روحانی: وضعیت کرونا در دو هفته آینده بهبود خواهد یافت
تعلیق یک هفتهای اجرای طرح ترافیک
تهران بنابر اعلام وزارت بهداشت، هفته گذشته در فهرست استانهای با وضعیت قرمز کرونایی کشور قرار گرفت و نگرانیها درباره افزایش ابتلا و فوت ناشی از کرونا در این شهر شدت گرفت.
البته در حالی که آمارهای رسمی اعلامی از سوی وزارت بهداشت، همچنان از تعداد بالای ابتلا و فوت روزانه ناشی از شیوع ویروس کرونا حکایت دارد، حسن روحانی پیشبینی کرده است که وضعیت در دو هفته آتی رو به بهبود خواهد رفت. رئیسجمهوری روز پنجشنبه در جلسه روسای کمیتههای ستاد ملی مقابله با کرونا، اعلام کرد: با توجه به بالا رفتن حساسیت مردم و افزایش مراقبتها و رعایت پروتکلهای بهداشتی، پیشبینی میشود ظرف دو هفته آتی شمار مبتلایان و آمار فوتیها کاهش یابد.
در حال عبور از پیک کرونا
حسن روحانی در عین حال در نشستی دیگر که روز گذشته به منظور افتتاح طرحهای وزارت صمت برگزار شد، به قرار گرفتن دو استان خوزستان و مازندران در مرحله عبور از پیک اشاره کرد؛ موضوعی که استانداران این دو استان در گزارشهای خود به رئیسجمهوری بر آن تاکید کردند. روحانی پس از شنیدن گزارش استاندار خوزستان مبنی بر عبور این استان از پیک کرونایی ابراز امیدواری کرد که در انتهای مرداد شرایط بهتری داشته باشیم.
رئیسجمهوری همچنین تاکید کرد که تقریبا در همه استانها بهجز دو استان، یک روند صحیحی برای کنترل این بیماری را شاهد هستیم. روحانی بدون آنکه به نام این دو استان اشاره کند، گفت: البته در این دو استان باید تلاش بیشتری کنیم و در بقیه استانها الحمدلله با اینکه مشکل دارند بهسمت ملایمت و عبور از پیک میرویم.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان علاوه بر گزارش روز پنجشنبه خود به روحانی، همان روز در مراسم بهرهبرداری از فاز دوم مجتمع فولاد روهینا دزفول درخصوص وضعیت کرونا در این استان گفت: خوزستان از پیک کرونا عبور کرده و آمار افراد بستری در این استان همچنان رو به کاهش است. او افزود: ۲۷ روز است که تعداد بیماران ترخیص شده بیشتر از بیماران بستری بوده و از یکهزار و ۶۰۰ نفر به ۴۰۰ بیمار رسیده است.
افت و خیز مرگ کرونایی
با این حال آخرین گزارش وزارت بهداشت از فوت ۱۹۷ هموطن در اثر ابتلا به کرونا در ۲۴ ساعت منتهی به روز جمعه حکایت دارد. این در حالی است که تعداد فوتیها یک شبانهروز قبل (۲۴ ساعت منتهی به روز پنجشنبه) ۲۲۶ نفر بوده و ارقام این دو روز، نشان از کاهش تعداد فوتیهای مبتلا به کرونا در کشور دارد. با این همه تعداد فوتیهای روزانه در هفته گذشته روند افتان و خیزان توامان داشته و بر این اساس همچنان نمیتوان از آن بهعنوان روند کاهشی فوت ناشی از کرونا یاد کرد، زیرا از ۱۳ تیرماه امسال (رکوردشکنی فوت ناشی از کرونا پس از دو ماه روند کاهشی) تا امروز، کاهش پیاپی روزانه مرگ و میر کرونایی در ایران رخ نداده است.
شیوع کرونا از ابتدای اسفندماه ۹۸ تا ظهر دیروز در مجموع ۱۶ هزار و ۷۶۶ نفر را به کام مرگ برده است. این تعداد را وزارت بهداشت در آمارهای رسمی خود اعلام کرده است. از سوی دیگر، تاکنون ۳۰۴ هزار و ۲۰۴ نفر در کشور بهطور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. تنها در ۲۴ ساعت منتهی به روز جمعه، ۲ هزار و ۶۷۴ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شدند. بر اساس اعلام وزارت بهداشت، هزار و ۵۲۳ مورد از این مبتلایان بستری شدند؛ یعنی حدود ۶۰ درصد مبتلایان تازه شناسایی شده، نیاز به بستری در بیمارستانها و مراکز درمانی کشور پیدا کردند. همچنین ۴۰۲۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند.
تداوم وضعیت قرمز و هشدار در ۲۶ استان
با این همه خوشبینی به عبور از پیک کرونا در کل کشور در حالی مطرح میشود که آخرین گزارش وزارت بهداشت مبنی بر آمار رسمی ابتلا و موارد فوتی ناشی از کرونا، تغییر معناداری را نسبت به روزهای گذشته نشان نمیدهد. آنچه این وزارتخانه درباره استانهای کشور نیز گزارش میدهد، موید بهبود وضعیت نیست. همانند روزهای هفته گذشته، روز جمعه نیز کماکان ۲۶ استان کشور در وضعیت قرمز و هشدار کرونایی قرار داشتند. سخنگوی وزارت بهداشت دیروز با اعلام اینکه ۱۵ استان در وضعیت قرمز و ۱۱ استان در وضعیت هشدار هستند، گفت: وضعیت استانهای تهران، مازندران، گلستان، فارس، آذربایجان شرقی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، خراسان رضوی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، لرستان و هرمزگان همچنان قرمز است. همچنین استانهای آذربایجانغربی، خوزستان، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، زنجان، همدان، کهگیلویه و بویراحمد، مرکزی، یزد، گیلان و قم هم در وضعیت هشدار قرار دارند.
در این میان گرچه در هفته گذشته نام استان سیستان و بلوچستان نیز در فهرست استانهای با وضعیت هشدار قرار داشت اما گزارش رسمی وزارت بهداشت نشان میدهد که این استان از وضعیت هشدار خارج شده است؛ موضوعی که دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز آن را تایید کرده است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: سیستان و بلوچستان از مرحله هشدار کرونا خارج شده، اما هنوز کار تمام نشده است. سیدمحمد هاشمی شهری در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم با اشاره به ضرورت همراهی مردم در استفاده از ماسک و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی جهت کنترل ویروس کرونا در استان، گفت: با اندکی سهلانگاری و عدم رعایت وضعیت در یک روز وضعیت کرونا از زرد به قرمز تبدیل میشود.
با این حال، حدود یک هفته است که ۲۶ استان کشور بار دیگر وارد وضعیت نگرانکننده قرمز و هشدار کرونایی شده و این وضعیت تا امروز ادامه یافته و تنها وضعیت چند استان با اندکی تغییر روبهرو بوده است. پس از استان تهران و مازندران که هفته گذشته از وضعیت هشدار فراتر رفته و وضعیت کرونایی آنها قرمز شد، روز گذشته سخنگوی وزارت بهداشت، از وضعیت نامساعد استان یزد سخن گفت. گرچه این استان بنا بر گزارش وزارت بهداشت هنوز در وضعیت هشدار است اما سیما سادات لاری، سخنگوی این وزارتخانه با بیان اینکه شرکت در مراسم ختم و آرامستانها، جشنها و مراسم دورهمی و مسافرتها بیشترین سهم را در انتقال بیماری در این استان داشته است، از مردم یزد خواست با اعمال محدودیتهای بیشتر و رعایت بیشتر پروتکلهای بهداشتی از ورود این استان به شرایط قرمز جلوگیری کنند.
این موضوعی است که رئیسجمهوری نیز روز پنجشنبه به آن اشاره کرد؛ البته نه تنها درباره استان یزد، بلکه درباره کل کشور. روحانی در جلسه روسای کمیتههای ستاد ملی مقابله با کرونا با ابراز تاسف از افزایش شمار مبتلایان به کرونا و آمار فوتیها گفت: موج جدید شیوع بیماری کرونا پیش از آنکه به تغییر رفتار ویروس مرتبط باشد، به رفتار خود ما با این ویروس باز میگردد و بررسیها نشان میدهد کاهش مراقبتها و روند رعایت پروتکلهای بهداشتی، نقش مهمی در افزایش شیوع این بیماری داشته است. رئیسجمهوری همچنین تاکید کرد: ضروری است سبک زندگی را با هدف سازگاری با شرایط کنونی بیماری کرونا تغییر داده و رعایت دستورالعملهای بهداشتی را بخشی الزامآور در هر برنامه زندگی قرار دهیم.
وضعیت نگرانکننده شیوع کرونا در تهران
از سوی دیگر، وضعیت در استان تهران همچنان نگرانکننده است. رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با بیان اینکه استان و شهر تهران در روزهای اخیر در شرایط قرمز قرار گرفته است، گفت: بالاترین میزان ابتلا در مناطق شرقی و جنوب شرقی گزارش شده است. علیرضا زالی با بیان اینکه توزیع جمعیتی، فرهنگی و اقتصادی کاملا متفاوتی در مناطق ۲۲گانه پایتخت حاکم است، گفت: حاشیههای شهر در قسمتهای شرقی، جنوبی و غربی استان تهران یکی از چالشهای استقرار یک شبکه بهداشتی عدالت محور هستند.
استفاده ۹۰۰ هزار نفر از مترو تهران
زالی در ادامه با اشاره استفاده از حمل و نقل عمومی در تهران گفت: در حال حاضر در تهران روزانه بالغ بر ۹۰۰ هزار نفر از مترو و یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده میکنند که جمعیتی معادل ۲ استان است. رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران همچنین از ورود روزانه بالغ بر ۴۰۰ هزار خودرو به شهر تهران از بخش غربی استان خبر داد و افزود: جمعیت شناور در روزهای اخیر بالغ بر یک میلیون نفر گزارش شده است؛ یعنی معادل جمعیت یک استان روزها وارد شهر و شبها از شهر خارج میشوند. به گفته او، به دلیل همجواری استان تهران با استان قم، البرز، سمنان و مازندران کنترل اپیدمی سختتر است.
او با اشاره به منحنی سینوسی ابتلای روزانه و مرگ و میر در تهران، عنوان کرد: با توجه به دادههای اسفندماه، در هفته سوم و چهارم شیوع بیماری به اوج خود نزدیک شد و به تدریج با اعمال تعطیلیهای هدفمند و محدودیتها، سیر نزولی را تجربه کردیم. البته مجدد در هفته سوم و چهارم خردادماه آمار ابتلا رو به افزایش گزارش شد. زالی از ثبت بالاترین میزان مرگ و میر در پایتخت در ۲۸ اسفندماه خبر داد و افزود: در ۱۱ فروردین هم موجی از مرگ و میر را تجربه کردیم که روند کاهشی را در پیش گرفت و اخیرا مجددا رو به افزایش است؛ این شرایط در تعداد بستریها نیز صادق است.
بیشترین آمار بستری
او درخصوص توزیع نسبی گروههای سنی افرادی که در تهران از ابتدای اسفندماه بستری شدند، گفت: بیشترین گروه سنی بستری، افراد بین ۵۰ تا ۵۹ سال و گروه دوم افراد بین۳۰ تا ۳۹ سال بود، اما در دو هفته اخیر شاهد افزایش بستری گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ سال هستیم. زالی افزود: ۵۸ درصد آمار بیماران بستری را آقایان تشکیل میدهند.
رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به اینکه از مجموعه بیمارانی که تا ۵ مردادماه در تهران بستری شدند، ۶۱ درصد ترخیص شدند و تاکنون ۷/ ۷ درصد از بیماران فوت کردهاند، گفت: ۲۱ درصد آمار فوتیها در گروه سنی ۹۰ سال به بالا و ۱۸ درصد در گروه سنی۸۰ تا ۸۹ سال رخ داده است. بالاترین میزان فوتی بین گروه سنی ۷۰ تا ۷۹ سال و بعد ۶۰ تا ۶۹ سال بوده است و در گروههای سنی پایینتر میزان کمتری از مرگ و میر را شاهد بودیم.
زالی همچنین گفت که نانواییها در صورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی، آسیبپذیرترین صنف شناخته شدهاند و بعد از آنها، سوپرمارکتها این وضعیت را دارند.
رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران تصریح کرد: طبق نظرسنجی اخیری که با همکاری شهرداری تهران انجام شده، ۷۳ درصد مردم معتقدند ویروس کرونا در تهران ضعیف نشده است. همچنین بخش قابل توجهی از والدین اعلام کردند در صورت بازگشایی مدارس، فرزندانشان را به کلاس درس نمیفرستند. رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران با اشاره به اینکه طبق مطالعات بخش قابلتوجهی از مردم از رفتن به مساجد در صورت بازگشایی در زمان شیوع، امتناع میکنند، گفت: بسیاری از افراد معتقدند در مکانهای عمومی، وضعیت بهداشتی مطلوب نیست.
ضرورت اجرا و نظارت بر دستورالعملها در محرم
با این حال، طبق آخرین تصمیمات ستاد مقابله با کرونا و همچنین اعلام رئیسجمهوری قرار است آیین سوگواری شهادت امام حسین (ع) و ایام محرم، برگزار شود؛ البته با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی. هرچند درباره این تصمیم نیز برخی پزشکان و کارشناسان هشدارهایی دادهاند و بر این باورند که برگزاری هرگونه تجمعات در وضعیت کنونی میتواند عواقب بدی در پی داشته باشد اما به نظر میرسد تصمیم دولت، برگزاری مراسم ماه محرم با شرط رعایت پروتکلها و دستورالعملهای بهداشتی است. حسن روحانی رئیسجمهوری روز پنجشنبه در بخشی از اظهارات خود در جلسه روسای کمیتههای ستاد ملی مقابله با کرونا درباره این تصمیم توضیح داد: پس از مطالعات دقیق صاحبنظران و بهرهگیری از نظرات همه دستگاهها درباره نحوه و روند برگزاری کنکور و مراسم سوگواری حضرت اباعبداللهالحسین(ع)، اعلام شد با ایجاد برخی محدودیتها و رعایت پروتکلهای بهداشتی، امکان برگزاری مراسم سوگواری حضرت سیدالشهدا و کنکور وجود دارد. پس از آن ستاد ملی مبارزه با کرونا نیز اصل برگزاری این مراسم را با حفظ و رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی تصویب و این دستورالعملها را ابلاغ کرد. رئیسجمهور تاکید کرد که این دستورالعملهای ابلاغی نیز کاملا منطبق بر استانداردهای جهانی سازمان بهداشت جهانی است.
روحانی با بیان اینکه همه دستورالعملهای ضروری بهداشتی برای بهویژه برگزاری عزاداریهای مسوولانه ابلاغ شده است، گفت: این دستورالعملها ضروری است که بهعنوان بخشی از الزامات شرعی و قطعی مراسم عزاداری از سوی متولیان مراسم رعایت شود چرا که رعایت این دستورالعملها حقالناس است و محیطهای عزاداری امام حسین(ع) نمیتواند جایی باشد که حقالناس در آنها رعایت نشود. رئیسجمهور همچنین نظارت بر اجرای دستورالعملهای بهداشتی را ضروری خواند و تاکید کرد: نهادهای نظارتی باید کاملا بر روند اجرای دستورالعملها نظارت و اگر لازم بود با متخلفان در راستای حفظ سلامتی مردم، برخورد کنند.
روحانی با بیان اینکه باید شیوههای تازهای برای عزاداری امام حسین را تجربه کنیم و هم سلامت جسم و جان و هم تقویت و تبیین ایمان حفظ شود، گفت: سوگواریها را چنان برگزار کنیم که بعد از ایام محرم کسی سوگوار عزیزانش نشود.
او افزود: بیتردید با همراهی و همفکری میان دستگاههای متولی سلامت و عزیزان متولی مراسم مذهبی و با همکاری رسانههای کشور و صدا و سیما و استفاده از فضای مجازی میتوان نوآوریها و ابتکاراتی را به کار گرفت که ضمن برگزاری با شکوه عزاداریها، شاهد کاهش تجمعات و برگزاری عمده مراسم در فضاهای باز، با هدف ارتقای استانداردهای حفظ سلامت عمومی باشیم.