رای موافق مجلسیها به کلیات یک طرح
تخفیف مجازات محکومان قاچاق موادمخدر
دنیای اقتصاد: سرانجام طرح تخفیف مجازات محکومان قاچاق موادمخدر به صحن علنی رسید؛ طرحی که دیروز نمایندگان مجلس با ۱۸۲ رای موافق، کلیات آن را به تصویب رساندند. هرچند جزئیات این طرح با شرایطی همراه است، اما بهصورت کلی میتوان گفت که در صورت تصویب نهایی این طرح، مجازات اعدام محکومان قاچاق موادمخدر، در صورت احراز یکی از شرایط که در ادامه گزارش به آن اشاره خواهیم کرد، به حبس درجه یک تا ۳۰ سال حبس کاهش مییابد. مجلسیها این هفته جزئیات طرح را بررسی نمیکنند؛ زیرا با وجود رای بالا به کلیات، جزئیات طرح یادشده را با ۱۳۵ رای موافق، به کمیسیون تخصصی مربوطه یعنی کمیسیون قضایی پارلمان ارجاع دادند تا جزئیات آن بهصورت دقیقتری بررسی شود.
دنیای اقتصاد: سرانجام طرح تخفیف مجازات محکومان قاچاق موادمخدر به صحن علنی رسید؛ طرحی که دیروز نمایندگان مجلس با ۱۸۲ رای موافق، کلیات آن را به تصویب رساندند. هرچند جزئیات این طرح با شرایطی همراه است، اما بهصورت کلی میتوان گفت که در صورت تصویب نهایی این طرح، مجازات اعدام محکومان قاچاق موادمخدر، در صورت احراز یکی از شرایط که در ادامه گزارش به آن اشاره خواهیم کرد، به حبس درجه یک تا ۳۰ سال حبس کاهش مییابد. مجلسیها این هفته جزئیات طرح را بررسی نمیکنند؛ زیرا با وجود رای بالا به کلیات، جزئیات طرح یادشده را با ۱۳۵ رای موافق، به کمیسیون تخصصی مربوطه یعنی کمیسیون قضایی پارلمان ارجاع دادند تا جزئیات آن بهصورت دقیقتری بررسی شود. علی لاریجانی رئیس مجلس دیروز تاکید کرد که بهخاطر اختلاف میان نمایندگان بر سر جزئیات طرح تخفیف مجازات محکومان قاچاق موادمخدر، این طرح با حضور ستاد مبارزه با موادمخدر، قوه قضائیه، نماینده کمیسیون امنیت ملی بررسی جامع شود. اختلافنظر نمایندگان بر سر مفاد این طرح دیروز با اعلام نظر مخالفان و موافقان نمایان شد.
مخالفان در نطقهای جداگانه اعلام کردند که نگران هستند با کاهش بیش از حد اعدام شاهد افزایش بیرویه موادمخدر در کشور باشیم. البته نماینده قوه قضائیه نیز مخالفت خود با این طرح را اعلام کرد؛ خداییان که بهعنوان نماینده قوه قضائیه نیز در جریان بررسی کلیات این طرح سخن میگفت، تاکید کرد: قوه قضائیه به هیچوجه بهدنبال افزایش مجازات یا اعدام کسی نیست، نگرانی ما از این جهت است که به نوعی با کاهش بیش از حد اعدام شاهد افزایش بیرویه موادمخدر در کشور باشیم چراکه با تصویب این طرح مجازاتها بهشدت کاهش مییابد. بهطور کلی مخالفان این طرح دیروز تاکید کردند که باید قوانینی تصویب شود که پیش از گذشته با موادمخدر مبارزه شود. در مقابل، موافقان این طرح با اعلام اینکه تندروی در مورد موادمخدر فایده ندارد و هیچوقت حذف اعدام در برخورد با همه جرائم مربوط به موادمخدر مطرح نشده تاکید کردند که راه مبارزه با موادمخدر اعدام شخصیتهای اصلی آنها است. براساس ماده واحده این طرح و درصورت تصویب نهایی مجلس، یک ماده به قانون مبارزه با موادمخدر الحاق میشود. این قانون هم اکنون دارای ۴۵ ماده است که ماده واحده این طرح بهجای ماده ۴۵ موجود در قانون میشود و ماده ۴۵ قانون نیز به ماده ۴۶ تغییر میکند. براساس ماده ۴۵ جدید، مرتکبان جرائمی که در این قانون دارای مجازات اعدام یا حبس ابد هستند در صورت احراز یکی از شرایط ذیل مفسد فیالارض محسوب و به مجازات اعدام و ضبط اموال ناشی از موادمخدر یا روانگردان محکوم میشوند. شرایط این ماده عبارت از مواردی است که مباشر جرم یا حداقل یکی از شرکا، حین ارتکاب از سلاح گرم یا شکاری استفاده کند. همچنین در صورتی که مرتکب نقش سردستگی یا پشتیبانی مالی و یا سرمایهگذار را داشته یا از اطفال و نوجوانان کمتر از ۱۸ ساله یا محجورین برای ارتکاب جرم استفاده کرده باشد، مشمول حکم اعدام است. ساخت، تولید، توزیع، فروش، وارد کردن موادی چون «بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، سوخته یا تفاله تریاک» مشروط بر اینکه بیش از یک صد کیلوگرم باشد و موادی همچون «هروئین، مورفین، کوکائین و دیگر مشتقات شیمیایی مورفین و کوکائین و سایر مواد» مشروط بر اینکه بیش از دو کیلو گرم باشد، مشمول حکم اعدام است. همچنین در مواردی که مرتکب به علت ارتکاب جرائم موضوع این قانون، سابقه محکومیت قطعی اعدام یا حبس ابد یا حبس بیش از ۱۵ سال داشته باشد نیز جزو مشمولان حکم اعدام خواهد بود. در غیر این صورت، حسب مورد، مشمولان به اعدام به حبس درجه یک تا ۳۰سال و جزای نقدی درجه یک تا دو برابر حداقل آن و مشمولان به حبس ابد به حبس و جزای نقدی درجه دو محکوم میشوند.
ارسال نظر