آمار بی‌سابقه مرگ‌و‌میر کرونایی در تهران

اگرچه بنابر آمار رسمی، این ارقام درباره تعداد جان‌باختگان کرونایی درکشور اعلام شده اما برخی همچنان به این آمار با تردید می‌نگرند. فارغ از این، آمار رسمی حکایت از افزایش تعداد مرگ‌و‌میر کرونایی دارد به نحوی که در تیرماه، دوباره رکورد مرگ‌و‌میر کرونایی شکست. گواهی دیگر بر این مدعا، اظهارات مدیرعامل سازمان بهشت زهرا تهران است که آمار متوفیان کرونایی در ۷۵ روز گذشته را بی‌سابقه خوانده است. سعید خال دیروز در گفت‌وگویی تلویزیونی با اشاره به شیوع مجدد بیماری کرونا و افزایش آمار فوتی‌ها گفت: اعداد و ارقامی که شاهدیم در ۷۵ روز گذشته بی‌سابقه است و اگر رعایت نشود تهران به شرایط سخت بازخواهد گشت.

افزایش آمار مراجعات سرپایی کرونا در تهران

شرایط سخت پایتخت تنها به آمار فوتی‌ها محدود نمانده و خبرهای رسمی از افزایش آمار مراجعات سرپایی کرونا در تهران حکایت دارد. جلیل کوهپایه‌زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت‌وگو با «ایلنا» درباره وضعیت بیمارستان‌های کشور‌ به‌ویژه شهر تهران که گفته می‌شود با کمبود تخت مواجه شده است، گفت:‌ در هفته‌های اخیر به‌ویژه از تیرماه در تهران آمار فراوانی یا شیوع کووید-۱۹ رو به افزایش است. هر روزه در مراکز تحت پوشش ما آمار ترخیص‌شدگان نسبت به آمار بستری‌شدگان افزایش داشته، ‌البته مراجعات سرپایی نیز با روند افزایشی همراه بوده است. به گفته کوهپایه‌زاده در مجموع نسبت به روزهای اول تیرماه به‌صورت روزانه تعداد بیشتری مراجعه‌کننده داریم که تست‌های مثبت در سطح ملی نیز همین مساله را نشان می‌دهد.

تناقض در آمار بستری‌ها

اظهارات کوهپایه‌زاده رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران نکته دیگری هم داشت؛ او در واکنش به اینکه گفته می‌شود ۵۰ درصد از افراد مبتلا به کرونا در بیمارستان‌ها بستری می‌شوند، گفت: از میان مراجعه‌کنندگانی که به بیمارستان می‌آیند، شاید ۱۵ درصد هم بستری نشوند. کوهپایه‌زاده در شرایطی از بستری ۱۵ درصدی بیماران کرونایی سخن می‌گوید که حتی آمار رسمی و اعلامی وزارت بهداشت موید ارقامی بیشتر از آن چیزی است که رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران مطرح کرده است.

روز گذشته سیما سادات‌لاری، سخنگوی وزارت بهداشت در ارائه آخرین آمار اعلامی وزارت بهداشت، اعلام کرد که در بازه زمانی ۲۴ ساعته یکشنبه تا دوشنبه، دو هزار و ۶۱۳ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شد که از این تعداد یک هزار و ۴۶۸ مورد در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بستری شدند. بررسی «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که در ۲۴ ساعت یادشده، بیش از ۵۶ درصد مبتلایان، در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بستری شدند؛ رقمی که در روزهای دو هفته گذشته همواره بین ۴۵ تا ۶۵ درصد در نوسان بوده و از افزایش ورودی‌های بیمارستان‌ها حکایت دارد.

استان‌های قرمز

از سوی دیگر و بنابر آخرین گزارش وزارت بهداشت، استان‌های خوزستان، هرمزگان، بوشهر، کرمانشاه، کردستان، ایلام، آذربایجان‌های غربی و شرقی و خراسان رضوی در وضعیت قرمز قرار دارند. نام استان‌های گلستان، البرز، کرمان، یزد، همدان و سیستان و بلوچستان هم در زمره استان‌های در وضعیت هشدار دیده می‌شود. البته بر اساس گزارش سخنگوی وزارت بهداشت گرچه خوزستان همچنان در زمره استان‌های با وضعیت قرمز است اما آمار فوت و بستری در خوزستان کاهش نسبتا چشمگیری داشته است.

توصیه به تهرانی‌ها

همچنین وضعیت استان تهران به گونه‌ای است که به تهرانی‌ها توصیه شده سفرهای غیرضروری را کاهش دهند. سیدمناف هاشمی، معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران می‌گوید: رعایت فاصله اجتماعی طی برخی ساعت‌ها در مترو و اتوبوس یا تعطیلی حمل‌ونقل عمومی امکان‌پذیر نیست و شهروندان با هدف مشارکت در مدیریت بیماری کووید-۱۹ باید سفرهای غیرضروری خود را کاهش دهند. او گفت: بعد از شروع مجدد فعالیت تمام مشاغل، تعداد مسافران مترو و اتوبوس در پایتخت بین ۵ تا ۱۰ درصد افزایش یافت. به گفته هاشمی در بعضی ساعت‌ها تعداد مسافران مترو و اتوبوس بین ۹ تا ۱۰ درصد و استفاده مردم از ماسک در مترو نیز نسبت به قبل ۲۰ درصد افزایش یافت و در حال حاضر ۹۸درصد مسافران مترو از ماسک استفاده می‌کنند.

معاون حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران در ادامه با تاکید بر اینکه برای لغو طرح ترافیک تابع شورای عالی ترافیک هستند، گفت: با لغو طرح ترافیک حدود ۳۰ درصد به سفرهای مرکز شهر اضافه می‌شود.

از سوی دیگر حسن خلیل‌آبادی، عضو شورای شهر تهران خواستار تعطیلی مترو تهران شد و در توضیح این موضوع به خبرگزاری فارس گفت:‌ لغو طرح ترافیک به علت افزایش شیوع کرونا باید همزمان با تعطیلی مترو انجام شود چراکه لغو طرح به تنهایی تاثیری در کاهش مسافران مترو ندارد. این عضو شورای شهر تهران گفت: همه مسافرانی که از حمل و نقل عمومی استفاده می‌کنند خودروی شخصی ندارند که با لغو طرح ترافیک دیگر از مترو استفاده نکنند.

حسن فرهادی، معاون فنی سلامت محیط وزارت بهداشت نیز گفته است که با روند افزایش مبتلایان به ویروس کرونا در شهر تهران پیش‌بینی می‌شود برخی از محدودیت‌ها مجددا بازگردد.

شرایط مشهد، فراتر از قرمز

خبرها از برخی استان‌های دیگر نیز از وضعیت بد کرونایی حکایت دارد. خراسان رضوی که در جمع استان‌های با وضعیت قرمز کرونایی در کشور است افزایش دو برابری تعداد بستری‌شدگان را تجربه می‌کند. بر اساس آمارهای رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد روند صعودی مرگ‌و‌میر ناشی از ابتلا به کووید-۱۹، نشان‌دهنده وضعیت نگران‌کننده در شهر است. علی خورسند، رئیس مرکز آموزشی پژوهشی درمانی امام رضا(ع) هم گفت: حجم بیماران بستری، به‌ویژه بیماران بدحال در این مرکز، رو به افزایش است که این امر نشان‌دهنده کاهش توجه شهروندان به توصیه‌های بهداشتی است‌.

تعطیلی یک هفته‌ای کرج

وضعیت استان البرز هم مساعد نیست؛ استانی که وزارت بهداشت آن را در وضعیت هشدار معرفی کرده است. غفور قاسم‌پور، معاون استاندار و فرماندار ویژه شهرستان کرج اعلام کرد: با توجه به قرار گرفتن شهرستان کرج در شرایط هشدار، فعالیت مراکز و صنوف پرخطر شهرستان کرج نیز به مدت یک هفته تعطیل خواهد شد. قاسم‌پور افزود: بر این اساس، فعالیت کلیه مراکز پرخطر در شهرستان کرج شامل دانشگاه‌ها، مدارس، حوزه‌های علمیه، آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای، زبانسراها، آموزشگاه‌ها، کتابخانه‌ها، مهدکودک‌ها، استخرهای سرپوشیده، سینما، تئاتر و مراکز مشابه، موزه‌ها، باغ‌موزه‌ها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاه‌های زنانه و سالن‌های زیبایی، مساجد، مصلی‌ها، باشگاه‌های ورزشی پربرخورد مانند کشتی، کاراته، جودو و...، مدارس شبانه‌روزی، قهوه‌خانه‌ها، چایخانه‌ها با عرضه مواد دخانی، باغ‌وحش‌ها و شهربازی‌ها، مراکز تفریحی و آبی و باشگاه‌های ورزشی سالنی، به مدت یک هفته تعطیل است و برگزاری هر گونه مراسم اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش نیز تا اطلاع بعدی متوقف می‌شود. او گفت: ممنوعیت برگزاری مراسم عزا و عروسی، اجباری شدن استفاده از ماسک در ادارات، مترو، ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی و سایر اماکن سرپوشیده از دیگر محدودیت‌های کرونایی در شهرستان کرج است که پیش‌تر اطلاع‌رسانی شده است. قاسم‌پور تاکید کرد: در حال حاضر بیشترین تشدید محدودیت‌ها مربوط به صنوف پرخطر، ناوگان حمل و نقل عمومی و مراکز تجمع و سرپوشیده است.

از سوی دیگر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی البرز با اشاره به اینکه موج دوم ویروس کرونا در مقایسه با موج اول شیب تندتری دارد، اظهار کرد: آغاز موج دوم شیوع کرونا در البرز باعث افزایش تعداد مراجعه‌کنندگان به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی و پر شدن تخت‌های «آی‌سی‌یو» استان شده است.

دوره پیک در خوزستان

استان خوزستان هم یکی از استان‌های قرمز کرونایی در کشور است؛ استانی که از نیمه اردیبهشت تا امروز همچنان در وضعیت قرمز قرار دارد. غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان دیروز با اشاره به آمار فوت و بستری در این استان از کاهش آمار بستری و مراجعان سرپایی به مراکز آزمایشگاهی و درمانی در استان خوزستان خبر داد و گفت که به نظر می‌رسد خوزستان در حال سپری کردن دوره پیک ابتلای کرونا است. به گزارش «ایسنا» شریعتی افزود: در روزهای اخیر آمار بهبودی و ترخیص هم بیش از موارد بستری شده است و این شرایط، امیدوارکننده است که البته این نوید و هشدار را به ما می‌دهد که باید همچنان فاصله‌گذاری‌ها را ادامه دهیم. استاندار خوزستان تاکید کرد: مراسم خاکسپاری افراد متوفی نیز نباید با حضور بیش از ۱۰ نفر برگزار شود و از بازماندگان در این رابطه تعهد گرفته خواهد شد. برگزاری مراسم عروسی نیز ممنوع است.


 



احتمال تغییر در زمان بازگشایی مدارس

دنیای اقتصاد: با وجود آنکه ستاد ملی مبارزه با کرونا در آخرین تصمیم خود، ۱۵ شهریور را موعد بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی جدید اعلام کرده اما وزیر آموزش و پرورش دیروز از احتمال تغییر در این زمان خبر داده است. محسن حاجی میرزایی، وزیر آموزش و پرورش درباره زمان بازگشایی مدارس، با بیان اینکه تصمیم ستاد ملی کرونا مبنی بر بازگشایی مدارس از تاریخ ۱۵ شهریورماه است و ما تابع تصمیمات ستاد ملی هستیم، تصریح کرد: چنانچه موج دوم شیوع کرونا که در آن قرار داریم، تشدید شود و تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا تغییر کند؛ امکان تغییر زمان بازگشایی مدارس از ۱۵ شهریورماه نیز وجود دارد.

برنامه دانشگاه‌ها برای ترم بعد قطعی شد

البته ۱۵ شهریور تنها موعد بازگشایی مدارس نیست. بر اساس تصمیم ستاد ملی کرونا ۱۵ شهریور ۹۹ فعالیت دانشگاه‌ها برای دانشجوهای فعلی آغاز می‌شود. البته وزارت علوم گفته که این فعالیت به‌صورت ترکیب آموزش مجازی و حضوری آغاز می‌شود و سناریوهای متعددی هم برای آموزش ترکیبی دیده شده است.  علی خاکی صدیق، معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این زمینه گفت: همان‌طور که قبلا هم اعلام شده، تعیین زمان ۱۵ شهریور برای آغاز به کار دانشگاه‌ها به این معنی نیست که همه دانشگاه‌ها از روز ۱۵ شهریور ترم جدید را آغاز می‌کنند، بلکه این زمان به عنوان زمان حدودی آغاز فعالیت دانشگاه‌ها در نظر گرفته شده است.

همچنین بنابر آخرین تصمیم‌ها قرار است دانشجویان جدیدالورود از آبان به‌صورت حضوری سر کلاس بروند تا با دانشگاه آشنا شوند.

به گزارش خبرگزاری فارس و براساس آمار وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در ترمی که به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور پر فراز و نشیب گذشت، از حدود ۳ میلیون دانشجوی کل کشور حدود دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر به اینترنت و آموزش مجازی دسترسی داشتند و از ۳۰۰ هزار دانشجوی دیگر آماری در دسترس نیست. به این ترتیب، دانشگاه‌های دولتی متمرکز حدود ۷/ ۸۳ درصد، دانشگاه پیام نور ۹۳ درصد، دانشگاه علمی کاربردی ۵۰ درصد، دانشگاه فرهنگیان ۱۰۰ درصد، دانشگاه‌های غیر انتفاعی و غیر دولتی ۷۴ درصد، دانشگاه شاهد ۹۳ درصد و دانشگاه آزاد ۹۰ درصد از دانشجویان خود را در ترم تحصیلی جاری تحت آموزش مجازی قرار دادند.

البته شواهد حاکی از ادامه‌دار شدن آموزش مجازی در ترم آینده است. مجتبی صدیقی معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان امور دانشجویان در تشریح شرایط حضور دانشجویان در دانشگاه‌ها در ترم بعد گفت: روش ترم بعد ترکیب آموزش حضوری و مجازی در دانشگاه‌ها است. صدیقی تصریح کرد: در ترم آینده حضور دانشجوها در دانشگاه و خوابگاه منوط به حضور در بخش‌های ضروری است و حضور برای همه دانشجوها مقدور نخواهد بود. معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: پیرو حداقل‌سازی حضور دانشجوها در دانشگاه، در بخش خوابگاهی هم باید حداقل حضور دانشجوها را داشته باشیم و از این رو استفاده از حداکثر ۵۰ درصد ظرفیت خوابگاه‌ها پیش‌بینی شده به‌طوری‌که در هر اتاق خوابگاهی فقط یک دانشجو اسکان داده شود.

زمان برگزاری کنکور تغییر نمی‌کند

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هم تازه‌ترین تصمیم را درباره وضعیت ترم بعد دانشگاه‌ها اعلام کرد. او گفت: زمان برگزاری کنکور سراسری بدون تغییر همچنان ۳۰ و ۳۱ مرداد خواهد بود و ۴۵ روز برای اعلام نتایج کنکور زمان لازم است. احتمالا نتایج کنکور ۱۵ مهر ماه ۹۹ اعلام می‌شود و کلاس‌های دانشجویان جدیدالورود در آبان‌ماه و به‌صورت حضوری آغاز می‌شود. زیرا آنان باید محیط دانشگاه را بشناسند و با اساتید آشنا شوند و به‌طور کلی با محیط دانشگاهی آشنایی پیدا کنند. وی گفت: دانشگاه‌ها آماده‌اند تا کلاس‌ها را در صورت لزوم مجازی برگزار کنند، اما برخی کلاس‌های عملی را با تدابیر بهداشتی می‌توان حضوری برگزار کرد.