آخوندی در آوردگاه استیضاح

دنیای اقتصاد: عباس آخوندی امروز در مجلس استیضاح می‌شود؛ استیضاحی که گرچه وزیر راه پیش از این نیز یک بار آن را در مجلس نهم تجربه کرده، اما اصرار به برگزاری‌اش در دقایق ۹۰ کار دولت یازدهم، شائبه سیاسی بودن این طرح استیضاح را افزایش می‌دهد. علاوه‌بر اذعان بسیاری از نمایندگان به این امر، مخالفان آخوندی در مجلس دهم ۱۲ محور را برای استیضاح او برشمرده‌اند درحالی که طی سه روز اخیر بسیاری از متخصصان در حوزه عمران و شهرسازی اعم از برخی انجمن‌ها و گروه‌های تخصصی بیانیه‌هایی علیه استیضاح آخوندی منتشر کرده‌اند و همه در این بیانیه‌ها تاکید کرده‌اند که این استیضاح بیش از آنکه جنبه تخصصی و فنی داشته باشد، رفتاری سیاسی و جناحی است. با این همه آنچه تا پیش از برگزاری جلسه استیضاح جالب توجه به‌نظر می‌رسد تعداد نمایندگانی است که این طرح را امضا کرده‌اند.

در ابتدای راه، طرح استیضاح عباس آخوندی در مجلس دهم، با ۸۴ امضا تقدیم هیات‌رئیسه مجلس شد؛ اما در روز اعلام وصول، تنها ۳۴ امضا بر طرح باقی مانده بود. موضوعی که به اظهار یکی از اعضای هیات‌رئیسه مجلس به دلیل انصراف ۶۰ نماینده از پیگیری این طرح و بازپس‌گیری امضای خود از یک سو و اضافه شدن تعداد دیگری از نمایندگان رخ داد. این اما پایان ماجرا نبود؛ حذف و اضافه‌ها تا پیش از برگزاری جلسه ادامه یافت؛ به گزارش خبرگزاری فارس اکبر رنجبرزاده، عضو اصولگرای هیات‌رئیسه مجلس از افزایش امضاها بر طرح استیضاح تا ۳۷ امضا خبر داد و ایسنا نیزگزارش‌داد که بهرام پارسایی نماینده اصلاح‌طلب مجلس اعلام کرد که تعداد امضاها به زیر ۳۰ امضا کاهش یافته است.

به هر روی آنچه از این اعداد بر می‌آید، «بی‌جان» بودن طرح استیضاح عباس آخوندی است. هرچند این موضوع تا اعلام نتیجه آرای نمایندگان به این استیضاح، در حد گمانه‌زنی است و فضای امروز پارلمان و رایزنی‌های نمایندگان در این باره، بر آرا اثرگذار است، اما نام امضاکنندگان و اصرارکنندگان بر این طرح نشان می‌دهد که طیف نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری متقاضیان اصلی این استیضاح هستند. نمایندگانی که اغلب آنها در مجلس نهم نیز حضور داشتند اما در مجلس دهم در اقلیت هستند.

ابتدای مطرح شدن این طرح استیضاح نیز نمایندگان مخالف استیضاح آخوندی بر این باور بودند که پیگیری مصرانه این طرح از سوی برخی نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری، می‌تواند به اجماع نمایندگان حامی دولت که در دو فراکسیون مستقلان ولایی و اصلاح‌طلبان (امید) حضور دارند، منجر شود؛ موضوعی که با اعلام این دو فراکسیون مبنی بر مخالفت با استیضاح وزیر راه محقق شد.

آخوندی را می‌توان یکی از پرخبرترین وزیران روحانی نامید. او از روز آغاز به کارش در وزارت راه، با مخالفت برخی اصولگرایان روبه‌رو شد که او را برای مخالفت با «مسکن مهر» و «فاجعه‌بار» خواندن آن، به باد انتقاد می‌گرفتند؛ گواه این مدعا برخی نمایندگان مجلس نهم هستند که سیل سوالات و حتی طرح استیضاح را بر سر راه آخوندی قرار دادند، اما آخوندی از همه این موانع گذر کرد و استیضاح‌کنندگانش را در سال ۹۴ ناکام گذاشت. او ۱۴ مهرماه سال ۹۴ در جلسه استیضاحی که ۷۲ نماینده در آن خواهان کناره‌گیری اش بودند، با رای موافق ۱۷۵ نماینده به ابقایش در وزارت راه، بار دیگر راه این وزارتخانه را در پیش گرفت. از سوی دیگر عباس آخوندی امسال نیز یکی از پرخبرترین وزیران روحانی بود؛ دو موضوع حادثه قطار تبریز- مشهد در سمنان و نیز خرید هواپیماهای جدید از شرکت ایرباس و بوئینگ، آخوندی را بار دیگر به رسانه‌ها کشاند. موضوع دوم به اذعان بسیاری از کارشناسان یادگاری ماندگار در کارنامه عباس آخوندی خواهد بود چه آنکه او یکی از وزیرانی است که پس از توافق هسته‌ای، توانست تا حدی از فرصت برجام برای نوسازی ناوگان هوایی کشور بهره گیرد.

اما درباره نخستین موضوع، ماجرا به پنجم آذرماه بازمی‌گردد؛ آن زمان که برخورد قطار مسافربری تبریز-مشهد با قطار مسافربری سمنان-مشهد در ایستگاه هفت‌خوان از توابع استان سمنان منجر به کشته‌شدن ٤٩ تن از هموطنان و آتش‌سوزی شد. متقاضیان استیضاح در شرایطی آخوندی را در این زمینه به باد انتقاد می‌گیرند که در اقدامی کم سابقه وقابل ستایش در کشور، پس از این سانحه مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران استعفای خود را تسلیم وزیر راه‌و‌شهرسازی کرد و این استعفا پذیرفته شد.

فارغ از توضیح ۱۲ محور طرح استیضاح وزیر راه که متقاضیان برشمرده‌اند، باز هم رد پایی از مسکن مهر در محورهای استیضاح دیده می‌شود؛ آنچه متقاضیان استیضاح به‌عنوان مهم‌ترین محورهای این طرح مطرح می‌کنند، موضوع مسکن مهر و سانحه تصادف قطار است. البته متقاضیان استیضاح آنچه را که توسعه فعالیت اقتصادی بنگاه‌های وابسته به وزیر در حوزه وزارت راه و شهرسازی می‌خوانند نیز به‌عنوان یکی از محورهای استیضاح مطرح کرده‌اند.عباس آخوندی تاکنون تنها وزیر کابینه حسن روحانی است که برای دومین بار استیضاح می‌شود. از منظری دیگر او تنها وزیر کابینه یازدهم نیز است که هم مجلس نهمی‌ها و هم مجلس دهمی‌ها خواهان استیضاح او بوده‌اند و موفق به برگزاری جلسه استیضاح می‌شوند.