مدیرکل امور اداری وزارت آموزش و پرورش گفت: این وزارتخانه مجوز ۱۶هزار ردیف استخدامی را از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی دریافت کرده است. علیرضا براتیان به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: از این میزان ۱۳هزار ردیف به دانش‌آموختگان مراکز تربیت معلم اختصاص دارد. با این حال وی افزود: یکی از چالش‌های جدی وزرات آموزش و پرورش در زمینه جذب نیروی جدید، وجود تفاوت دیدگاه با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی است. وی توضیح داد: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تعداد دانش‌آموزان را تقسیم بر نصاب تراکم می‌کند، لذا مثلا می‌گوید به ازای هر ۲۴دانش‌آموز باید یک نفر معلم وجود داشته باشد. او ادامه داد: طبق این فرمول، آموزش و پرورش با مازاد نیرو مواجه است اما این در حالی است که از نظر وزارتخانه تعداد معلمان باید بر اساس نیاز و شرایط جغرافیایی مشخص شود. وی گفت: به همین خاطر طبق نظر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یک میلیون و ۳۰۰هزار نفر معلم داریم که با توجه به تعداد دانش‌آموزان تعداد معلمان زیاد هم است. او افزود: این در حالی است که در رشته آموزش ابتدایی با ازدیاد معلم و در رشته‌های فنی، طراحی و دوخت لباس با کمبود جدی معلم مواجه هستیم. مدیرکل امور اداری وزارت آموزش و پرورش گفت: حاضر هستیم سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی میزان تراکم را پایین آورد اما در مقابل اجازه دهد طبق نیاز واقعی معلم جذب کنیم. براتیان افزود: علاوه بر اینکه اختیار تغییر در ۸۰درصد ضوابط موجود را نداریم، ۷۰درصد قوانین فعلی بخش شاخص جذب نیروی انسانی نیز مربوط به قانون برنامه دوم توسعه است که هنوز در برنامه چهارم اعمال می‌شود.

وی گفت هم‌اینک با همکاری مرکز پژوهش‌ها و کمیسیون تحقیقات و آموزش مجلس شورای اسلامی در تلاش هستیم در خصوص جذب، تربیت و ساماندهی نیرو در وزارت آموزش و پرورش موانع قانونی را برطرف کنیم. او در خصوص وضعیت ارتقای شغلی معلمان و ضوابط جدید آن نیز گفت: طبق قانون قبلی ۶۵درصد معلمانی که حداقل ۶۰۰امتیاز داشتند، مشمول همین قانون می‌شدند. وی افزود: به‌رغم آن که خیلی‌ها این امتیاز را داشتند از آن محروم بودند، زیرا در نهایت باید بیش از ۶۰۰امتیاز می‌آوردند چون سقف جذب شمار افراد برای این ارتقا فقط پنج درصد بود. او گفت: در تلاش هستیم این محدودیت را رفع نموده و سقف شمار افراد قابل جذب را برای ارتقا از ۶۵درصد به ۱۰۰درصد برسانیم.

وی همچنین افزود: در گذشته کسانی که می‌خواستند از بخش اداری به بخش آموزش یا بالعکس منتقل شوند مشمول ارتقای شغلی نمی‌شدند اما این محدودیت برداشته شد. او گفت: پیش از این کسانی که دارای مدرک دیپلم و فوق دیپلم بودند و در سمت‌های کارشناسی کار می‌کردند مشمول ارتقای شغلی نمی‌شدند اما این محدودیت نیز برداشته شد. وی افزود: همچنین در گذشته معلمان برای افزایش مهارت‌های حرفه‌ای باید ۶۰ امتیاز آورده و در آزمون شرکت می‌کردند در حالی که آزمون حذف شد و امتیاز را از ۶۰به ۱۰۰رساندیم. او در خصوص افراد در شرف بازنشستگی هم گفت: قبلا قانون ارتقای شغلی برای این افراد خارج از سهمیه ۶۵درصد اعمال نمی‌شد در حالی که مقرر شد برای این افراد خارج از سقف ۶۵درصد اعمال شود. وی همچنین گفت: در گذشته معلمانی که دارای مدرک دیپلم و فوق دیپلم بودند، نمی‌توانستند از قانون ارتقای شغلی استفاده کنند اما طبق قانون جدید به ازای هر پیشنهاد ارتقا توسط مدیر، ۲۰امتیاز برای معلم ثبت می‌شود.