تشکل‌ها را جدی بگیرید

گروه تشکل‌ها - یوسف بهمن‌آبادی: اتحادیه بازرگانان و توزیع‌کنندگان چای کشور، سابقه‌ای بیش از ۷۰ سال دارد. این اتحادیه از سال ۱۳۵۴ فعالیت خود را زیر نظارت اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، با عنوان سندیکای بازرگانان و توزیع‌کنندگان چای کشور ادامه داد. پس از انقلاب و با توجه به شرایط پیش آمده، فعالیت این اتحادیه برای مدتی راکد ماند، تا این که تشکل‌های دیگری نظیر انجمن اسلامی صنف چای تشکیل شد و وظایف اتحادیه را برعهده گرفت.در آبان ۱۳۸۰ و پس از تغییر قانون اتاق بازرگانی مبنی بر تغییر نام سندیکا به اتحادیه و برگزاری انتخابات جدید، براساس مقررات جدید، اتاق، فعالیت خود را گسترش داد.

حسین عیوضی دریانی، رییس اتحادیه بازرگانان و توزیع‌کنندگان چای کشور با بیان این مطلب، به تعداد اعضای تشکل اشاره کرد و گفت: ۱۲۰۰ نفر عضو اتحادیه هستند که به اعضای فعال و غیرفعال تفکیک می‌شوند. در این میان اعضایی هستند که بیش از ۱۵۰۰ نفر نیروی انسانی دارند و از مدرن‌ترین تشکیلات و ابزار بسته‌بندی برخوردار هستند. اعضایی هم وجود دارند که با ۲ نفر از افراد خانواده خود مجموعه را اداره می‌کنند.

رییس اتحادیه تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان چای کشور، در خصوص مهم‌ترین فعالیت تشکل از بدو تاسیس گفت‌: این اتحادیه در گذشته مشکلی در زمینه بازرگانی چای نداشت، اما پس از افزایش واردات به صورت غیرقانونی اعضای این صنف با چالش‌های عمده‌ای روبه‌رو شدند.

وی با اظهار تاسف از انتقال مدیریت سازمان چای از وزارت بازرگانی به وزارت جهاد کشاورزی در بهمن ماه سال ۱۳۷۹ گفت: در آن برهه و بدون مطالعه، واردات قانونمند چای با انگیزه حمایت از چای داخلی ممنوع شد که این اقدام نتیجه‌ای جز از بین بردن بنگاه‌های اقتصادی داخلی در بر نداشت.

وی خاطرنشان ساخت: خوشبختانه توانستیم از ابتدای سال ۱۳۸۳ مجوز واردات قانومند چای را دریافت کنیم. با این حال و با وجود گذشت دو سال و نیم از واردات قانونمند چای، هنوز شاهد واردات چهار برابری قاچاق چای در برابر واردات قانونی آن هستیم.

عیوضی دریانی، هدف تشکیل اتحادیه بازرگانان و توزیع‌کنندگان چای را، رسیدگی به مشکلات صنفی اعضا دانست و درباره مشکلات تشکل‌ها برای پیشبرد اهداف خود گفت: تشکل‌ها در ایران جدی قلمداد نمی‌شوند.

این نظر در طول مدت فعالیتم در اتحادیه برایم به اثبات رسیده است. بارها برای رفع مشکلاتمان به بالاترین مقام مسوول مراجعه کرده و راهکارها و پیشنهادهای متعددی برای حل مشکلات ارائه داده‌ایم، اما در عمل با بی‌توجهی مواجه شده‌ایم.

عیوضی دریانی، در مورد میزان موفقیت اتحادیه در رسیدن به خواسته‌های آن، اظهار داشت: برای تحقق اهداف خود تلاش فراوانی کرده‌ایم، اما نتوانسته‌ایم به نسبت وقت و انرژی صرف‌شده، نتایج قابل‌قبول بگیریم.

عیوضی دریانی، به ارتباط اتحادیه با تشکل‌های مشابه در سایر کشورها اشاره کرد و گفت: با انجمن‌های خارجی در کشورهای هند و سریلانکا در ارتباط هستیم، نشست‌ها و مذاکرات متعددی در خصوص مسائل چای با آنها داریم و از طریق تبادل‌نظرات سعی در یافتن راهکارها برای حل مشکلات خود هستیم.

وی تصریح کرد: با کمال تاسف و خلاف رویه جاری در ایران، دولت‌ها در کشورهای یادشده، نظرات، پیشنهادها و راهکارهای تشکل‌ها برای توسعه صنعت چای را مورد توجه قرار دادن و آنها را به اجرا درمی‌آورند.

وی افزود: در ایران تشکل‌ها پدیده‌ای تشریفاتی به شمار می‌آیند. در مورد قاچاق چای، بارها با مسوولان صحبت کرده و راهکار ارائه دادیم، اما هیچ مسوولی آمادگی اجرای نظرات کارشناسی ما را نداشته است.

رییس اتحادیه بازرگانان و توزیع‌کنندگان چای کشور،‌ در خصوص جایگاه تشکل‌ها در فرآیند توسعه پایدار گفت: اگر به پرونده تشکل‌های غیردولتی در دنیای توسعه‌یافته نظری بیفکنیم، خواهیم دید که جایگاه تشکل‌ها بسیار متفاوت از ایران است.مسائلی که چندی پیش در خصوص قانون کار در کشور فرانسه به وجود آمد، تشکل‌های کارگری را بر آن داشت تا قدرت خود را در دفاع از حقوق کارگران به منصه ظهور برسانند. نتیجه این شد که تلاش و پیگیری‌های مقتدرانه آنان مانع از تصویب برخی قوانین شد.

رییس اتحادیه بازرگانان و توزیع‌کنندگان چای کشور، افزود: در کشور ما کسانی که سال‌های متعدد در یک صنعت، تجربه حاصل کرده‌اند، مورد بی‌مهری واقع شده و از تجربیات و نظرات آنها بهره گرفته نمی‌شود و در مقابل، در برنامه‌ریزی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها از مسوولی که تجربه عملی خاصی در رشته مورد نظر ندارد دعوت به کار می‌شود.در همین صنعت چای، فردی به عنوان مسوول ارشد انتخاب می‌شود که گرچه تحصیلکرده است، اما تجربه‌ای در این صنعت ندارد و درواقع شناختی بر حوزه کاری ندارد. به‌ همین دلیل است که صنایع مختلف با رکود همراه می‌شوند.