در بازار کار ایران اتفاق افتاد
کوچ از شغلهای فصلی به شغلهای پایدار
مطالعات در سالهای اخیر حاکی از این است که نوسانات الگوی فصلی اشتغال در حال کاهش است و سهم اشتغال بخشهایی که الگوی فصلی کمنوسانتری دارند، رو به افزایش است. در پژوهشی با عنوان «آیا الگوی فصلی اشتغال تغییر کرده است؟» که توسط ابوالفضل کریمی تهیه شده است، به موضوع تغییرات الگوی فصلی اشتغال در سالهای اخیر پرداخته شده است. طبق این پژوهش، از ابتدای سال ۱۳۹۳ نوسانات الگوی فصلی اشتغال کاهش یافته است؛ به این معنی که ضریب تغییرات اشتغال دچار افت شده است و اشخاص با تغییر فصول سال، شغل خود را تغییر نمیدهند.
مطالعات در سالهای اخیر حاکی از این است که نوسانات الگوی فصلی اشتغال در حال کاهش است و سهم اشتغال بخشهایی که الگوی فصلی کمنوسانتری دارند، رو به افزایش است. در پژوهشی با عنوان «آیا الگوی فصلی اشتغال تغییر کرده است؟» که توسط ابوالفضل کریمی تهیه شده است، به موضوع تغییرات الگوی فصلی اشتغال در سالهای اخیر پرداخته شده است. طبق این پژوهش، از ابتدای سال ۱۳۹۳ نوسانات الگوی فصلی اشتغال کاهش یافته است؛ به این معنی که ضریب تغییرات اشتغال دچار افت شده است و اشخاص با تغییر فصول سال، شغل خود را تغییر نمیدهند. این تغییر یک علت اصلی دارد.
تمایل اشخاص به سمت شغلهایی که نوسان کمتری در الگوی فصلی دارند، بیشتر شده است. به بیان دیگر، طی سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ سهم اشتغال در بخشهایی که بهطور معمول از نوسان کمتری در الگوی فصلی اشتغال برخوردارند، بیشتر شده است. این موضوع به معنی پایداری شغلها در سالهای اخیر است. طبق آماری که تهیهکننده این پژوهش ارائه داده، ضریب تغییرات اشتغال در کشور، در سال ۱۳۹۳ تقریبا به یک پنجم مقدار این عامل در سال ۱۳۹۲ رسیده است. همچنین ضریب تغییرات در بخشهای مختلف نیز بررسی شده است. در بخش کشاورزی بیشترین تغییرات شغلی اتفاق افتاده است. ضریب تغییرات این بخش، حدودا ۳ برابر بخش خدمات است. این عدد به این معنی است که کشاورزان پس از تغییر فصول شغل خود را تغییر میدهند که شدت این تغییرات نسبت به کارکنان بخش خدمات بهطور میانگین ۳ برابر است. طبق این پژوهش، کاهش سهم بخش کشاورزی در اشتغال، میتواند از تغییرات قابل انتظار در تکنولوژی این بخش ناشی شده باشد و در این صورت اثرات دائمی بر الگوی اشتغال خواهد داشت. بخش خدمات بهطور نسبی الگوی فصلی کم نوسانی دارد. سهم اشتغال بخش خدمات از سال ۹۲ تا ۹۴ افزایش یافته و از ۴۷ درصد به ۴۹ درصد در طول این دو سال رسیده است. در عوض سهم بخشهایی که الگوی فصلی پرنوسانی داشتهاند، کاهش یافته است. سهم بخش کشاورزی از سال ۸۴ تا ۹۴، ۶ درصد کاهش یافته و به ۱۸ درصد رسیده است. بخش ساختمان نیز در طول سالهای ۹۲ تا ۹۴ کاهش ۶/ ۱ درصدی را تجربه کرده است، هرچند یک علت کاهش سهم بخش ساختمان در اشتغال، مربوط به رکود این بخش در سالهای اخیر است، اما میتوان از این اعداد اینطور برداشت کرد که کارکنان در حال کوچ از بخشهای دارای نوسانات فصلی به بخشهای کم نوسان الگوی فصلی هستند.
ارسال نظر