ظریف در سیامین سفر خود به مسکو بیان کرد
تمدید قرارداد ۲۰ ساله ایران و روسیه در دستورکار
روابط راهبردی تهران-مسکو
رئیسدستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه راهبردی است، گفت:« در شرایط کنونی که تحولات عمدهای در سطح بینالمللی در حال وقوع است، نیاز است این گفتوگوها بهصورت مرتب بین ما و دولت روسیه و همین طور سایر دوستان ما مثل دولت چین صورت بگیرد و این سفر به همین دلیل انجام شده است و انشاءالله نتایج خوبی برای کشور داشته باشد.» ظریف خاطرنشان کرد: «روابط دوجانبه، منطقه و برجام از جمله مواردی است که در این سفر درباره آن گفتوگو میشود.»
تمدید قرارداد ۲۰ ساله
وزیر خارجه در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه مارس سال آینده بیستمین سال توافقات ایران و روسیه است و آیا ایران برنامهای برای تمدید این توافق دارد، گفت: «تمدید قرارداد در دستورکار ماست و اگر دوستان روسی آماده باشند قرارداد بلندمدت دیگری داشته باشیم، قابل بررسی است؛ ولی حتما تمدید قرارداد در دستورکار ماست.»
به گزارش خبرگزاری فارس، رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران درباره پیامی که از روحانی برای پوتین هم میبرد، توضیحی نداد و گفت: «اگر قرار بود در تلویزیون عنوان شود که در تهران گفته میشد.» محمدجواد ظریف را در این سفر سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه همراهی میکند. رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران ۲۷ خرداد ماه سال جاری نیز سفری یک روزه به مسکو داشت و با همتای روس خود دیدار و گفتوگو کرد. این سفر سیامین سفر ظریف در دوران تصدی این سمت است.
گفتوگوی تلفنی روحانی-پوتین
در گفتوگوی تلفنی حسن روحانی رئیسجمهور و ولادیمیر پوتین در تاریخ ۲۶ تیر ماه نیز روحانی توسعه همکاریهای دوجانبه و متوازن با مسکو را در تمام سطوح سیاسی، اقتصادی، علمی و فرهنگی مورد تاکید قرار داد و از رایزنیها و مذاکرات مسوولان دو کشور برای اجرایی و عملیاتی شدن توافقات ابراز خرسندی کرد. رئیسجمهور ایران همچنین با اشاره به اهمیت حفظ و اجرای کامل برجام بهعنوان یک تعهد بینالمللی برای طرفین امضاکننده آن، بر مقابله با یکجانبهگرایی و اقدامات و تلاشهای اخیر آمریکا برای مقابله با پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران تاکید کرد. رئیسجمهور روسیه نیز در این گفتوگو در تشریح مواضع این کشور درباره برجام گفت: همچون پنج سال گذشته از این سند بینالمللی حمایت میکنیم و بر اجرا و حفظ آن اصرار داریم.
لزوم تشکیل باشگاه کشورهای تحت تحریم
همچنین کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو در آستانه سفر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه به روسیه، در مصاحبهای، پیشنهاد کرد تا ایران، روسیه و چین با هدف مقابله با تحریمهای آمریکا، باشگاه کشورهای تحت تحریم را تشکیل دهند. به گزارش «ایرنا» جلالی در مصاحبهای با روزنامه کامرسانت روسیه ضمن برشمردن ظرفیت نیروی انسانی جوان، منابع و امکانات کشور، اراده سیاسی، تشریک مساعی و همکاری کشورهای روسیه، چین و ایران را راهگشای مقابله با تحریمهای آمریکا دانست و گفت: «به نظر من زمان آن رسیده است که یک باشگاه کشورهای تحت تحریم ایجاد کنیم؛ آمریکاییها میخواهند روسیه ضعیف باشد، چین از نظر اقتصادی تابع آنها باشد و ایران مستعمره آنها باشد.»