رئیسجمهور خبر داد
منابع ارزی وضعیت خوبی دارد
رئیسجمهور پریروز نیز با بیان اینکه درباره علل افزایش نرخ ارز اخبار دقیق دارد اعلام کرده بود که عدهای قصد دارند تا با سودجویی در آستانه مذاکرات نرخ ارز را بالا ببرند. وی با بیان اینکه مشخص شده است دخالتها و دسیسههای سودجویانه برای برهم زدن ثبات بازار ارز وجود دارد وجود انسجام و اقدام هماهنگ نهادهای مسوول را در مدیریت و ساماندهی بازار ارز ضروری دانست. همچنین درجلسه دیروز ستاد هماهنگیهای اقتصادی مقرر شد دستگاههای مختلف برای مدیریت بازار ارز تقسیم کار کنند و با اخذ مجوزهای لازم از سوی نهادهای مسوول و بر اساس واقعیتهای بازار ارز به شرایط عادی و ثبات باز گردد. رئیسی در شامگاه ۱۶ آذر در جمع دانشجویان دانشگاه شریف نیز نسبت به عبور قیمت دلار از ۳۰ هزار تومان واکنش نشان داد و گفت: عدهای در تلاشند همراه با مذاکرات نرخ ارز را بالا ببرند. رئیسجمهوری گفته بود خبر دقیق داریم عدهای شبانهروز در تلاشند همزمان با مذاکرات، نرخ ارز را بالا ببرند و مذاکرات را به اقتصاد گره بزنند تا خواستههای خود را به ملت تحمیل کنند. رئیسجمهور در واکنش به سوال دانشجویی که چرا این افراد را معرفی نمیکنید، گفت: دستگاههای اطلاعاتی پیگیر موضوع هستند. رئیسی گفت: برخی از این افراد در داخل و برخی نیز در خارج از کشور در محافل و فضای مجازی و واقعی به دنبال بالا بردن قیمت ارز هستند. این سخنان در حالی ایراد میشود که تجربه دولتهای پیشین در برخوردهای سلبی و امنیتی کردن بازار نشان میدهد که بازارهای ثانویه در پی اقدامهای سلبی و امنیتی ایجاد خواهد شد.
منابع ارزی
در عین حال که عرضه مناسب در هنگام تقاضا میتواند به عنوان یکی از ابزارهای تنظیم بازار مطرح شود، اما داشتن منابع ارزی از اهمیت بیشتری برخوردار است. از سوی دیگر در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت همچنین گزارش نهادهای مسوول درباره وضعیت بازار ارز ارائه شد و عوامل موثر در تغییرات غیرعادی نرخ ارز به ویژه در روزهای اخیر مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس گزارش بانک مرکزی، درآمد ارزی کشور در هشت ماه گذشته هم در بخش فروش نفت و هم صادرات غیرنفتی به اندازه تمام سال گذشته بوده و رکوردهای جدیدی در این زمینه ثبت شده است و نگرانی وجود ندارد. در این گزارش به تامین بودجه یک ماه گذشته کشور بدون استقراض از بانک مرکزی به عنوان یکی از نکات قوت جذب درآمدهای ارزی استناد شده است. همچنین در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت گزارش شد که با توجه به ذخایر ارزی قابل اطمینان کشور، تغییرات نرخ ارز در روزهای اخیر هیچگونه توجیهی ندارد، بلکه نتیجه عملیات روانی و دخالت عناصر غیراقتصادی و کاذب در بازار است. از سوی دیگر موضوع نوسانات نرخ ارز دیروز نیز در مجلس باعث شد برخی از نمایندگان درباره ساماندهی این بازار و علل بروز این نوسانات به دولت تذکر دهند. سلیمی، نماینده محلات در نطق میان دستور خود با اشاره به آشفتگیهای موجود در بازار ارز گفت: عواملی به دنبال گروگانگیری معیشت مردم برای فشار به تیم مذاکرهکننده هستند. به گزارش خبرگزاری خانه ملت، علیرضا سلیمی در نشست علنی دیروز (چهارشنبه ۱۷ آذرماه) مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی خود فریبکاری، بدعهدی و دورویی را از صفات و در ذات آمریکاییها دانست و گفت: از زمان مذاکرات، تحریم افراد جدید معنایی جز عدم اراده طرف مقابل در جریان مذاکرات ندارد که باعث آشفتگی شده است. عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ابراز امیدواری کرد که دولت، قوهقضائیه و کسانی که مسوول اقدام در این موضوع هستند نسبت به این موضوعات توجه بیشتری کنند. همچنین بهروزیفر دیگر نماینده مجلس نیز در تذکری به دولت ابراز امیدواری کرد تا برخورد قاطعانه با مفسدین و دلالان اقتصادی در دولت سیزدهم تداوم داشته باشد و مدیران فاسد دولت قبل تغییر یابند. نماینده مردم فومن گفت: لازم است برخورد قاطعانه با مفسدین و دلالان اقتصادی و ارزی به صورت جدی ادامه یابد تا حقی از حقوق مردم ضایع نشود. نماینده مردم فومن و شفت در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: انتظار میرود تا ریشهکن کردن فاسدین، دلالان و زالوصفتان حوزه اقتصادی این برخورد جدی ادامه یابد تا حقی از حقوق مردم تضییع نشود. وی افزود: سه ماه از عملکرد دولت میگذرد، اما هنوز بسیاری از مدیران فاسد، بیتدبیر و ناکارآمد دولت یازدهم و دوازدهم در بدنه دولت حضور داشته و به فساد، بیتدبیری و کارشکنی خود در سطوح مختلف ادامه میدهند، عدهای هم در حال نفوذ در بدنه دولت انقلابی هستند، زمان به سرعت میگذرد و فرصتی باقی نمیماند، بنابراین تقاضا دارم دستور فرمایید تحول مدیریتی با شایستگیهای دولت سیزدهم به سرعت و با دقت انجام شود. همچنین سخنگوی کمیسیون جهش تولید نیز روز سهشنبه در نطق میان دستور خود نسبت به ارز فردایی واکنش نشان داده بود و خواستار ورود دستگاههای امنیتی به فعالیت سامانههای ارز فردایی شده بود. زنگنه، عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس گفته بود که بازار ارز تحت تاثیر فعالیتهای التهابآور این سامانهها قرار گرفته است.
او با استناد به بند ۱۲ اصل ۳ قانون اساسی در اخطار قانون اساسی، اعلام کرده بود که در بازار ارز چندین نرخ و قیمت داریم؛ ارز ترجیحی، ارز نیمایی، ارز صرافی، ارز آزاد که در مکانهای خاصی خریدوفروش میشود و اخیرا ارز فردایی هم به این موارد اضافه شده است. به گفته وی مدتهای مدیدی است که ارز فردایی در فضای مجازی از ۹ صبح تا ۱۱ شب به معاونت ارز میپردازند و بازار ارز را پشت سر خود میکشانند و بهشدت بر التهاب بازار و تهییج آن موثر هستند. طی یک سال گذشته به روسای بانک مرکزی و وزرای اقتصاد تذکر دادیم که با مجموعههای گرداننده ارز فردایی برخورد کنند، اما متاسفانه هیچ اقدامی نه در زمان وزرای قدیم و نه در زمان حال انجام نگرفته است. زنگنه اضافه کرد: در سامانههای ارز فردایی که معمولا در شبکههای اجتماعی مستقر است، هیچگونه ارزی خریدوفروش نمیشود و این معاملات تحت عنوان ارز فردایی هرات و ارز فردایی ایران براساس معاملات روی کاغذ در عرض یک ساعت بر قیمت ارز اضافه میکنند. نماینده تربتحیدریه در مجلس، تاکید کرده بود که وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دستگاههای امنیتی باید به موضوع فعالیت مجموعههای ارز فردایی ورود کنند و اجازه ندهند که این سامانهها بازار ارز را تهییج کنند.
توزیع هوشمند کالاهای اساسی
همچنین در خبری دیگر به نقل از «ایسنا»، ستاد تنظیم بازار به ریاست معاون اول رئیسجمهور برگزار شد و برای گسترش اقلام خرید اینترنتی با قیمت مصوب و همچنین تنظیم بازار مایحتاج شب عید و ماه رمضان تاکید شد. مخبر توسعه اقتصاد دیجیتال و بهرهبرداری از برنامههای نرمافزاری را یکی از راههای نجات بیماری اقتصاد در حوزه توزیع کالاها و خدمات و حذف واسطههای غیر ضرور دانست و تاکید کرد در این زمینه لازم است واحدهای سنتی نیز جایگاه خود را در این نظام توزیعی هوشمند بازآفرینی کنند. در این جلسه مقرر شد پس از توزیع موفق ۵ قلم کالای اساسی شامل مرغ، تخم مرغ، برنج، شکر و روغن در یک ماه گذشته، توزیع چهار قلم کالای لبنی شامل شیر، پنیر، ماست و کره نیز در دستور کار فروش اینترنتی و توزیع هوشمند با قیمت مصوب قرار گیرند. در جلسه ستاد تنظیم بازار گزارشی نیز از نحوه عملکرد تیمهای دستگاههای نظارتی و همچنین نحوه ساماندهی ظرفیتهای مردمی توسط بسیج در حوزه پایش گرانفروشی و احتکار ارائه و مقرر شد این اقدام در تمامی زنجیره تولید تا عرضه از کارخانه تا خردهفروشی بیش از پیش مورد توجه و رصد جدی قرار گیرد.