دنیای اقتصاد: محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که برای شرکت در نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی با هدف بررسی آخرین تحولات قدس اشغالی روز گذشته وارد استانبول شده است، در جمع خبرنگاران برگزاری چنین نشستی را یک اقدام بجا و هماهنگ کشورهای اسلامی در دفاع از قدس و فلسطین توصیف کرد. او همچنین درباره اقدامات اخیر واشنگتن گفت که ایران بدعهدی و رفتار خصمانه آمریکا نسبت به برجام را با اقدامات حقوقی و عملی متناسب پاسخ می‌دهد.

به گزارش «ایرنا» ظریف افزود: «سیاست‌های دولت آمریکا در کمیسیون نظارت بر برجام پیگیری، بررسی و قرار شد که اقدامات حقوقی و عملی در برابر تصمیمات آمریکا بررسی و اجرا شود.» وی سیاست‌های خصمانه آمریکا علیه برجام را نشان‌دهنده تشدید بدعهدی و خصومت این کشور نسبت به ایران دانست و گفت: «آنها نگرانی شدید دارند که برجام جمهوری اسلامی ایران را قدرتمندتر و امکان مانور آنها را کم کرده است.» ظریف ادامه داد: «در اولین گام تصمیم‌گیری شد که در زمینه اقدامات آمریکا اقدامات حقوقی انجام شود و این اقدامات در مجامع بین‌المللی و کمیسیون مشترک برجام ثبت شود.» به گفته رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین مقرر شد که وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی در برابر اقدامات آمریکا اقدامی متقابل انجام دهند و هفته‌های گذشته موضوع این اقدام در مجلس و وزارت امور خارجه شروع شده است و اقدامات مشابهی هم در سازمان انرژی اتمی انجام می‌شود. به گفته ظریف اقداماتی نیز آغاز شده تا جلوی سیاست‌هایی که تلاش ایران را در بهره‌مندی ایران از نتایج برجام ناکام می‌گذارد، گرفته شود. ظریف با اشاره به تدوین ۱۶ بند اجرایی در کمیسیون نظارت بر برجام گفت: «از طرف رئیس‌جمهوری این اقدامات ابلاغ شده و گزارش دستگاه‌های متولی به هیات نظارت اعلام خواهد شد.»

مذاکرات براساس بی‌اعتمادی بود

از سوی دیگر وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه برجام براساس بی‌اعتمادی مذاکره شده و هیچ‌جایی از برجام نمی‌توانید پیدا کنید که در آن نشانه‌ای از اعتماد متقابل باشد، افزود: «تمام برجام نشان‌دهنده این است که طرف‌های مذاکره‌کننده و مخصوصا ایران نسبت به سیاست‌های آمریکا بی‌اعتماد بوده است.»

او ادامه داد: «در این توافق امکان اقداماتی که می‌تواند به خروج از برجام منجر شود، به‌صورت صریح پیش‌بینی شده است.»

به گفته ظریف اما اینکه چه زمانی وقت این باشد که ایران به این اقدامات دست بزند، تصمیمی است که هیات نظارت بر برجام می‌گیرد. او افزود: «حتما باید نقضی صورت گرفته باشد که این نقض جمهوری اسلامی ایران را از بهره‌برداری اصلی از برجام محروم می‌کند که در آن صورت ایران تصمیم مقتضی را خواهد گرفت.»

اظهار امیدواری ظریف نسبت به نتیجه نشست

همچنین ظریف درخصوص برگزاری نشست فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی با موضوع قدس و فلسطین در ترکیه آن را یک اقدام بجا و هماهنگ کشورهای اسلامی در دفاع از قدس و فلسطین توصیف کرد. به گزارش «ایرنا» ظریف ابراز امیدواری کرد که تصمیم‌های این اجلاس مناسب برای اقدام هماهنگ بین‌المللی برای پایان دادن به جنایات رژیم صهیونیستی از عواقب اقدامات جنایتکارانه علیه مردم فلسطین باشد تا این رژیم نتواند به سیاست‌های خود ادامه دهد.

ظریف تروریسم و افراط‌گرایی را از جمله خطرات جهان اسلام دانست و افزود: «با این حال خطر اصلی جهان اسلام رژیم صهیونیستی است که به آن خطرات دامن زده است.»

در پایان این نشست بیانیه کشورهای شرکت‌کننده درخصوص تحولات محدودیت‌های ایجاد شده از سوی رژیم صهیونیستی در مسجدالاقصی و رویدادهای اخیر در سرزمین‌های اشغالی و افزایش فشار بر مردم فلسطین صادر می‌شود.

دیدار با وزرای خارجه ترکیه و اندونزی

همچنین وزیر امور خارجه ایران در سفر به استانبول با وزرای خارجه ترکیه‌ و اندونزی نیز دیدار کرد. به گزارش «ایسنا» وزیر خارجه روز گذشته با مولودچاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در ارتباط با مسائل دو جانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی دیدار و گفت‌وگو کرد. در ملاقات وزرای امور خارجه ایران و ترکیه، طرفین درخصوص مسائل مختلف روابط دوجانبه گفت‌وگو کردند. تلاش برای رسیدن به حجم مبادلات دو کشور به ٣٠میلیارد دلار و برداشتن موانع توسعه همکاری‌ها و نیز موافقت برای برگزاری شورای‌عالی راهبردی دو کشور در آینده در تهران از محورهای این دیدار بود. ظریف و چاووش اوغلو در این ملاقات همچنین درخصوص موضوعات منطقه‌ای و سوریه تبادل نظر و بر تقویت گفت‌وگوهای آستانه درخصوص سوریه تاکید کردند. از سوی دیگر، وزیر امور خارجه ایران در حاشیه نشست فوق‌العاده کمیته اجرایی وزرای خارجه سازمان کنفرانس اسلامی با رتنو مرسودی همتای مالزیایی خود دیدار و درخصوص روابط دوجانبه و موضوعات منطقه‌ای گفت‌وگو و تبادل‌نظر کردند.

نشست یک روزه و فوق‌العاده سازمان همکاری اسلامی روز گذشته برای بررسی آخرین تحولات قدس اشغالی با حضور وزرای امور خارجه تعدادی از کشورهای اسلامی در استانبول برگزار شد. در این اجلاس وزرای امور خارجه ۱۴ کشور اسلامی از جمله محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان حضور داشتند. تحولات روزهای اخیر در بیت‌المقدس و محدودیت‌های ایجاد شده از سوی رژیم صهیونیستی در مسجدالاقصی در هفته‌های اخیر و رویدادهای اخیر در سرزمین‌های اشغالی و افزایش فشار بر مردم فلسطین به‌ویژه در قدس شریف از جمله علل برگزاری این نشست فوق‌العاده بود. وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در این نشست به هم اندیشی و بررسی درخصوص تحولات سرزمین اشغالی پرداختند.