آسوشیتدپرس تحلیل کرد
ایران؛ محور جدال قدرت در کاخ سفید
دنیای اقتصاد: یک رسانه آمریکایی روز سهشنبه گزارش داد موضوع توافق هستهای ایران اخیرا به محور یک جدال قدرت در کاخ سفید و کشمکش میان دو مقام ارشد دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا تبدیل شده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، مناقشات طولانی و پشتپرده میان دو دستیار بلندپایه ترامپ بر سر هدایت سیاست خارجی آمریکا اخیرا به منازعات علنی تبدیل شدهاند و ماجرا تا درخواست شماری از گروههای محافظهکار برای عزل ژنرال «هربرت ریموند مکمستر»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید بالا گرفته است.
دنیای اقتصاد: یک رسانه آمریکایی روز سهشنبه گزارش داد موضوع توافق هستهای ایران اخیرا به محور یک جدال قدرت در کاخ سفید و کشمکش میان دو مقام ارشد دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا تبدیل شده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، مناقشات طولانی و پشتپرده میان دو دستیار بلندپایه ترامپ بر سر هدایت سیاست خارجی آمریکا اخیرا به منازعات علنی تبدیل شدهاند و ماجرا تا درخواست شماری از گروههای محافظهکار برای عزل ژنرال «هربرت ریموند مکمستر»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید بالا گرفته است. در روزهای گذشته، گروههای محافظهکار و یک وبسایت نزدیک به «استیو بنن»، استراتژیست ارشد کاخ سفید، مکمستر را به بهانه عدم حمایت کافی از اسرائیل و تسامح در برابر ایران آماج انتقادات تند قرار دادهاند. تنشها پس از آن بالا گرفت که مکمستر شماری از نفرات نزدیک به استیو بنن را از شورای امنیت ملی آمریکا اخراج کرد. «واشنگتنفریبیکن»، از رسانههای وابسته به جریان نومحافظهکاران آمریکایی عزل این نفرات را «پاکسازی» شورای امنیت ملی از مخالفان برجام توصیف کرده است.
همزمان، وبگاه «المانیتور» گزارش داده مکمستر با اخراج این افراد در حال اخلال در برنامههای کارگروهی است که بنن برای بررسی امکان براندازی حکومت ایران در کاخ سفید راهاندازی کرده است. به نوشته آسوشیتدپرس، محافظهکاران در روزهای گذشته با ارسال پیامهایی با هشتگ #FireMcMaster (اخراج مکمستر) از ترامپ خواستهاند برای حمایت از بنن، مکمستر را اخراج کند. رسانههای دست راستی، مکمستر را ضد اسرائیل و دمدمی مزاج توصیف کرده و او را به همکاری با مقامهای دولت سابق آمریکا متهم کردهاند.
این مناقشات، منعکسکننده تنشهایی هستند که قلب ائتلاف حامی سیاست خارجی ترامپ را به لرزه درآوردهاند. مکمستر یکی از چند ژنرال قدرتمند در حلقه نزدیکان ترامپ است که مورد تمجید دستگاه سیاست خارجی حزب جمهوریخواه قرار دارد. اما ترامپ، از سوی دیگر، با دیدگاههای گروههایی مانند بنن احساس نزدیکی میکند که قصد دارند با تأسی از دکترین «آمریکا در اولویت است» سیاست خارجی این کشور را به سمت و سویی انزواگرایانه و جدید سوق دهند. چهار مقام دولت ترامپ به آسوشیتدپرس گفتهاند مکمستر و بنن در روزهای گذشته بارها در جلسات کاخ سفید درباره سیاست آمریکا در افغانستان با صدای بلند با یکدیگر درگیر شدهاند. با وجود این، مساله افغانستان جدیدترین موضوعی است که باعث درگیری این دو مقام کاخ سفید شده است. آنها بر سر کارکنان کاخ سفید هم با یکدیگر اختلاف دارند.
مکمستر اخیرا سه عضو شورای امنیت ملی نزدیک به بنن یا مایکل فلین، مشاور امنیت ملی مستعفی کاخ سفید را از کار برکنار کرد. برای افراد نزدیک به بنن، این اقدام گویای واقعیتهای بسیاری است. آسوشیتدپرس نوشته توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ یکی از موضوعات محل مناقشه در کاخ سفید میان مکمستر و استیو بنن است. مکمستر خواستار پایبندی به آن است درحالی که بنن از خروج آمریکا از آن حمایت میکند.
پیامهای لغو برجام برای کرهشمالی
در خبری مرتبط با موضوع هستهای ایران، یک پایگاه تحلیلی گزارش کرد که تهدید رئیسجمهوری آمریکا به لغو برجام مهر تاییدی بر اعتقادات کرهشمالی است مبنی بر اینکه دیپلماسی واشنگتن در واقع مقدمهای برای فشار، انزوا و تغییر نظام کشورهای دیگر است. پایگاه تحلیلی «پولتیکو» در گزارشی با اشاره به تصمیمات دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای لغو برجام نوشت که عقبنشینی از توافق هستهای با ایران از دو جناح، آمریکا را با بحران هستهای مواجه میکند. این گزارش سپس اینگونه توضیح داد که اگر ترامپ در ماههای آتی تصمیم بگیرد تا بر عدم پایبندی ایران به برجام تاکید کند، تاثیر آن در تهران و خاورمیانه احساس خواهد شد اما تلفات جدی این اقدام ترامپ در هزاران مایل آنطرفتر یعنی شبهجزیره کره احساس خواهد شد. بنا بر این گزارش، دولت ترامپ گزینههای اندکی در قبال کرهشمالی دارد و هیچکدام گزینههای خوبی نیستند. پولتیکو با اشاره به این گزینهها توضیح داد، حمله پیشدستانه، خطر یک فاجعه غیرقابل بیان را به همراه دارد. تحریمها نیز کارساز نبوده و تشدید آن نیز بعید است که کارساز باشد. این گزارش ادامه داد، مذاکرات دیپلماتیک با کرهشمالی نیز برای آمریکا دشوار است زیرا توافق شامل مصالحه است که به کرهشمالی اجازه حفظ تسلیحات هستهای اش را میدهد، با این وجود، اگر هدف، جلوگیری پیونگیانگ از تولید یک موشک بالستیک بین قارهای مجهز به سلاح هستهای باشد، مذاکرات با کرهشمالی تنها راه برای جلوگیری از وقوع چنین بحرانی است. این گزارش سپس ادامه داد، اگر آمریکا توافق با ایران را لغو کند، در واقع این پیام را به کرهشمالی و دیگران القا میکند که حرفهای آمریکا یکبار مصرف است و نمیتوان به آمریکا برای عمل به تعهداتش اعتماد کرد و همین امر ضربه مهلکی میتواند به هرگونه شانس تلاش دیپلماتیک برای رویارویی با کرهشمالی وارد کند. پولتیکو در ادامه افزود: «لغو برجام، نه تنها یک بحران هستهای با تهران به همراه دارد، بلکه ممکن است تنها گزینه جلوگیری از بحران خطرناک کرهشمالی را نیز، از بین ببرد.» این گزارش ادامه داد که کرهشمالی از قبل نیز درباره انگیزههای واشنگتن تردید داشته و نگران است که تنها هدف واقعی آمریکا، حذف «کیم یونگ اون» رهبر کرهشمالی از قدرت باشد و کنارهگیری بدون دلیل واشنگتن از برجام، به این اعتقادات کرهشمالی اعتبار میبخشد و آن را تقویت میکند.
این گزارش ادامه داد، حال در چنین شرایطی که دولت ترامپ بهدنبال از بین بردن توافقی است که قبلا صورت گرفته، به چه دلیل کیم یونگ اون حتی مذاکره با واشنگتن را آغاز کند؟ پولتیکو گزارش کرد که جدیدترین تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه کرهشمالی دو مطلب را نشان داد: «اول اینکه رویکرد یکجانبه آمریکا اجرا نشدنی است و دوم اینکه چین و روسیه میتوانند شرکای خوبی در اعمال فشار به کرهشمالی باشند اما واکنش چین به کنارهگیری آمریکا از برجام را در نظر بگیرید. چین به واسطه منافعی که در خرید نفت ایران و سرمایهگذاری در زیرساختهای این کشور دارد، از این اقدام آمریکا خشمگین خواهد شد و این سؤال را در ذهن چین به وجود میآورد که آیا واشنگتن قابل اعتماد است و این اقدامات را در قبال کرهشمالی نیز تکرار نخواهد کرد؟»
ارسال نظر