رئیسی در تماس تلفنی با پوتین تاکید کرد
برای لغو همه تحریمها کاملا جدی هستیم
طی تماس تلفنی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه با سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، رئیسی با قدردانی از مواضع روسیه در دفاع از حقوق هستهای و لزوم لغو همه تحریمها علیه ملت ایران تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات کاملا جدی است و به همین میزان در تامین حقوق ملتمان مبنی بر لغو تحریمها هم جدیت داریم.» به گزارش «ایسنا»، رئیسجمهور روز سهشنبه با بیان اینکه تهران و مسکو در بسیاری از موضوعات بینالمللی همگرایی و همافزایی دارند، تاکید کرد: «مقابله با یکجانبهگرایی و تحکیم چند جانبهگرایی از جمله وجوه مشترک دو کشور است.» رئیسجمهور روسیه نیز در تماس تلفنی خود با حمایت از حقوق ملت ایران در موضوع هستهای ابراز امیدواری کرد در مذاکرات آینده، طرفها، اراده سیاسی کافی برای خروج از شرایط فعلی را داشته باشند.
گفتوگوی بایدن و شیجینپینگ
از سوی دیگر کاخ سفید اعلام کرد، روسای جمهور آمریکا و چین در گفتوگوی اخیر خود درباره موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی، از جمله ایران رایزنی کردند. به گزارش «ایسنا»، کاخ سفید با انتشار اطلاعیهای از گفتوگوی جو بایدن رئیسجمهور آمریکا با شی جینپینگ همتای چینی خود در روز دوشنبه خبر داد که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد و نوشت دوطرف در رایزنیهای خود درباره موضوعات مختلف دوجانبه و بینالمللی و همچنین مسائل مهم منطقهای شامل ایران، شبه جزیره کره و افغانستان بحث و تبادل نظر کردند.
تعامل چین، ایران و روسیه بر سر مذاکرات
همچنین روز دوشنبه ۱۵ نوامبر نشست سهجانبهای به صورت ویدئو کنفرانس بین معاونان وزرای خارجه ایران، روسیه و چین برگزار شد. وزارت امور خارجه چین در بیانیهای به محورهای نشست سهجانبه معاونان وزرای امور خارجه ایران، روسیه و چین اشاره کرد که موضوع احیای توافق هستهای از طریق مذاکرات وین از محورهای اصلی آن بوده است. به گزارش «ایسنا»، به نقل از پایگاه خبری اردوپوینت، وزارت امور خارجه چین با انتشار بیانیهای درباره نشست سهجانبه معاونان وزیران امور خارجه چین، روسیه و ایران نوشت: «روز ۱۵ نوامبر، ما ژائو معاون وزیر امور خارجه چین نشستی در قالب ویدئوکنفرانس با سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه و علی باقری کنی معاون وزیر امور خارجه ایران داشت. طرفین در این نشست تبادل نظر عمیقی درباره مساله هستهای ایران داشتند و به اتفاق نظر گستردهای دست یافتند.» طبق این بیانیه، چین، روسیه و ایران هماهنگی و تعامل را برای اطمینان از اینکه مذاکرات ازسرگیری احیای توافق هستهای در مسیر درستی پیش برود و برای رسیدن به نتایجی مثبت در اسرع وقت، تقویت خواهند کرد.
تاکید بر ضرورت لغو تحریمها
باقری در ارتباط ویدئویی دوشنبه شب با همتایان روسی و چینیاش با اشاره به روابط جمهوری اسلامی ایران، جمهوری فدراتیو روسیه و جمهوری خلق چین و همسویی مواضع سه کشور در موضوعات مختلف بینالمللی و سیاست اصولی سه کشور در ترویج چند جانبهگرایی، مقابله با یک جانبهگرایی را مورد تاکید قرار داد و گفت: «تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ایران، هزینه مقابله با یک جانبهگرایی است.» به گزارش «ایسنا»، باقری ضرورت لغو کلیه تحریمهای مغایر با برجام و اقدامات متناقض با قطعنامه ۲۲۳۱ به صورت قابل راستیآزمایی و در راستای انتفاع اقتصادی ایران از عادیسازی روابط تجاری را شرط لازم موفقیت مذاکرات پیش رو برشمرد. معاونان وزیران امور خارجه روسیه و چین نیز در این تماس ویدئویی ضمن تاکید بر ضرورت تداوم رایزنیها و هماهنگیها میان سه کشور در موضوعات مختلف، اقدام یکجانبه آمریکا در نقض توافق و اعمال مجدد تحریمها بر ضد ایران را عامل اصلی بروز مشکلات موجود بر سر راه اجرای توافق ایران و ۱+۵ یک دانستند.
تاثیر سفر مالی به منطقه بر مذاکرات وین
در عین حال سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به سوالی درباره تاثیر رایزنیهای این هفته نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با کشورهای منطقه و رژیم صهیونیستی بر از سرگیری مذاکرات وین پاسخ داد. به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه خبری وزارت امور خارجه آمریکا، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور در یک کنفرانس خبری در پاسخ به این سوال که آیا رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که به تازگی به خاورمیانه سفر کرده است از نتایج این رایزنیها در آمادگی برای ازسرگیری مذاکرات احیای توافق هستهای در وین استفاده خواهد کرد یا نه و آیا بلافاصله از آنجا به وین میرود یا قبل از مذاکرات به آمریکا بازمیگردد، توضیح داد: «مالی، نماینده ویژه ما همان طور که هفته پیش هم اعلام کردیم، برای رایزنی با شرکایمان در منطقه در سفر است. او در امارات متحده عربی بود. الان در اسرائیل است که تعاملات خیلی خوبی داشته است. او از بین همکاران اسرائیلی ما با وزیر امور خارجه، وزیر جنگ، مشاور امنیت داخلی آن و رئیس موساد دیدار داشته است.»
پرایس در این باره افزود: «ما در قبال شرکای اسرائیلیمان و شرکایمان در منطقه خلیج فارس در اظهاراتمان بسیار صریح و شفاف بودهایم، در مدت شش دور قبلی مذاکرات غیرمستقیم در وین، مرتب آنها را در جریان روند مباحثات گذاشتهایم. حالا هم که در حال آماده شدن برای ازسرگیری این مذاکرات هستیم، یعنی دور هفتم، در وین، این[سفر] فرصتی برای تبادل نظر و آمادگی برای دور هفتم است. اما رایزنیها و هماهنگیهای دقیق با نزدیکتر شدن به ۲۹ نوامبر و مسلما با ازسرگیری مذاکرات ادامه خواهد یافت.» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه لیندا توماس گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز در این سفر حضور دارد و آیا او هم در مذاکرات مالی درباره ایران و اسرائیل مشارکت دارد یا نه، گفت: «تا جایی که میدانم، سفیرمان گرینفیلد دستور کار گستردهتری دارد. البته، مالی به دقت روی مساله ایران و امکان بازگشتی دوجانبه به توافق متمرکز است، بنابراین، مذاکرات نسبتا محدودی بوده است.» به گزارش «ایسنا»، اظهارات پرایس در پی این مطرح میشود که رابرت مالی بهمنظور انجام پارهای از رایزنیها درباره امور منطقه از جمله ایران و موضوع توافق هستهای به منطقه سفر کرده است. او تاکنون به امارات متحده عربی و فلسطین اشغالی سفر کرده و قرار است به بحرین و عربستان سعودی نیز برود.
ادعای برجامی لاپید
همزمان وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در دیدار با نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، مدعی شد ایران قصد ندارد به توافق هستهای بازگردد. به گزارش «ایسنا» به نقل از شبکه صهیونیستی آی۲۴، یائیر لاپید وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی روز دوشنبه با رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران که به تازگی به خاورمیانه سفر کرده است، دیدار کرد. لاپید با تکرار ادعاهای رژیم صهیونیستی درباره مواضع ایران در قبال توافق هستهای، گفت ایران فقط سعی میکند با مذاکرات زمان بخرد تا بازگشت به توافق هستهای دیگر فایده نداشته باشد. ظاهرا لاپید به مالی گفته است ایران هیچ قصدی برای بازگشت به توافق هستهای ندارد. به گزارش «ایسنا»، ادعاهای لاپید در حالی مطرح میشود که دولت جدید ایران پس از بررسی نتایج شش دور مذاکرات قبلی وین در زمینه احیای توافق هستهای و پس از رایزنی با مقامات اروپایی، اخیرا اعلام کرد مذاکرات وین در تاریخ ۲۹ نوامبر از سرگرفته خواهد شد. ایران اعلام کرده است تنها با هدف لغو تحریمهای غیرقانونی آمریکا مذاکره میکند و در صورت بازگشت آمریکا به توافق، عمل به تعهداتش و محقق شدن این هدف، به پایبندی کامل به تعهداتش در توافق بازخواهد گشت.
دولت آمریکا نیز گفته است مسیر دیپلماتیک با ایران را برای حلوفصل موضوع هستهای آن ترجیح میدهد و آماده است با «حسن نیت» و در راستای بازگشت دوجانبه ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای، به مذاکرات وین بازگردد. آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شد و ضمن بازگرداندن تحریمهای لغو شده، تحریمهای جدیدی نیز علیه ایران اعمال کرد.