تحلیل رویترز از مخمصه امارات میان ایران، آمریکا و اسرائیل
زیرا ابوظبی به دنبال اجتناب از یک درگیری منطقهای پرهزینه است که میتواند جاهطلبیهای تجاری و گردشگری این کشور را نابود کند. به گزارش «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: ابوظبی دیروز میزبان نخستوزیر اسرائیل بود و پذیرای هیاتی از ایالات متحده خواهد بود. آنان به شرکتهای اماراتی در مورد تبعیت از تحریمهای ایران به دلیل فعالیتهای هستهای این کشور هشدار میدهند. این کشور حاشیه خلیج فارس هفته گذشته یک مقام ارشد خود را به منظور بهبود روابط و مهار تنشها به تهران اعزام کرد. به گفته مقامات اماراتی، تحلیلگران و دیپلماتهای منطقهای، چرخش دیپلماسی ابوظبی نشاندهنده تغییر رویکرد سیاست خارجی امارات است، اماراتی که پس از وارد شدن به یکسری درگیریهای مخرب در دهه گذشته از یمن تا لیبی، در حال عقبنشینی از ماجراجویی نظامی است. انور قرقاش، یکی از مقامات ارشد امارات متحده عربی هفته گذشته به یک اندیشکده مستقر در ایالات متحده گفت: ما باید از یک درگیری بزرگ که ایالات متحده یا در واقع کشورهای منطقه را درگیر میکند، اجتناب کنیم. علاقه ما این است به هر قیمتی از چنین درگیریای دور بمانیم.
ایالات متحده و اسرائیل اخیرا فشارهای لفظی بر ایران را در مورد پیامدهای اقتصادی یا نظامی احتمالی در صورت شکست تلاشها برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ افزایش دادهاند. قدرتهای جهانی در تلاش هستند تا هم واشنگتن و هم تهران را به پایبندی کامل به این پیمان بازگردانند، توافقی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
ابوظبی که سال گذشته روابط خود را با اسرائیل برقرار کرد، نگرانیهایی مشابه آمریکا و اسرائیل در مورد برنامه هستهای ایران، برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای تهران دارد. اما در تلاش است که در کنار محدود کردن ایران به حفظ منافع اقتصادی خودش، بهعنوان قطب گردشگری و تجاری پس از کووید-۱۹ در مواجهه با افزایش رقابت اقتصادی در منطقه نیز توجه داشته باشد.
عبدالخالق عبدالله، تحلیلگر سیاسی مستقر در امارات متحده عربی تاکید کرد زمان تنشزدایی و نه تشدید آن فرا رسیده است. قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیسجمهور امارات به موسسه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس گفت: نه منطقه و نه واشنگتن خواهان درگیری دیگری مانند عراق یا افغانستان نیستند. ایران، سوء ظن غرب را مبنی بر اینکه به دنبال تسلیحات اتمی است رد میکند و بارها اعلام کرده فعالیتهای هستهایاش برای مقاصد غیرنظامی است. تهران میگوید با حسن نیت به مفاد توافق ۲۰۱۵ پایبند بوده و میخواهد تمامی تحریمهای اعمال شده توسط ایالات متحده پس از خروج ترامپ از این توافق برداشته شود. امارات و عربستان سعودی، در حالی که به قدرتهای جهانی برای رسیدگی به برنامه موشکی و رفتار منطقهای ایران فشار میآورند، نسبت به تکرار حملات سال ۲۰۱۹ به نفتکشها در آبهای خلیج فارس و تاسیسات نفتی عربستان که پادشاهی را مجبور کرد تولید بیش از نیمی از نفت خام خود را به طور موقت تعطیل کند، محتاط هستند.
نیل کویلیام که با چتم هاوس همکاری دارد، گفت: امارات متحده عربی برای خنثی کردن اقدامات تنبیهی ایران باید تا جایی که میتواند احتیاط کند، اما تردیدی وجود ندارد که رابطه با ایالات متحده برای ابوظبی در اولویت مطلق است.
کشورهای حاشیه خلیج فارس برای امنیت به شدت به ایالاتمتحده متکی هستند، اما در مورد نقش منطقهای ایالات متحده نیز عدماطمینان وجود دارد. اسرائیل پس از عادیسازی روابط با امارات متحده عربی و بحرین، به ایجاد سازوکار دفاع مشترک با کشورهای خلیج فارس پرداخته است. امارات متحده عربی در پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ قراردادی به ارزش ۲۳میلیارد دلار برای خرید جتهای جنگنده اف-۳۵، پهپادها و سایر تجهیزات دفاعی ساخت آمریکا امضا کرد. اما از آن زمان پیشرفت فروش این تجهیزات، در بحبوحه نگرانیهای ایالات متحده در مورد روابط امارات متحده عربی با چین، شریک تجاری اصلی امارات، کند شده است.
قرقاش گفت اخیرا امارات متحده عربی کار روی تاسیسات چینی در یک بندر اماراتی را پس از ابراز نگرانی واشنگتن از داشتن اهداف نظامی این پروژه متوقف کرد. قرقاش ادامه داد: حتی در شرایطی که ابوظبی روابطی را با اسرائیل برقرار کرده است، خواهان یافتن یک مخرج مشترک اقتصادی برای بهبود روابط با ایران، ترکیه و سوریه است. در تایید این موضوع که واشنگتن در حال افزایش فشار اقتصادی بر ایران است، آندره گاکی، یکی از مقامات وزارت خزانهداری آمریکا قرار است به عنوان یکی از اعضای یک هیات روز دوشنبه به امارات متحده عربی سفر کند تا به گفته وزارت امور خارجه، گفتوگوهایی با شرکتهای بخش خصوصی و موسسات مالی که به تسهیل نقض قوانین تجارت با ایران میپردازند، داشته باشد. امارات متحده عربی که از دیرباز یکی از پیوندهای اصلی ایران با جهان خارج بوده و روابط تجاریاش با تهران قدمت زیادی دارد، شاهد کاهش صادرات خود به ایران از ۱۴میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ به ۷میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ بر اساس دادههای بانک جهانی بود. البته روابط شروع به بهبودی کردهاند. عبدالله گفت: در امارات تمایلی برای اعمال مجازاتهای اقتصادی بیشتر علیه ایران وجود ندارد. وی افزود: ما کار خود را انجام داده و سهم خود را طی ۵ الی ۶ سال گذشته در مورد ایران ادا کردهایم، اما بس است. هیچ کس در ابوظبی تمایلی به تحریمهای بیشتر ایران ندارد.