اکونومیست تحلیل کرد
جنگ با ایران در حد حرف است
دنیای اقتصاد- رفیعه هراتی: به لطف دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال در تهران یکی از بزرگترین راهپیماییهای ۲۲ بهمن بود. توییتهای ترامپ حتی افراد سکولار را هم آزرده کرده است. توییتهایی مانند: «ایران با آتش بازی میکند، آنها قدر مهربانی اوباما را ندانستند. اما من مثل اوباما نیستم. » رئیسجمهوری جدید آمریکا تحریمها و دستورات اجرایی جدیدی را علیه ایران وضع کرده و سفر ایرانیها به آمریکا را ممنوع کرده است(البته این ممنوعیت فعلا از سوی دادگاه تعلیق شده است).
دنیای اقتصاد- رفیعه هراتی: به لطف دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال در تهران یکی از بزرگترین راهپیماییهای ۲۲ بهمن بود. توییتهای ترامپ حتی افراد سکولار را هم آزرده کرده است. توییتهایی مانند: «ایران با آتش بازی میکند، آنها قدر مهربانی اوباما را ندانستند. اما من مثل اوباما نیستم.» رئیسجمهوری جدید آمریکا تحریمها و دستورات اجرایی جدیدی را علیه ایران وضع کرده و سفر ایرانیها به آمریکا را ممنوع کرده است(البته این ممنوعیت فعلا از سوی دادگاه تعلیق شده است).اصولگرایانی که هشدار داده بودند آمریکا علاوه بر رژیم، مردم ایران را هم هدف قرار داده است، میگویند که حق با آنهاست و بنابراین دولتشان دوباره به آمریکا اعتماد نخواهد کرد.
آیت الله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در سخنرانی اخیر خود گفت:«از ترامپ متشکریم که چهره واقعی آمریکا را نشان داد.» حتی اصلاحطلبان که توافق هستهای را به پیش بردند، احساس میکنند که به آنها خیانت شده است. محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که درمورد توافق هستهای با ۶ قدرت بزرگ جهان مذاکره کرد، دیگر لبخند نمیزند. او گفته است ایران روزهای دشواری را درپیش دارد. حتی رئیسجمهوری ایران در دوره اصلاحات که برای بهبود روابط ایران با غرب تلاش کرده بود، از اصلاحطلبان خواست برای تقبیح آمریکا به اصولگرایان بپیوندند. احتمالا این خشم به انتخابات ریاستجمهوری ایران هم سرایت میکند. حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، امیدوار بود به دلیل توافق هستهای شانس او در انتخابات افزایش یابد. لغو تحریمها موجب شد اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۶ تا ۴ درصد رشد کند و صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است در سال جاری میلادی اقتصاد ایران رشد ۶ درصدی را ثبت خواهد کرد؛ اما لفاظیهای ترامپ سرمایهگذاران بالقوه را به ویژه شرکتهای بزرگ که مشتاق فرصتهای سرمایهگذاری در ایران بودند، ترسانده است. یکی از مقامات بریتانیایی که درحال حاضر به تجارت روی آورده است، میگوید:«دوران طلایی به پایان رسیده است.» مخالفان روحانی میگویند او نتوانسته است دوران طلایی را محقق کند.
اصولگرایان هنوز نامزد خود را برای انتخابات ریاستجمهوری انتخاب نکردهاند. نام مرضیه وحید دستجردی، اولین وزیر زن جمهوری اسلامی ایران، به این امید که میتواند رای زنان را به دست آورد، مطرح شده است. در اینجا این پرسش مطرح میشود که آیا وخیمتر شدن روابط بین ایران و آمریکا اجتنابناپذیر است؟ بسیاری از اطرافیان ترامپ آزمایشهای موشکی ایران را فقط اقدامی داخلی برای دفاع نمیدانند، بلکه آن را پروژهای برای اهداف منطقهای تلقی میکنند. آنها میخواهند به رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی کمک کنند تا به قول خودشان ایران را سرجایش بنشانند. رقبای منطقهای ایران هم فرصتهایی را میبینند. خمیس الخنجر، رهبر سنیهای عراق میگوید: «ما با ترامپ هم عقیدهایم که توافق هستهای چراغ سبزی به ایران نشان داده است تا هر کاری میخواهد در منطقه انجام دهد.» اما دیگران، ازجمله بریتانیاییها، براین باورند که سختگیری بیشتر بر ایران موجب جسور شدن افراطیون خواهد شد و ممکن است موجب شود آنها مورد توجه قرار بگیرند. این در شرایطی است که جدیدترین تحریمهای ترامپ علیه ایران به شدت نمادین بهنظر میرسد و تنها ۲۵ فرد و شرکت را دربرمیگیرد. توافق هستهای نیز همچنان برقرار است. فعلا جنگ فقط در حد یک حرف است.
ارسال نظر