هفته ملتهب کرونادر راه است

همزمان با افزایش آمار ابتلا، بستری و مرگ‌های کرونایی در کشور، روز گذشته اپلیکیشن ماسک وابسته به وزارت بهداشت در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری خواستار تعطیلی ادارات، بانک‌ها و فعالیت‌های غیرضروری در شهرهای قرمز به مدت یک هفته شد. ماسک که تا هفته پیش مسوولیت اعلام رنگ‌بندی کرونایی کشور را برعهده داشت، در این نامه با اشاره به تعطیلی گسترده شهرهای قرمز در خیز سوم کرونا در (آبان و آذر ۹۹) و تجربه کنترل این ویروس سرکش در این تعطیلی نوشت: این تعطیلی توانست تنها ظرف ۹ روز پس از تعطیلی، روند بستری در شهرهای قرمز را نزولی کند. این امر، از بستری حدود ۵۰ هزار نفر و مرگ حدود ۷۵۰۰ نفر از هم‌میهنان جلوگیری کرد.

ماسک در ادامه نامه خود خطاب به رئیس‌جمهوری همچنین تصریح کرده است، در خیز پنجم بیش از یک میلیون نفر بستری شدند و طبق آمار رسمی بیش از ۵۰ هزار نفر جان باختند. صرفا هزینه مادی درمان بستری‌شدگان چندین هزار میلیارد تومان بود که اگر تنها بخشی از این پول صرف حمایت از اقشار کم‌درآمد و کسب‌وکارهای آسیب‌پذیر شود و در عوض فعالیت ادارات، بانک‌ها، شرکت‌ها و مشاغل غیر ضروری به مدت یک تا دو هفته در شهرهای قرمز تعطیل شود، از مرگ هزاران نفر جلوگیری خواهد شد. ضمن آنکه هزینه‌های مادی و معنوی ناشی از فوت مبتلایان، فراتر از حد تصور است.

به نوشته ماسک، تعطیلی ۵ روزه خیز پنجم کرونا (۲۵ تا ۳۰ مرداد امسال) زمانی اتفاق افتاد که عملا روند بستری در کشور از قله عبور کرده و نزولی شده بود. این بدان معنی است که این تعطیلی حدود دو هفته پس از نزولی شدن روند ابتلا اعمال شد و اثر بسیار کمی داشت. اگر همان تعطیلی، چند هفته زودتر و در زمان افزایش مبتلایان اعمال شده بود، از مرگ هزاران نفر جلوگیری می‌شد.

در ادامه این نامه آمده است: بررسی آمار بستری و مرگ در سایر کشورها از جمله آمریکا، کانادا، انگلستان، فرانسه، استرالیا، ایتالیا، دانمارک، برزیل و... نشان می‌دهد ارتفاع قله بستری و مرگ موج جدید اُمیکرون چندین برابر بالاتر از دلتا است. این به دلیل سرعت بالای انتشار اُمیکرون و کاهش اراده بعضی کشورها در انجام تدابیر جدی و سخت‌گیرانه بوده است. آمار واکسیناسیون نوبت اول، دوم و سوم در همه این کشورها هم‌تراز یا بالاتر از ایران است. این بدان معنی است که احتمالا ظرف چند هفته آینده ظرفیت بسیاری از بیمارستان‌های کشور در پذیرش بیماران بدحال کرونا تکمیل می‌شود و آمار مرگ از وضعیت موجود هم فراتر می‌رود.

ماسک همچنین در ادامه درخواست تعطیلی یک هفته‌ای خود از رئیس‌جمهوری نوشته است: روند ابتلای سرپایی در استان‌هایی که زودتر درگیر خیز ششم شدند کماکان افزایشی است؛ یعنی تا رسیدن به قله ابتلای خیز ششم هنوز چند هفته فاصله داریم. توجه فرمایید که قله بستری و مرگ چند هفته پس از قله ابتلا رخ می‌دهد. نزولی شدن سریع‌تر قله اُمیکرون در کشورهای اروپایی نمی‌تواند به منزله رسیدن سریع به قله در ایران هم تلقی شود چون جغرافیای وسیع و الگوی تراکم جمعیتی ایران بسیار متفاوت از کشورهای مسطح و پرتراکم اروپایی است. این موضوع با مقایسه موج‌های قبلی ایران و اروپا به سادگی قابل ارزیابی است.

ماسک در ادامه درخواست خود با اشاره به اینکه زمان به سرعت در حال سپری شدن است، تصریح کرده است: بازبودن رستوران‌ها در شرایطی که مردم ماسک را برمی‌دارند و کنار یکدیگر غذا می‌خورند، عدم تهویه حمل و نقل عمومی به خصوص مترو و اتوبوس به خاطر سرمای هوا و حضور مبتلایانی که آگاهانه یا نادانسته مجبورند به خاطر حضور در محل کار در کنار سایرین قرار بگیرند و در فضای بسته تنفس کنند، عدم تعویض هوای ادارات و شرکت‌ها، ادامه فعالیت‌هایی نظیر انواع مراسم و جشنواره‌هایی که پیامی جز عادی‌انگاری برای مردم ندارد و مثال‌های فراوانی از این دست، کشور را به سمت آمارهای بالای ابتلا و مرگ در خیز ششم سوق می‌دهد. پروتکل‌های ابلاغی به هیچ‌وجه نمی‌تواند جلوی سرعت بالای انتشار بیماری را بگیرد.

اپلیکیشن ماسک همچنین ضمن تاکید بر عملکرد دولت سیزدهم در تامین سریع واکسن و جلوگیری از مرگ هزاران نفر با بالابردن پوشش واکسیناسیون، از رئیس‌جمهوری درخواست کرده است با تصمیم قاطعانه و عاجلانه‌، فعالیت ادارات، بانک‌ها، شرکت‌ها و مشاغل غیرضروری را به مدت یک هفته در تمامی شهرهای قرمز متوقف کند، چرا که هزینه‌های مادی و معنوی ناشی از مرگ یا بستری افراد در موج ششم کرونا به مراتب بالاتر از هزینه‌های ناشی از توقف یک‌هفته‌ای فعالیت‌های غیرضروری خواهد بود.

ماسک پیش از این هم در پیامی هشدار‌آمیز درخواست تعطیلی دو هفته‌ای برای کنترل کرونا را مطرح کرده بود. با این حال چند روز پس از این درخواست درخبری اعلام کرد که دیگر مسوولیت اعلام رنگ‌بندی کرونایی کشور را نخواهد داشت و وزارت بهداشت تصمیم گرفته تا رنگ‌بندی کرونایی شهرستان‌ها توسط معاونت تحقیقات وزارتخانه اعلام شود.

هفته آینده؛ هفته ملتهب کرونایی

در کنار درخواست ماسک از رئیس‌جمهوری، روز گذشته معاون بهداشت وزارت بهداشت نیز در پیش‌بینی از شرایط کرونای اُمیکرون در کشور طی روزهای پیش‌رو گفت: احتمال می‌دهم که در پایان هفته آینده، هفته بسیار ملتهبی را از نظر شدت افراد مبتلا داشته باشیم البته برخی نیز معتقدند شاید از دو هفته دیگر با این موضوع روبه‌رو شویم. به گفته کمال حیدری در حال حاضر آمار بستری‌ها حدود سه برابر روزهای قبل است و در هفته آینده شاهد افزایش تصاعدی بستری‌ها در مراکز بهداشتی و درمانی خواهیم بود. به گزارش «ایرنا» وی با بیان اینکه شدت سرایت اُمیکرون بسیار بالا است که به صورت آتش‌فشانی یا آسانسوری آمار را افزایش می‌دهد پیش‌بینی کرد در موج اُمیکرون یک میلیون نفر بستری شوند؛ در حالی که با استفاده از ماسک این تعداد تا ۳۵۰ هزارنفر کمتر بستری می‌شوند و فوت مردم کاهش می‌یابد.

ابتلای زیاد سنین زیر ۱۲ سال

حیدری ضمن ابراز نگرانی از ابتلای کودکان در سویه اُمیکرون گفت: حدود ۲۰ درصد بستری‌شدگان در سویه اُمیکرون زیر ۱۸ سال بوده‌اند. ازسوی دیگر رضا شروین بدو رئیس مرکز طبی کودکان درگفت‌وگو با «ایسنا»‌ با بیان اینکه در همه سنین کودکان از نوزاد گرفته تا سنین نزدیک بلوغ مراجعات کرونایی داشته‌ایم، گفت: البته در سنین زیر ۱۲ سال بیشترین تعداد مراجعات کرونایی را داریم که به دلیل افزایش بیماری در این سنین در جامعه است.

۱۱۶ نفر دیگر جان باختند

همزمان با این هشدارها، طی شبانه‌روز گذشته بیش از ۳۹هزار بیمار جدید کووید-۱۹ در کشور شناسایی شدند که از میان آنها دو هزار و ۹۰۲ نفر بستری شدند. همچنین دراین بازه زمانی ۱۱۶ نفر نیز جان خود را از دست دادند.

آغاز واکسیناسیون کودکان ۵ سال

از همین‌رو مقامات وزارت بهداشت ظرف چند روز گذشته بیشتر از قبل خواستار مراجعه مردم برای تزریق دز سوم واکسن کرونا شده‌اند. روز گذشته نیز کمال حیدری، معاون بهداشت وزیر بهداشت تصریح کرد که با تزریق دز سوم واکسن، در صورت ابتلا به کرونا افراد عارضه کمتری خواهند داشت و علائم این بیماری در آنها تشدید نمی‌شود. بنا براعلام وزارت بهداشت تا کنون ۶۱ میلیون و ۲۹۲ هزار و ۷۷۱ نفر دز اول، ۵۴ میلیون و ۶۶۶ هزار و ۲۵۹ نفر دز دوم و ۲۰ میلیون و ۵۱۶ هزار و ۴۷۸ نفر نیز دز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند. مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور هم به ۱۳۶ میلیون و ۴۷۵ هزار و ۵۰۸ دز رسیده است. درهمین حال به گفته حیدری در عرض یک هفته میزان مراجعات برای دریافت نوبت سوم دو برابر شده است.

وی همچنین گفت: دستورالعمل آغاز واکسیناسیون کرونا در کودکان ۵ سال و بالاتر به دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ شده و از روز گذشته رسما واکسیناسیون این گروه سنی در کشور آغاز شده است.

قوانین جدید پروازها و مترو

درهمین حال روز گذشته حسن خوشخو، سرپرست معاونت هوانوردی و امور بین‌الملل سازمان هواپیمایی کشوری پروتکل‌ها و شرایط جدید برای سفرهای هوایی که از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا ابلاغ شده است را تشریح کرد. به گزارش «ایسنا» وی افزود: بر این اساس ظرفیت پذیرش مسافر در پروازهای داخلی تا ۶۰ درصد باید کاهش پیدا کند و همه مسافران و گروه پروازی به استفاده از ماسک در حین پرواز ملزم شدند که البته این پروتکل بیشتر تاکید بر اجرای همان پروتکل‌هایی است که تا امروز اجرا می‌شدند. به گفته او کاهش ظرفیت پذیرش مسافر تا ۶۰ درصد تا دو هفته آینده اجرا خواهد شد. خوشخو همچنین تاکید کرد: داشتن کارت واکسن برای انجام پروازهای داخلی و خارجی الزامی است و همه مسافران باید هر دو دز واکسن خود را دریافت کرده باشند در غیر این صورت بر اساس پروتکل‌های ابلاغیه برای اینکه بتوانند از این خدمات استفاده کنند باید تست منفی پی‌سی‌آر ارائه دهند. مهدی شایسته‌اصل، مدیرعامل شرکت بهره‌برداری متروی تهران و حومه نیز روز گذشته اعلام کرد از ورود افراد فاقد ماسک و واکسن نزده به مترو جلوگیری می‌شود.