نماینده روسیه در وین:
برنامهای برای دور ششم گفتوگوها وجود ندارد
دور پنجم نشست کمیسیون مشترک برجام از روز سهشنبه گذشته در گرند هتل وین آغاز شد. این نشست در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارتخانههای امورخارجه ایران و گروه چهار به علاوه یک، برگزار خواهد شد.
پیشتر سیدعباس عراقچی، معاون وزیر امورخارجه و سرپرست هیات مذاکرهکننده ایران در وین، در پاسخ به سوال پرس تیوی مبنی بر اینکه چه مسائلی در این مذاکرات برای حلوفصل کردن باقی ماندهاند، گفت: «در دور آخر[دور پنجم] مذاکرات ما قادر بودیم پیشرفتهای حائز اهمیتی داشته باشیم اما هنوز برخی مسائل مهم حل نشده باقی ماندهاند. بر این عقیدهام که ما جلسه کمیسیون مشترک را با عزم راسخ تمامی اعضا شروع کردیم. فکر میکنم تمامی طرفها در این مذاکرات به اندازه کافی جدیت به خرج میدهند و جدیت و عزمشان را به وضوح نشان دادهاند و تمامی طرفها مایلند مسائل مهم باقیمانده در اسرع وقت حل شود و حتی مذاکرات در این دور به نتیجه برسند. نمیتوانم بگویم که میتوانیم در این دور از مذاکرات کارمان را به نتیجه برسانیم، اما امکانش وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «این موضوع بستگی به این دارد که چقدر بتوانیم در زمینه مسائل مهم پیشرفت کنیم و طرفهای دیگر چقدر آمادگی دارند تصمیمهای سخت خودشان را بگیرند و بگذارند مسائل را حل کنیم. مسائل اصلی، مسائلی هستند که پیشرفتی در زمینه آنها داشتهایم اما هنوز نمیتوانیم بگوییم که پاسخی شفاف یا راهکاری شفاف برایشان داریم اما مطمئنم این بار میتوانیم پیشرفت کنیم و اگر امکانش باشد مذاکرات را تکمیل کنیم که باید تکرار کنم که مطمئن نیستم مذاکرات را بتوانیم به پایان برسانیم اما امکانش وجود دارد.»
عراقچی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا از نظر او طرف مقابل در مذاکرات، تصمیمات سیاسی لازم را گرفته است یا نه و آیا نشانههایی از مصالحه برای به توافق رسیدن در این مرحله از مذاکرات وجود دارد یا نه، توضیح داد: «ما تازه مذاکرات را شروع کردهایم و این موضوعی است که باید دید روزهای آینده چه میشود، چیزی که امروز در جلسه اول کمیسیون مشترک[از دورپنجم مذاکرات] دیدم، عزم واقعی از سوی تمامی اعضا برای به نتیجه رسیدن بود. پس ببینیم که اوضاع در روزهای آتی چگونه پیش میرود.»
سنگاندازی در مسیر برجام
از سوی دیگر همزمان با برگزاری دور پنجم گفتوگوها، گزارشهای رسیده از مذاکرات، اگرچه خوشبینانه است اما در عین حال از وجود برخی پیچیدگیها بر سر راه توافق خبر میدهند.
به گزارش «ایرنا» در این میان و درحالیکه باز کردن گرههای ترامپ بر این توافق انرژی زیادی از مذاکرهکنندگان را به خود اختصاص داده است، مقامات رژیم صهیونیستی و همچنین طیف جمهوریخواه تندرو به تکاپو افتادهاند به امید آنکه از بازگشت بایدن به برجام و لغو تحریمها ممانعت کنند، آنها درحال آزمودن آخرین شانس خود برای ضربه زدن به مذاکرات وین هستند.
جمهوریخواهان کنگره آمریکا اصلاحیهای را تنظیم کردهاند که با ضمیمه شدن به یکی از مصوبههای مرتبط، دولت بایدن را متعهد خواهد کرد بدون تاییدیه کنگره وارد هیچ توافقی با ایران نشود و تغییری در بهکارگیری تحریمهای آمریکا علیه ایران انجام ندهد.
براساس گزارش واشنگتن فری بیکن، قانونی در سنای آمریکا تصویب میشود که دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را ملزم خواهد کرد پیش از امضای یک قرارداد با ایران، تاییدیه کنگره را داشته باشد. اگر این اصلاحیه تصویب شود مانع بزرگی در مسیر اجرایی شدن طرح دولت بایدن برای بازگشت به توافق هستهای خواهد بود.
همزمان با پیشرفت مذاکرات در وین، این اصلاحیه در صورت تصویب در کنگره آمریکا، مانع از امضا کردن هرگونه توافق جدید، بدون تایید کنگره خواهد شد. با وجود چنددستگیهای بدنه کنگره، احتمالا این اصلاحیه تحت حمایت حزب جمهوریخواه قرار گرفته و با مخالفت دموکراتها روبهرو میشود.
سناتور رون جانسون که این اصلاحیه را تنظیم کرده تاکنون حمایت سناتورهایی مانند جیمز ریچ، تد کروز، مارکو روبیو و جانسون بوراسو را بهدست آورده است. این سناتورها مخالف دیپلماسی دولت بایدن با ایران هستند. این یکی از اولین اقدامات محسوس جمهوریخواهان سنای آمریکا برای ممانعت از بازگشت آمریکا به توافق هستهای بهشمار میرود.