۷ عضو اتحادیه اروپا رسید، اما قرار است مفاد این مصوبه از ۱۱ تیرماه سالجاری برگزار شود.
اما هرمان ون رامپوی در گفتوگو با خبرگزاری اینترفکس گفته است: ما نیاز داریم تا درباره مسائل بینالمللی از جمله بحران مالی، خشونتها در سوریه و نحوه تعامل با موضوع هستهای ایران گفتوگو کنیم. به گزارش خبرگزاری مهر، رییس شورای اروپا اظهار کرد: در خصوص موضوع هستهای ایران ما به دنبال راهحل صلحآمیز و بر اساس گفتوگو هستیم. هدف از اعمال تحریمها علیه ایران ایجاد تغییرات سیاسی در این کشور نیست بلکه هدف از آن بازگرداندن جمهوری اسلامی به پای میز مذاکرات است. وی گفت: ادامه تحریمها یا برداشت آن منوط به تعهد ایران و رفتار این کشور در قبال تعهدات بینالمللی یا ادامه نقض این تعهدات است. این مقام اروپایی اظهار کرد: اتحادیه اروپا به نمایندگی از جامعه جهانی در حال هماهنگ کردن تلاشها برای بررسی موضوع هستهای ایران است. جامعه جهانی محکم، شفاف و متحد ایستاده و به دنبال راهحل سیاسی آرام برای رفع نگرانیها در خصوص ماهیت صرفا صلح آمیز برنامه هستهای ایران بر اساس ان.پی.تی و انجام کامل قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی است تا اعتماد سازی صورت گرفته متناسب با تعهدات بینالمللی انجام پذیرد.
اشتون: هدف، اعمال فشار به ایران است
البته پیش از این، کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در اظهاراتی درباره تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران بر «سیاسی بودن» این تحریمها صحه گذاشته و گفته بود: تحریمها به خودی خود هدف نیست و هدف از این تحریمها، اعمال فشار بر ایران به منظور بازگشت به میز مذاکرات است.
اشتون افزوده بود: میخواهیم ایران به میز مذاکره برگردد و به پیشنهادی که سال گذشته در مذاکرات هستهای استانبول ارائه شد بهعنوان راههای اعتمادساز نگاه کند یا پیشنهادهای جدید خود را ارائه کند.
جزئیات تحریمهای اروپا
وزیران خارجه اتحادیه اروپا روزدوشنبه سوم بهمن ماه ۱۳۹۰ با تحریم نفت ایران موافقت کردند و راه را برای ممنوعیت فوری قراردادهای جدید وارداتی با ایران به عنوان بخشی از تلاشها برای تحت فشار گذاشتن ایران بر سر مساله هستهای گشودند. وزیران خارجه اتحادیه اروپا در نشست بروکسل همچنین توافق کردند که قراردادهای موجود در رابطه با واردات نفت از ایران باید تا ۱۱ تیرماه ۱۳۹۱ پایان یابند. وزیران خارجه اتحادیه اروپا همچنین درباره اقداماتی علیه بانک مرکزی ایران ـ با این شرط که تجارت مشروع تحت شرایط سخت ادامه یابد ـ و ممنوعیت تجارت محصولات پتروشیمی و فلزات و سنگهای قیمتی از جمله طلا، الماس و نیز اسکناس و سکه با ایران توافق کردند.
سهم ۱۸ درصدی کشورهای اروپایی
بر اساس این گزارش، در حال حاضر، ایتالیا، اسپانیا و یونان بزرگترین واردکنندگان نفت از ایران به شمار میروند و بر اساس آمارهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ایران طی سال گذشته ۱۸ درصد نفت صادراتی خود را به اروپا صادر کرده است.در این میان، وزارت نفت کشورمان تاکید کرده است که با توجه به کششپذیری بازار تقاضا و مشتریان بالقوه نفت ایران، هیچگونه نگرانی در خصوص جایگزینی فروش نفت ایران با مشتریان جدید وجود ندارد. وزارت نفت همچنین با اشاره به عواقب تصمیم اتحادیه اروپا در تحریم نفت ایران اعلام کرده است که ضرر و خسارت سنگین اقتصادی ناشی از تحریم نفتی ایران به مردم اروپا و کشورهای پیشرفته و در حال توسعه میرسد. از سوی دیگر، این تصمیم علاوه بر بیثباتی در امنیت عرضه و تقاضای انرژی باعث افزایش قیمت جهانی نفت نیز میشود.
حرکت اروپا محکوم است
وزارت خارجه ایران در بهمن ماه سال گذشته در واکنش به تصمیمات وزیران خارجه اتحادیه اروپا مبنی بر توقف خرید نفت از ۱۱ تیرماه سال جاری، با صدور بیانیهای اعلام کرده بود: جمهوری اسلامی ایران با محکوم کردن این حرکت غیراصولی و با تاکید مجدد بر سیاستهای مسوولانه خود مبنی بر تنظیم روابط با کشورهای جهان براساس حقوق و مقررات بینالمللی و اصول احترام متقابل معتقد است که این تصمیمات آثار و پیامدهای ناگواری برای مردم اروپا و دیگران خواهد داشت. در ادامه این بیانیه آمده بود: جمهوری اسلامی ایران بارها بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود تاکید و همواره همکاری در چارچوب تعهدات خود به آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ادامه داده و از هرگونه تلاشی برای شفافتر کردن برنامه هستهای خود دریغ نکرده است.به نظر میرسد اتحادیه اروپا در دنباله روی غیرمنطقی از سیاستهای آمریکا به منظور فرافکنی مشکلات اقتصادی و اجتماعی خود درصدد انحراف افکار عمومی از بیداری عدالتخواهانه مردمی و جنبش ضد تبعیض و سرمایهداری توسط فضاسازیهای غیر واقعی است.
ملت ایران از حقوقش دست نمیکشد
این بیانیه افزوده بود: ملت ایران بارها اثبات کرده است که هرگز تحت فشار و اقدامات ظالمانه حاضر به دست کشیدن از حقوق مشروع و قانونی خود نبوده و مسلما با ایستادگی در چارچوب اصول عدالتخواهی و اعتقاد به صلح و ثبات بینالمللی در آینده نیز تسلیم چنین روشهایی نخواهد شد. در پایان این بیانیه تصریح شده است: مسوولیت پیامد اینگونه تصمیمات نسنجیده و تلاش برای ایجاد تنش و بحران آفرینی بر عهده اتحادیه اروپایی خواهد بود.
مهمانپرست: جنگ روانی است
سخنگوی وزارت خارجه نیز در بهمن ماه سال گذشته در این رابطه گفته بود: تحریم نفتی ایران در اتحادیه اروپا با بحران اقتصادی و اجتماعی کشورهای اروپایی سازگار نیست و بیشتر در چارچوب فشار تبلیغاتی و جنگ روانی قابل ارزیابی است.
ناخرسندی امارات از تحریم ها
سلطان بن سعید المنصوری، وزیر اقتصاد امارات متحده عربی از تاثیرهای منفی تحریم ایران بر اقتصاد کشورش ابراز ناخرسندی کرد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، وی گفت: تحریمهای مالی بینالمللی علیه ایران به معاملات تجاری دو کشور آسیب رسانده است. سلطان بن سعید المنصوری که در یک کنفرانس مطبوعاتی با خبرنگاران صحبت میکرد، افزود: مشکل اصلی و اساسی در روابط تجاری امارات با ایران پرداخت بهای کالاها از طریق سیستم مالی است. وی گفت: نباید تجارت با ایران را که اغلب در خصوص اقلام مصرفی است، متوقف کنیم. این مساله با شفافیتهای مالی همراه است و تحریمها آن را هم تحت تاثیر قرار داده است. وی افزود: تحریمهای مالی آمریکا علیه ایران باعث شده تا هرگونه دادوستد مالی بانکهای بینالمللی با ایران خطرآفرین شود و همین امر باعث شده است که ایران در تجارت خارجی خود با مشکلات سختی روبهرو شود. فرضا اگر شما بخواهید ۲۰ تن برنج صادر کنید، سیستم مالی اجازه انجام این کار را به شما نمیدهد.
ارسال نظر