رضا نصری پاسخ داد
بن بست مذاکرات واقعا شکسته است؟
وی ادامه داد: «به نظرم در سفر اخیر آقای مورا به تهران و متعاقبا در سفر امیر قطر و مواضعی که پیرو آن مطرح شد، تا حدودی روشن شد که این برداشت باطل است و اراده غالب در هر دو طرف رسیدن به توافق و خروج از این وضعیت فرسایشیست. به عبارت دیگر، بعد از یک وقفه طولانی در مذاکرات، فعلا «اراده سیاسی» در هر دو دولت ایران و آمریکا احیا شده است تا در گام بعدی به تلاش برای رفع موانع و احیای برجام بپردازند. البته، پیشرفت مذاکرات منطقهای میان تهران و ریاض و همچنین تغییر و تحولاتی که با جنگ اوکراین در صحنه بینالمللی، بهویژه در زمینه تامین سوخت اروپا حاصل شده، به تقویت و احیای این اراده کمک کرده است.»
اتفاقات پشتصحنه مثبتتر است
نصری همچنین در ارزیابی خود از واکنش حسین امیرعبداللهیان و علی شمخانی و همچنین واکنش سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که توپ را به زمین ایران انداخت و گفت که با توافق فاصله داریم، عنوان کرد: «مواضع رسانهای و توییتری معمولا با ملاحظات و محاسبات خاصی تدوین میشود، چرا که مخاطبان متعدد و متضادی دارد و اهداف خاص خود را دنبال میکند. در ادبیات سیاسی غرب اصطلاحا به این نوع مواضع Posturing میگویند. اما این مواضع الزاما همیشه با آنچه در صحنه در جریان است تطابق کامل ندارد. مواضعی که مقامات رسمی ایران و آمریکا در واکنش به تحولات اخیر به صورت عمومی بیان کردهاند نیز احتمالا از همین جنس است. اما به نظر میرسد آنچه در پشت صحنه در جریان است مثبتتر از آن چیزی است که علنا بیان میشود.»
لزوم همکاری با کشورهای عربی
این تحلیلگر مسائل بینالملل در پاسخ به این پرسش که سناریوی محتمل در مورد اتفاقات پیش رو چیست، بیان کرد: «یک سناریوی مطلوب میتواند این باشد که ایران و عربستان و کشورهای عرب منطقه با یکدیگر به یک توافق جمعی در حوزه همکاریهای امنیتی دست یابند تا به واسطه آن زیادهخواهیها و تندرویهای واشنگتن در مورد سیاستهای منطقهای ایران نیز تعدیل شود. در واقع، عادیسازی روابط میان تهران و ریاض عملا بهانه «سیاستهای منطقهای ایران» را از آمریکا تا حدودی سلب میکند و بالطبع احتمال خروج دولت بعدی جمهوریخواه از برجام - دستکم به این بهانه - را کاهش میدهد. مضاف بر اینکه لابیهای عربستان سعودی و امارات در واشنگتن نیز که در ترغیب ترامپ به خروج از توافق هستهای نقش مهمی ایفا کردند، این بار تمایل چندانی به فعالیت و اِعمال فشار برای خروج مجدد آمریکا از برجام نخواهند داشت.»
دستاورد توافق تهران-ریاض برای بایدن
این حقوقدان در ادامه افزود: «توافق منطقهای ایران و عربستان در بُعد سیاست داخلی نیز برای دولت بایدن مطلوب خواهد بود؛ چرا که تیم بایدن معتقد است برای اینکه بتواند با کمترین هزینه سیاسی به مطالبات مذاکراتی ایران تن دهند لازم است همزمان یک دستاورد خاص و چشمگیر نیز به افکار عمومی و بازیگران صحنه سیاست آمریکا نشان دهند. این دستاورد خاص که تا حدودی بایدن را از هجمههای تبلیغاتی و سیاسی در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره مصون نگه خواهد داشت، میتواند عادیسازی روابط تهران و ریاض پس از قریب به چهار دهه تنش فرسایشی باشد. به عبارت دیگر، توافق تهران و ریاض به بایدن این فرصت را خواهد داد تا آشتی ایران و عربستان را به عنوان دستاورد سیاست خارجی خود و یکی از پیامهای احیای برجام معرفی و از آن در آستانه انتخابات بهرهبرداری سیاسی کند.»