جزئیات عملیات پلیس ضد سرقت در پایتخت

گروه حوادث ـ معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی تهران با تشریح عملکرد چهار ماه گذشته پلیس، روند کشفیات اموال سرقتی را در این مدت مثبت ارزیابی کرد. سرهنگ سلطانی، در گفت‌وگوی کوتاهی با خبرنگار ما روند اقدامات ماموران را در این مدت در مقایسه با سال‌های گذشته بررسی کرد.

عملکرد چهار ماه اول پلیس آگاهی را نسبت به مدت مشابه سال قبل چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ماموران پلیس آگاهی در ۴ ماه اول امسال عملکرد خوبی داشته‌اند به طوری که در اکثر جرائم کشفیات خوبی حاصل شده. به طور مثال در سرقت خودرو ۳۹درصد، سرقت موتورسیکلت ۶۲درصد، سرقت مغازه ۱۰ درصد، کیف قاپی ۱۳۲ درصد، آدم ربایی ۲۰ درصد، سرقت مسلحانه ۸ درصد، جرائم زورگیری و به عنف ۴۲ درصد، قتل ۲۷ درصد از مدت مشابه سال ۸۴ افزایش کشف داشته‌ایم و صرفا در سرقت منزل با یک درصد کاهش مواجه بودیم.

چرا سرقت موتورسیکلت در تهران آمار بالایی دارد و علت استرداد قسمتی از این اموال به مالکان آنها چیست؟

سرقت موتورسیکلت نسبت به سال ۸۰- ۷۹ تفاوتی نکرده است، لیکن چند درصدی نسبت به سال ۸۲ و ۸۳ رشد داشته، علت آن هم عدم توجه مالکان آنها به افزایش ضریب ایمنی موتورسیکلت‌ها و پارک آنها در سطح شهر و کوچه و پس کوچه‌ها است، به علت کمبود پارکینگ عمومی در سطح شهر و نیز عدم استقبال دارندگان موتورسیکلت از سپردن وسیله خود به پارکینگ‌های موجود. به طور مثال بالغ بر ۷۰درصد موتورسیکلت‌های مسروقه سال ۸۴ فاقد حتی قفل و زنجیر بوده‌اند. ضمنا سهولت در خرید و فروش و بی‌رویه بودن آن و استفاده از موتورسیکلت در روستاها علت افزایش موتورسیکلت است، در بحث عدم استرداد مکشوفات این جرم تا آنجایی که دسترسی به مالکان آنها مقدور باشد اقدام به استرداد می‌شود، لیکن اکثر مالکان موتورسیکلت‌های مسروقه مستاجر بوده و تغییر آدرس داده‌اند. لذا بررسی همکاران بنده در دستیابی به آنها بی‌ثمر مانده است، تقاضا دارم افرادی که اموال آنها سرقت می‌رود در صورت جابه‌جایی مراتب را به پلیس آگاهی اطلاع دهند تا در پرونده‌ها ثبت شود و در زمان کشف قابل بهره‌برداری باشد. تعدادی از موتورسیکلت‌ موجود هم به عنوان بلا صاحب از سطح شهر جمع‌آوری شده یا از سارقان به دست آمده، اما مالکان آنان به لحاظ اینکه سند در اختیار نداشته‌اند شکایتی نکرده‌اند.

علت فراوانی سرقت لوازم خودرو در تهران چیست؟

این موضوع هم دلایل فراوانی دارد: ۱- سهولت ارتکاب از طرف مجرمان ۲- افزایش خودروهای پارک شده در گوشه و کنار شهر ۳- عدم توجه متصرف خودرو به هشدارهای پلیس ۴- پایین بودن ضریب ایمنی خودورها. در این زمینه پلیس آگاهی تعامل خوبی با کارخانه‌های تولید خودرو برقرار نموده و ان‌شاءا... تولیدات نیمه دوم سال سایپا و ایران‌خودرو از نظر ایمنی وضعیت بهتری خواهند داشت. ضمنا مجرمان این جرم هزینه کمی در قبال اعمال خود پرداخت می‌کنند. در کل یکی از فاکتورهای کاهش جرائم برخورد قاطع مقامات قضایی و تسریع در محاکمه دستگیر شدگان خواهد بود. البته در این زمینه اداره بیستم پلیس آگاهی از اول سال تاکنون چندین باند سارقان حرفه‌ای لوازم صوتی و لاستیک اتومبیل را متلاشی نموده، چنانچه شهروندان محترم ظرف سال‌های ۸۳، ۸۴ و ۸۵ از خودرو آنها لاستیک یا لوازم صوتی به سرقت رفته و در کلانتری‌های تهران پرونده‌ای تشکیل داده‌اند، می‌توانند جهت پیگیری موضوع به اداره بیستم مراجعه کنند.

چه توصیه‌هایی به مردم در زمینه جلوگیری از سرقت دارید؟

پلیس آگاهی بارها بحث هوشیاری مردم و همکاری آنها را با پلیس از طرق مختلف اعلام داشته است. اولین فاکتوری که می‌تواند در بحث کاهش سرقت موثر باشد هوشیاری مردم در حفظ اموال خود و افزایش ضریب ایمنی است. قطعا اگر مردم به هشدارهای پلیس توجه کنند می‌توانیم شاهد کاهش سرقت در تمامی فاکتورها باشیم.

پلیس انتظامی تهران هم سعی وافر در جلوگیری از وقوع سرقت داشته و خواهد داشت و همکاران بنده نیز با تمامی توان خود به طور

شبانه روز در راستای دستگیری مجرمان و کشف اموال مسروقه و استرداد آن به مالباختگان را در برنامه کاری خود دارند.

در بحث خریداران اموال مسروقه چه اقداماتی صورت گرفته است؟

آنچه مسلم است سارقان بعد از سرقت اقدام به فروش اموال مسروقه می‌نمایند، بعضی از خریداران از مسروقه بودن آنچه خریداری می‌کنند بی اطلاع هستند، لیکن قشری هم مالخر حرفه‌ای‌اند، در خصوص گروه اول اقدامات خوبی صورت گرفته و از طریق اماکن فاتب و اتحادیه‌ها صنفی آموزش لازم به کسبه مبنی بر رعایت فاکتورهای لازم در خرید داده شده است، گروه مالخر حرفه‌ای هم تحت کنترل پلیس آگاهی هستند، چنانچه اعمال مجرمانه‌ای مرتکب شدند، با هماهنگی مقام قضایی دستگیر و به مرجع قضایی معرفی

می‌شوند.

تعداد زیادی موتورسیکلت در اختیار مردم است که مسروقه نیست و سند هم ندارند، تکلیف این گروه چیست؟

در گذشته موتورسیکلت بی رویه خرید و فروش می‌شد که این موضوع و ساماندهی به نقل و انتقال موتورسیکلت در دستور کار پلیس قرار گرفته است که با برقراری تعامل با مبادی ذی‌ربط اقدامات لازم به عمل خواهد آمد.

آیا امکان دارد برای موتورسیکلت هم مراکزی جهت فروش در نظر گرفته شود؟

بله، این موضوع یکی از پیشنهادهای پلیس آگاهی به مبادی ذی‌ربط بوده که در دست بررسی است.