مشاور مطبوعاتی رییسجمهور:
رسانهها نه حرمت بشکنند نه مجیز بگویند
مشاور مطبوعاتی رییسجمهوری معتقد است که دولت نهم با وقوف به نقش مهم و حساس رسانههای ارتباط جمعی، همواره تلاش کرده است تا تعامل، همکاری و ارتباط مفید و سازندهای را با مطبوعات برقرار کند، اما برخی از رسانهها به دلیل ماهیت حزبی و گرایش خاص سیاسی، از آغاز تشکیل دولت جدید، فرآیند عدم تعامل و همکاری با دولت را طی کردهاند. «علیاکبر جوانفکر» مشاور مطبوعاتی رییسجمهوری در گفتوگویی با «ایسنا» که به مناسبت هفته دولت انجام شد، تاکید کرد که هویت رسانهای برخی از مطبوعات رنگ باخته و کارکرد حزبی و رویکردهای خاص سیاسی بر عملکرد آنها سایه انداخته است، چنانکه آنها اولین نقضکنندگان آزادی فکر و عمل روزنامهنگاران و زیرپاگذارنده اصول کار حرفهای در ارائه بیطرفانه و شفاف اخبار و اطلاعات هستند. وی افزود: رسانههایی وجود دارند که سینه به سینه دولت حرکت کرده و راه را بر روی هرگونه تعامل و همفکری و همکاری با دولت بستهاند، آنها با این رویکرد خود، قادر به انجام وظایف مورد انتظار مردم در اطلاعرسانی نیستند و به تدریج به خودانزوایی نیز دچار میشوند. مشاور مطبوعاتی رییسجمهور با تاکید بر وقوف دولت به مفید و سازنده بودن نقش رسانهها، گفت: تعامل میان رسانه با منابع تولیدکننده اخبار و اطلاعات که دولت بخشی از آن است، یک تعامل دو سویه است که بیش از همه به سمت رسانه سنگینی میکند، یعنی رسانهها و نمایندگان آنها، باید مجدانه بکوشند تا اعتماد منابع تولیدکننده اخبار و اطلاعات را به سوی خود جلب کنند و در پرتو آن، تازهترین و جامعترین اخبار را به دست آورند و از این رهگذر، موفقیت و پیشرفت خود را تضمین کنند. جوانفکر در ادامه گفت: رسانهها نقش واسط را بین دولت و مردم ایفا میکنند و تاثیر زیادی نیز در آگاهی بخشی و افزایش سطح دانش و بینش مردم و آشناکردن افکار عمومیبا عملکرد، نقاط قوت و ضعف دولت دارند و ایفای این نقش مهم نیز مستلزم رعایت اصل بیطرفی و شفافیت در امر اطلاعرسانی است. وی افزود: دولت و رسانهها، اعضای یک خانوادهاند و این ذهنیت که آنها رقیب و دشمن یکدیگر هستند، فاقد هرگونه منطقی است، دولت نهم با وقوف به تعیینکننده بودن این جایگاه رفیع، اهتمام خود را بر تعامل، همکاری و همفکری با رسانهها استوار ساخته و به طور طبیعی از آنها انتظار دارد که دولت را در آبادانی، پیشرفت و اعتلای کشور یاری دهند.
وی گفت: دولت همواره اهتمام و توجهی جدی به رسانهها داشته و برگزاری منظم جلسات سخنگوی دولت، همچنین نشستهای مطبوعاتی رییسجمهور با خبرنگاران، حاکی از همین رویکرد است، پس میتوان به جرات گفت که از طرف دولت، انگیزه و تلاش برای ارتباط با رسانهها وجود داشته است. جوانفکر افزود: طرف دیگر این ارتباط، رسانهها هستند و ما در این میان میتوانیم رسانهها را در دو طیف تقسیمبندی کنیم. دستهای از رسانهها، خود را حامیو پشتیبان دولت خدمتگزار میدانند و با سیاستها و رویکردهای آن همصدایی میکنند و با ارادهای برآمده از همدلی و همکاری میکوشند تعاملی سازنده و مفید را با دولت و نهادها و دستگاههای دولتی برقرار سازند. این دسته از رسانهها نه تنها مجیزگو و مداح دولت و دولتمردان نیستند، بلکه آنها را هم به قصد اصلاح نقد میکنند، اما برای ساقط کردن و به زیر کشیدنشان نیز برنامهای ندارند، چرا که اصولا چنین ماموریتی را برای خود قائل نیستند و به حق مردم در این زمینه دستاندازی نمیکنند.
وی افزود: شمار دیگری از رسانهها که پیش از این همراه، همساز و همنوا با دولت هفتم و هشتم بودند، اینک تغییر موضع داده و در مقابل دولت نهم صف آراستهاند و مشی خویش را بر انتقاد از دولت و مخالفت با سیاستهای آن متمرکز کردهاند. اغلب این رسانهها، ارگان احزاب یا گروههای سیاسی و یا حامیان و وابستگان به این احزاب هستند. ما در طول یک سال گذشته، شاهد برخوردهای ناروا و دور از انصاف از سوی برخی رسانهها نسبت به دولت بودهایم. آنها به صراحت خود را مخالف دولت اعلام کرده و حتی قبل از اینکه آقای احمدینژاد به صورت رسمی در این سمت قرار بگیرد، با انتشار بیانیههایی مخالفت جدی خود را با ریاستجمهوری ایشان اعلام کردند. وی گفت: این رسانهها در فرایند حرکتی خود، درصدد تضعیف و تخریب دولت هستند، آنها نقاط قوت دولت را به صورت طبیعی کتمان میکنند و بر روی آنها سرپوش میگذارند و برای تصمیمها و برنامهریزیهای دولت، نقطه ضعف میتراشند، سیاهنمایی میکنند و واقعیتها را وارونه جلوه میدهند. آنها سعی میکنند در بدنه دولت تفرقه ایجاد کنند تا از کوچکترین منفذ برای آسیب وارد کردن به یکپارچگی و وحدت دولت استفاده کنند.
مشاور مطبوعاتی رییسجمهور گفت: این رسانهها به دلیل ماهیت وجودی خود و جهتگیریهایشان قادر به ایفای نقش سازنده و موثر برای تعامل با دولت نیستند. ماهیت و جهتگیری اینگونه رسانهها مبتنی بر تخریب دولت است. این رسانهها خود را سینه به سینه دولت میدانند، مسیر تعامل با دولت را کور و در این ارتباط راهبندان ایجاد میکنند. جوانفکر افزود: این دسته از رسانهها سعی میکنند عرصه اطلاعرسانی و رسانهای کشور را تحت تاثیر خود قرار دهند و متاسفانه در برخی صحنهها موفق بودهاند، به نحوی که گاهی یک مساله اصلی و حساس کشور را از متن به حاشیه رانده و مسائل حاشیهای را در دستور کار و متن مسائل کشور قرار دادهاند. این فعال مطبوعاتی با بیان اینکه کار رسانهای کردن مستلزم بیطرفی است، گفت: ما اعتقاد داریم که هرچه مطبوعات به سمت بیطرفی، حقیقتیابی در پدیدههای مختلف و استقلال در انجام وظایف خبرنگاری و حرفهای شدن، پیش بروند در کار خود موفقتر خواهند بود و اعتماد بیشتری را کسب خواهند کرد، اما رسانههایی که بخواهند در برابر دولت بایستند و در اخبار خود، انگیزهها و اهداف سیاسیشان را منعکس و جانبدارانه عمل کنند، شکست میخورند، چرا که از کار رسانهای فاصله گرفتهاند.
وی گفت: اگر مطبوعات، کارکرد رسانهای محض داشته باشند و از فروافتادن در دامان افراد و احزاب قدرتگرا بپرهیزند، آنگاه میتوان انتظار داشت که بیشترین امکانات دولت در خدمت رشد و تعالی آنها به کار گرفته شود. مشاور مطبوعاتی رییسجمهور با انتقاد از آنچه «سوءاستفاده احزاب از رسانهها خواند» ادامه داد: باید از احزاب و گروههای سیاسی خواست تا جامعه مطبوعاتی و رسانهای کشور را به حال خود بگذارند و مانع رشد و پویایی رسانهها نشوند. ملتی که در بسیاری از علوم و فنون سرآمد ملتهای جهان است، چرا نباید از رسانههای ممتاز و برجسته برخوردار باشد، به نحوی که در دنیا و در منطقه به عنوان منابع مهم و شاخص خبری و اطلاعاتی شناخته شوند، چرا نتوانستهایم با وجود استعدادهای فراوان، خبرنگاران، گزارشگران یا نویسندگان مطبوعاتی با ویژگیهای ممتاز را به جهان معرفی کنیم؟! وی افزود: ما باید رسانههایی در طراز ملت ایران داشته باشیم، در حالی که رسانههای کنونی اینگونه نیستند.
جوانفکر گفت: آیا وقت آن نرسیده است که جامعه مطبوعاتی کشور به آسیبشناسی درونی خود بپردازد و راهکارهای برونرفت از وضع موجود را بیابد؟! یقین باید کرد که فضای آزاد برای بیان و مطبوعات در ایران اسلامی، بهترین فرصت برای شکوفایی رسانههای ارتباط جمعی است، اما قبل از هر چیز باید موانعی را شناسایی کرد که رسانههای ما را زمینگیر و راه رشد و پیشرفت آنها را سد کرده است.
ارسال نظر