دانشجویان ایرانی پشت درهای سفارت ایتالیا
براساس اطلاعیه سایت سفارت ایتالیا در تهران، از ژوئن ۲۰۱۸ این مجموعه، ارائه درخواست ویزای ایتالیا را به موسسهای به نام Cox and Kings Global Services Management Singapore برونسپاری کرده است. مجموعهای که مسوولیت واگذاری وقت ویزا به متقاضیان ورود به ایتالیا را به عهده دارد؛ اتفاقی که نه تنها شرایط را برای ایرانیان راحتتر نکرده که مسیر بسیار پیچیدهتری را پیش روی آنها قرار داده است.
استمرار مشکلات دریافت ویزای دانشجویی باعث شد سفارت ایتالیا در تهران در تاریخ ۱۷ سپتامبر طی بیانیهای اعلام کند تاریخ پذیرش درخواست برای صدور ویزا تا ۳۰ نوامبر تمدید شده و در عین حال سفارت و مجموعه کاکس تصمیم گرفتهاند وقتهای بیشتری را در هر روز پیشبینی کنند.
اما حتی این تمهیدات جدید هم گرهای از مشکلات دانشجویان ایرانی باز نکرد. همچنان وقتها کم و دیر باز میشد و ظرفیتها هم بسیار سریع به پایان میرسید. ماریا از جمله دانشجویان خوششانسی است که توانسته امسال از ایران وارد ایتالیا شود، او درباره مشکلات ورود به ایتالیا به یورونیوز میگوید: «از همان ابتدای باز شدن وقتها برای دریافت ویزا، شنیده بودم چه مشکلاتی برای گرفتن ویزا وجود دارد، از آنجا که میخواستم هرطور شده خودم را به ایتالیا برسانم و دوره جدیدی را در زندگیام آغاز کنم، حاضر شدم از کسانی که وقت ویزا را میفروختند، کمک بخواهم.»
با گران شدن قیمت ارز، قیمتی که دلالها برای گرفتن وقت طلب میکنند بالاتر رفته است. نیما یکی از دانشجویانی است که هنوز نتوانسته ویزا بگیرد و حتی چند بار با چند فرد مختلف برای گرفتن وقت مکاتبه کرده است. او به یورو نیوز میگوید: «یکی از دوستانم در ماه سپتامبر با پرداخت حدود ۴ میلیون تومان توانست از طریق یک آژانس مسافربری وقت ویزا بگیرد و الان هم در ایتالیاست، من که ابتدا مخالف چنین کاری بودم در ادامه قبول کردم مبلغ مورد نظر را پرداخت کنم، اما هر چقدر که ارز گرانتر میشد قیمت این دلالها هم بالاتر میرفت و استدلالشان این بود که ما باید به موسسه و سفارت به یوور پرداخت کنیم و طلب ۴۰۰یورو کردند که واقعا به نظرم منطقی نبود و این عدد را پرداخت نکردم.» تلاشهای ما برای گفتوگو با مسوولان شرکت کاکس بیفایده بود و مقامات این کمپانی به درخواستهای ما برای پاسخگویی به ابهامات این پرونده پاسخی ندادند.
یورو نیوز با سفارت ایتالیا در تهران هم مکاتبه کرد و از آنها پرسید آیا از وجود چنین مسالهای آگاه هستند یا قصد پیگیری و برخورد با عواملی که در ازای دریافت پول به افراد وقت میفروشند، دارند یا خیر؟ یارا رومانووا، مسوول امور مطبوعاتی و ارتباطات سفارت ایتالیا در تهران در پاسخ به این پرسشها هرگونه پاسخ در این خصوص را منوط به بررسی این گزارش کرد.
این در حالی است که در برخی گروههای دانشجویی ایرانی در ایتالیا، افرادی بودند که تبلیغ فروش وقت ویزا میکردند هرچند این موضوع چندان خوشایند اکثر دانشجویان نبود و در برخی موارد به اخراج فرد مذکور از گروهها هم منجر میشد اما به هر حال این ماجراها وجود داشت.
این مشکلات در حالی رقم خورده که مساله تنها به دانشجویان سال اول محدود نشده است. با شیوع ویروس کرونا و انقضای کارت اقامت دانشجویانی که از سالهای قبل در ایتالیا سکونت دارند، بحران دریافت ویزا به این گروه از دانشجویان هم سرایت کرد. کسانی که چند ماه در ایران بودند و در این مدت اعتبار کارت اقامتشان منقضی شد نیز مجبور بودند برای دریافت ویزای مجدد به مجموعه برونسپاری شده از سوی سفارت مراجعه کنند؛ فرآیندی که باز هم مشکلاتی را متوجه دانشجویان ایرانی میکرد. البته برخی هم بودند که با وجود تمام این ماجراها توانستند بهصورت شخصی از وبسایت مورد نظر وقت ویزا بگیرند.