دنیای اقتصاد: وضعیت هوای استان خوزستان روز گذشته برای دومین بار طی ماه جاری بحرانی شد. این بار گرد و غبار در کنار رطوبت ۱۰۰ درجه و مه‌گرفتگی، موجب قطع برق و آب ۱۱ شهر اهواز، کارون، باوی، حمیدیه، هندیجان، دشت آزادگان، شادگان، آبادان، خرمشهر، هویزه و ماهشهر و تعطیلی اداره‌ها و مدارس این شهرها شد. همچنین قطعی برق در استان خوزستان، بیش از نیمی از خطوط تلفن همراه در این استان را از مدار خارج کرد. وضعیت این استان از نخستین ساعات روز گذشته به اندازه‌ای بحرانی بود که حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو را راهی این استان کرد تا در جلسه ستاد بحران این استان شرکت کرده و فکری به حال اوضاع نابسامان مردم این شهر بکنند. استان خوزستان روزهای هشتم و نهم ماه جاری نیز یک بار دیگر به‌دنبال هجوم ریزگردها و قطعی برق بحرانی شده بود، اما به گفته مسوولان و نمایندگان این استان این بار شرایط بدتر از گذشته است. به گفته آنها چنین شرایطی در ۱۰ سال گذشته سابقه نداشته است.

هر چند که تا لحظه انتشار این گزارش برق اکثر شهرهای خوزستان وصل شده است، اما سایه گرد و غبار هنوز بر سر مردم این استان باقی است. گرد و غباری که به گفته برخی از مسوولان از عراق و دیگر کشورهای منطقه نشات می‌گیرد. هر چه هست این روزها حال استان خوزستان خوب نیست. روز گذشته مردم این استان از نخستین ساعات روز با مه‌گرفتی شدید همراه با گرد و غبار و قطعی برق و آب روز خود را آغاز کردند. به گفته هاشم بالدی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان به علت مه‌گرفتگی برق خطوط ایستگاه‌های برق ۱۳۲ و ۲۳۰ و ۴۰۰ قطع شد که به قطعی آب انجامید.این وضعیت موجب شد جواد کاظم‌نسب، نماینده مردم اهواز درخواست تشکیل ستاد مبارزه با بحران را مطرح کند و از کابینه دولت بخواهد جلسه‌ای در خوزستان تشکیل دهند و وضعیت را از نزدیک ببینند. آنطور که این نماینده مردم اهواز در مجلس می‌گوید، گرد و خاک دیروز تبدیل به گل شده و اتصال تمام نیروگاه‌های برق را قطع کرده و موجب شده از مدار خارج شوند. او در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: بار قبل که این مساله اتفاق افتاد ما از مسوولان خواستیم برنامه‌ای بچینند که این مشکل ایجاد نشود، اما متاسفانه با کم‌توجهی مسوولان مرکز‌نشین مواجه هستیم.نماینده اهواز تاکید کرد: چرا تاسیسات برق را شست‌وشو و اقداماتی انجام ندادند که این اتفاق تکرار نشود. متاسفانه ‌امکانات بسیار ضعیف و توجه بسیار کم است.

تحقیق و تفحص از بخش آب وزارت نیرو

از سوی دیگر علی ساری، نماینده اهواز نیز در گفت‌وگو با «ایسنا» با اشاره به قطعی آب و برق در برخی از شهرستان‌های استان خوزستان در پی بروز پدیده ریزگردها گفت که این اتفاق دومین بار به فاصله کمتر از دو هفته رخ داده که با توجه به انجام نشدن تمهیدات لازم برای مقابله با آن ما به‌دنبال تحقیق و تفحص از بخش آب وزارت نیرو هستیم.علی ساری در گفت‌وگو با میزان نیز گفت: سیستم‌های برق در هر کجای دنیا اگر با این وضعیت ریزگردها مواجه شوند، برق قطع می‌شود، چون سطح عایق محفظه‌ها در برابر ریزگردها «کم» است و در نتیجه برق قطع می‌شود.او افزود: سوال اصلی این است که چرا ریزگردها باید در خوزستان وجود داشته باشد؛ دلیل اصلی وجود این ریزگردها پروژه‌های انتقال آبی است که دوستان ما به کرات آن را انجام می‌دهند و گوششان بدهکار نیست؛ حتی عوامل خارجی ریزگردهای خوزستان به‌دلیل اجرای سیاست‌های انتقال آب در آن سوی مرزها و در ترکیه و عراق انجام می‌شود.ساری اضافه کرد: این مشکل بارها و بارها در مجلس طرح شده، فقط طرح شدن آن کافی نیست؛ اراده‌ای از سوی وزارت نیرو برای حل این مشکل و توقف انتقال آب وجود ندارد؛ بنابراین از طریق سوال، تحقیق و تفحص و استیضاح وزیر کشور، پیگیر موضوع انتقال آب خوزستان بودیم و هستیم.

پاسخ استاندار به انتقادها

همزمان غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان با اشاره به قطع برق در ۱۱ شهر استان‌گفت: رطوبت بالا و توأم با آلودگی و خاک انباشته شده از توفان و گردوخاک هفتم بهمن بر خطوط انتقال و ایستگاه‌های برق نشست و باعث شد حالت عایق مانند در خطوط انتقال و ایستگاه‌های برق، ایجاد و این ایستگاه‌ها از مدار خارج شوند. او در سخنانی که به‌نظر می‌رسد پاسخ به انتقادها در مورد شسته‌نشدن ایستگاه‌ها و خطوط برق است، تاکید کرد: ۳۵ هزار کیلومتر خطوط توزیع برق در خوزستان وجود دارد که امکان شست‌وشوی این خطوط در مدت کم از ۸ بهمن‌ماه تاکنون امکان‌پذیر نبوده است. البته در این مدت شست‌وشو و پاکسازی ایستگاه‌ها و خطوط برق انجام می‌شد، اما روز گذشته افزایش رطوبت موجب شد خطوط انتقال و ایستگاه‌های برق از مدار خارج شوند.به گزارش «ایسنا» استاندار خوزستان با بیان اینکه در ۱۰ سال گذشته در استان مه‌گرفتی همراه با گردوخاک شدید نداشتیم گفت: هیچ وقت این‌ میزان گردوخاک را تجربه نکرده بودیم.

اتصال برق 90 درصد از مشترکین خوزستان

در همین ارتباط روز گذشته حمید چیت‌چیان، وزیر نیرو که برای بررسی بحران راهی استان خوزستان شده بود، از وصل شدن برق بیش از ۹۰ درصد کل مشترکین خوزستان تا ساعت ۱۶ روز گذشته خبر داد.به گزارش میزان، او همزمانی رطوبت و گرد و غبار را دلیل اصلی مشکل برای صنعت برق توصیف کرد و گفت: سیستم‌های امنیتی مخصوص برق عایق‌بندی شده هستند، اما در این شرایط نقش هادی را ایفا کرده به همین خاطر یا خاموش می‌شوند یا منجر به اتصال کوتاه می‌شوند.

وزیر نیرو با اشاره به اینکه حادثه‌ای در درون تاسیسات اتفاق نیفتاده، گفت: تجهیزات مورد استفاده در صنعت برق از بالاترین استانداردها برخوردار است و این شرایط محیطی استثنا به حساب می‌آید.وزیر نیرو تصریح کرد: برای پیشگیری از اتفاقات مشابه ۱۰۰ میلیارد تومان درخصوص تکمیل زنجیره خطوط، عایق‌بندی پست‌ها و خرید ۱۵ مقر برای شست‌وشو در نظر گرفته شده است. وزیر نیرو همچنین از مشکلات به وجود آمده برای مردم خوزستان، عذرخواهی کرد. به‌دنبال این شرایط در استان خوزستان عصر روزگذشته ستاد مدیریت بحران با حضور وزیر نیرو تشکیل جلسه داد.استان خوزستان سال‌ها است با مشکل ریزگردها روبه‌رو است. مشکلی که برخی از جمله معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، آن را خارجی و حتی به خشک شدن تالاب هورالعظیم مرتبط می‌دانند و برخی دیگر آن را داخلی و انتقال آب کارون و سدسازی‌های گسترده را دلایل اصلی آن برمی‌شمارند.