چادرهای مسافرتی، جور هزینه‌های سنگین را به دوش می‌کشند

مینا صباغی - سفر از مواردی است که با فرارسیدن ایام تعطیل در میان خانواده‌های ایرانی رواج می یابد. شاید به دلیل مشکلات اقتصادی، بسیاری از مردم قادر به سفرهای خارجی گران‌قیمت نباشند. اما سفرهای نوروزی و تابستانی بین‌شهری در میان ایرانیان رواج دارد. به طوری که می‌توان گفت: ایرانی‌ها به طور تقریبی ۷برابر اروپایی‌ها در جاده‌ها و معابر شهری مسافرت می‌کنند یعنی درصد بالایی از تحرک حمل‌ونقل کشور از جمله بار و مسافر از طریق جاده‌ها صورت می‌گیرد. به هر حال با فرارسیدن تابستان خانواده ها براساس توانایی‌های مالی که البته مهم‌ترین بخش ماجرا است، تصمیم می‌گیرند تا برای گذران تعطیلات با خانواده برنامه‌ریزی کنند.

در این میان خانواده‌هایی هستند که داشتن امکانات و مکان‌های مناسب مانند هتل، مسافرخانه‌ها و... برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است و با داشتن توانایی مالی مناسب قادر به فراهم کردن این امکانات هستند. اما در مقابل افرادی هستند که هر سال بار سفر می‌بندند و با کمترین امکانات هم سعی می‌کنند اوقات خوشی را درکنار خانواده در طول سفر سپری کنند و به جای این که غصه نبود هتل، مهمانسرا و مسافرخانه را بخورند، از به صرفه‌ترین سرپناه در طول مسافرت استفاده می‌کنند.

چادرهای مسافرتی، همان سرپناهی که در ایام تعطیلات در کنار خیابان‌ها، پارک‌ها و مراکز تفریحی شهرهای مختلف کشور پذیرای مسافران دور و نزدیک هستند.

شاید بتوان گفت یکی از عواملی که باعث افزایش سفرهای داخلی در ایام تعطیلات شده است استفاده از چادرهایی است که به راحتی باز و بسته می‌شوند که البته قیمت پایین و سهل‌الوصول بودن استفاده از آنها باعث شده تا بسیاری از مسافران از این چادرها استفاده کنند و به جای اقامت در هتل‌های گران‌قیمت شب را در چادر به صبح برسانند.

اما اگر گذرتان به میدان سپاه، گمرک و خیابان‌های سرچشمه و شوش تهران افتاده باشد خواهید دید که این چادرهای مسافرتی به وفور در آنجا به فروش می‌رسند. البته از این مکان‌ها به عنوان بورس اصلی فروش این محصولات نام می‌برند.

«زندنیا» یکی از فروشندگان چادرهای مسافرتی در مورد انواع چادرهای مسافرتی می‌گوید: برزنت، واترپروف (شمعی) دو مدل از چادرهای سفری موجود دربازار هستند که هر کدام به شکل‌های مختلفی هستند. چادرهای برزنت به صورت خیمه‌ای و اسکلتی و چادرهای شمعی به صورت خیمه‌ای، اسکلتی، مغزی و عصایی برپا می‌شود.

وی همچنین انواع چادرهای شمعی را ساخت کشورهای چین، کره و ژاپن می‌داند که نسبت به چادرهای برزنتی از استقبال بیشتری برخوردارند.

اما به اعتقاد این فروشنده در میان انواع چادرهای مسافرتی چادرهای برزنتی دارای فضای مفید بیشتری هستند و انواع چادرهای شمعی به علت رنگبند‌ی‌های گوناگون وسبک بودن ،جوان‌پسند‌ترند.

مدل‌های عصایی در اندازه‌های ۲ تا ۱۲‌نفره در بازار به فروش می‌رسد اما مدل‌های برزنتی در اندازه‌های ۶ ، ۱۲، ۲۰، ۲۴ و... نفری عرضه می‌شوند.

«زندنیا» همچنین انواع چادرهای مسافرتی برزنتی را ساخت کشورهایی چون ایران، آمریکا و پاکستان می‌داند که در رنگ‌های سبز یشمی و نخودی در بازار موجود است.

وی همچنین جنس ایرانی این محصول (چادر‌ برزنت) را بهتر از پاکستانی آن می‌‌داند اما معتقد است که به علت گران‌تر بودن برزنت‌های ایرانی، چادرهای سفری پاکستانی در ایران بیشتر طرفدار دارند.

این فروشنده به کار رفتن تعداد تار و پودها در تولید پارچه برزنت را به صورت یک‌لا، سه‌لا، شش‌لا و... را عامل گرانی این چادرها بیان می‌کند.

به طور مثال قیمت یک چادر برزنتی خیمه‌ای ۳×۲‌ (۶‌نفره) از ۲۸-۳۰‌هزار تومان تا ۵۰‌هزار تومان متغییر است که البته این قیمت‌ها بستگی به چندلا بودن تار و پود آن دارد.

«میران» یکی از فروشندگان این محصول در میدان گمرک می‌گوید: عمده‌فروش این کالا در روزهای نزدیک به ایام تعطیل، آخر هفته و یا زمانی است که اعلام شود قرار است سیل اتفاق بیافتد.وی همچنین اشاره می‌کند که انواع چادرهای سفری شمعی که در داخل تولید می‌شود از کیفیت مطلوبی برخوردار نیستند.

وی در ادامه قیمت تقریبی چادرهای شمعی طرح عصایی را حدود ۲۴ تا ۱۲۰‌هزار تومان اعلام می‌کند. که بسته به تک ‌یا دو پوش بودن بدنه آن با قیمت‌های متفاوتی ارائه می‌شوند.

به اعتقاد این فروشنده به طور مثال چادرهای شمعی دوپوش ۵ نفره ۳۸‌هزار تومان قیمت دارند، در صورتی که تک پوش همین مدل با قیمت ۲۷‌هزار تومان به فروش می‌رسد.«میران» همچنین در زمینه تولید انواع چادرهای برزنتی در کشور می‌گوید: «تولید انواع چادرهای سفری برزنتی در کشور ما در شهرهایی چون اصفهان، کرج وورامین صورت می‌گیرد و چادرهای شمعی نیز بیشتر در مشهد تولید می‌شود.»اما در سفر، چادرهای مسافرتی به تنهایی در ایجاد یک سرپناه مطمئن و راحت ایفای نقش نمی‌کنند. چرا که ملزومات دیگری چون زیلو، تشک، فانوس، بالش، کیسه خواب و... در تکمیل این جایگاه مورد نیاز است.«میران» در خصوص قیمت تقریبی این ملزومات می‌گوید: قیمت‌های متفاوتی برای هر یک از وسایل مکمل چادرهای مسافرتی وجود دارد.

به طور تقریبی برای یک کیسه خواب معمولی می‌توان قیمتی بین ۱۰ تا ۲۵هزار تومان را در نظر گرفت و اما همین محصول ساخت آمریکا را با قیمت ۴۰هزار تومان هم می‌توان تهیه کرد.

البته کیسه خواب‌های آستین‌دار را نیز می‌توان با قیمتی بین ۷۰ تا ۱۲۰هزار تومان خریداری کرد.

بالش‌های مسافرتی با قیمت ۲هزار تومان و تشک یک نفره آن نیز با قیمت ۲۵ تا ۱۰۰هزار تومان خرید و فروش می‌شوند.این طورکه به نظر می‌رسد استفاده از این وسیله در شرایطی که بسیاری از مردم کشور به دلیل شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه و عدم تامین نیازهای اولیه زندگی نمی‌توانند به مسافرت بروند و بنابراین آن را از برنامه‌ زندگی خود حذف می‌کنند، بسیار مفید است. البته به غیر از این موارد، وجود عواملی چون بالا بودن هزینه مراکز اقامتی نیز تا حدودی به این قضیه دامن می‌زند.

هزینه‌های بالایی که بسیاری از هتل‌ها و مسافرخانه‌ها در ایام تعطیلات رسمی و تابستانی از مسافران درخواست می‌کنند.اما در این راستا می‌بینیم تعدادی از خانواده‌ها تنها به عشق سفر حاضرند، چادرهای مسافرتی یا همان خانه‌های متحرک را برای اقامت برگزینند تا لذت سفر را در تعطیلات از دست ندهند.