دنیای اقتصاد: پس‌لرزه‌های انتشار متن سخنان محرمانه وزیر امور خارجه در جلسه روز ۲۸آذر در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی همچنان ادامه دارد. روز یکشنبه ۵ دی‌ماه جواد کریمی قدوسی نماینده اصولگرای مجلس دهم، پس از استماع سخنان محمدجواد ظریف در جلسه مذکور از سوی ۱۲ نماینده اصولگرا متن مکتوب آن را در اختیار برخی رسانه‌ها قرار داد و پس از آن در صحن علنی مجلس به رغم اعتراض برخی از نمایندگان، از عملکرد خود دفاع کرد. موضوعی که یک بار دیگر با واکنش وزارت امورخارجه مواجه شد و سخنگوی وزارت امور خارجه را به پاسخ نسبت به نحوه عملکرد این عضو کمیسیون امنیت ملی واداشت.

به گزارش «ایسنا» بهرام قاسمی روز یکشنبه در خصوص اقدام کریمی قدوسی نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت خارجه از اقدام غیراخلاقی، غیرقانونی و غیرشرعی آقای کریمی قدوسی و اندک شمار دیگر از نمایندگان مجلس شدیدا اظهار تاسف می‌کند.سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: هر عقل سلیمی که ذره‌ای به فکر منافع ملی و نگران افشای اسرار کشور در برابر بیگانگان و به‌خصوص آمریکا باشد، می‌داند که نباید صحبت‌های خصوصی وزیر خارجه را که در جمع معدودی از نمایندگان معتمد مجلس بیان شده و برای نمایندگان مردم از بایدها و نبایدهای بیان مواضع و نحوه موضع‌گیری در کشور صحبت می‌کند، افشا کرد.او افزود: حتی اگر به متن پیاده شده از طرف خود آقای کریمی قدوسی نیز رجوع شود کاملا روشن است که منظور دکتر ظریف از اشتباه، برخی اشتباهات در نحوه موضع‌گیری عمومی پیرامون یک موضوع خاص بوده که هیچ ارتباطی با مفاد برجام یا استراتژی مذاکرات و نحوه انجام مذاکرات و یا نگارش برجام ندارد. انتشار این سخنان (که وزارت امور خارجه به دلایلی کاملا روشن قادر به تایید صحت و سقم آنها یا ارائه توضیحات بیشتر نیست) گرا دادن و اطلاع رسانی به آمریکا از تاکتیک‌های مذاکراتی کشور است و می‌تواند موضع مذاکراتی جمهوری اسلامی را در مقابل حرکت‌های آتی آمریکا تضعیف کند و بدیهی است که گناه آن بر عهده آقای کریمی قدوسی است.قاسمی در پایان تاکید کرد: وزارت امور خارجه از عدم پایبندی مدعیان اخلاق و تدین به موازین قانونی جلسات محرمانه و نادیده انگاشتن و ذبح مصالح ملی و امنیتی کشور به پای مطامع شخصی و جناحی بسیار متاسف است و از این پس مجبور است برای افشا نشدن تاکتیک‌های مذاکراتی و تصمیمات استراتژیک و حساس ملت و نظام، در نحوه و شکل برگزاری چنین نشست‌هایی دقت بیشتری کند.

دلجویی از ظریف

به‌دنبال آن برخی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، عصر روز یکشنبه به دیدار وزیر امور خارجه رفتند. به گزارش «ایرنا» علیرضا رحیمی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، این دیدار با هدف تقویت تعامل کمیسیون امنیت ملی مجلس و وزارت خارجه و ابزار تاسف از برخی حواشی به وجود آمده درباره حضور ظریف در جلسه هفته گذشته این کمیسیون توصیف کرد. همچنین کمال دهقانی فیروزآبادی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه اقدام برخی نمایندگان در انتشار سخنان محمد جواد ظریف به ضرر منافع ملی و به نفع دشمنان بود در گفت‌وگو با «ایرنا» گفت: رئیس دستگاه دیپلماسی همانند گذشته سخنان نمایندگان را استماع و اعضا از مسائل مطرح شده ابراز تاسف کردند.او تصریح کرد: وزیر امور خارجه در این دیدار تاکید داشت که باید همواره مصالح و منافع ملی حفظ شود و انعکاسی که هر موضع‌گیری از سوی هر کسی صورت می‌گیرد، می‌تواند اثر مخرب داشته باشد.

فیروزآبادی تاکید کرد: ظریف بر اساس عزت، حکمت و مصلحت صحبت کرد و تاکید داشت که همواره باید سخنان ما برای حفظ عزت کشور باشد. از سوی دیگر نایب رئیس کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد تاکید کرده است که تنها پنج نفر از ۱۲ امضاکننده فایل صوتی سخنان ظریف را شنیده‌اند و بقیه به درخواست کریمی قدوسی بدون شنیدن فایل آن متن را امضا کردند.به گزارش خبرآنلاین او در این گفت‌وگو همچنین تاکید کرده است که متن پیاده شده آقای کریمی قدوسی با اظهارات آن روز آقای ظریف همخوانی ندارد. صحبت‌های آقای ظریف مقدمه و موخره‌ای داشت که ایشان آنها را نیاورده و به‌علاوه تقدم مطالب نیز برهم خورده است.

اقدامی خارج از ضوابط مصوب

علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز درباره این دیدار گفت: انتشار اخبار داخلی این کمیسیون، خارج از ضوابط مصوب بود و ظریف قبول داشت که این موضوع از سوی یک فرد بوده است نه اعضا.به گزارش «ایرنا» نماینده مردم بروجرد در مجلس با تاکید بر اینکه اقدام کریمی قدوسی متاسفانه خارج از ضوابط مصوب کمیسیون صورت گرفته است، گفت: ظریف در این دیدار بر استمرار همکاری‌های فی مابین تاکید کرد.

انتقاد از صدا و سیما

به گزارش خبرگزاری خانه ملت، بروجردی همچنین از عملکرد رسانه ملی در پوشش اتفاقات اخیر این کمیسیون انتقاد کرد و گفت: به نظر من با توجه به جایگاه صدا و سیما، این سازمان باید پیوسته مبتنی‌بر منافع ملی حرکت کند از این رو در این زمینه رسانه ملی می‌تواند در این نوع موضوعات و اتفاقات، نقش بهتری ایفا کند.علیرضا رحیمی، عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز روز گذشته در حاشیه جلسه علنی مجلس در گفت‌وگو با خبرنگاران از اهتمام نمایندگان برای شکایت از کریمی قدوسی به هیات نظارت خبر داد. به گزارش «ایسنا» او همچنین گفت: کمیسیون امنیت ملی در دو سطح برخورد خواهد داشت؛ سطح اول انتشار بیانیه‌ای رسمی خواهد بود و در سطح دیگر اعضای دیگر کمیسیون به‌صورت فردی موضع‌گیری خواهند کرد چون بیشتر اعضا به شدت ناراضی و حتی از وضعیت پیش آمده عصبانی هستند. به گزارش «ایرنا» رحیمی خواستار ورود دادستان عمومی به این موضوع شد.

درخواست از وزارت اطلاعات و سپاه

از سوی دیگر حسن قشقاوی معاون پارلمانی وزارت امور خارجه که روز گذشته در مجلس حضور یافته بود به خبرنگاران گفت: موضوع کریمی قدوسی موضوع بسیار ساده‌ای است و نیاز به پردازش رسانه‌ای ندارد و پاسخ به یک سوال است که تنها به کریمی قدوسی ارتباط ندارد. سوال این است که از لحاظ قواعد حفاظتی و اسناد و گفتار، گوینده طبقه‌بندی را تعیین می‌کند یا شنونده؟ وزارت اطلاعات،‌ سپاه و نیروهای نظامی می‌توانند در این‌باره صحبت کنند که باعث حل ماجرا می‌شود.او تاکید کرد: گوینده تشخیص می‌دهد نه شنونده؛ بنابراین وقتی شنونده موضوعی را مطرح می‌کند به این معناست که به الفبای مسائل حفاظتی آشنا نیست و اگر کسی به کل این سوالات جواب دهد، کل ماجرا حل می‌شود و نیازی به نوار گذاشتن در مجلس نیست.قشقاوی با بیان اینکه متن منتشر شده مغایر با واقعیت است، گفت: متن روز یکشنبه نیز گزینشی بوده است. او افزود: نکته دوم این است که ایشان می‌گویند که شنونده میزان طبقه‌بندی اسناد را مشخص می‌کند. این خلاف همه قواعد حفاظتی سراسر جهان و قانون ماست. قشقاوی متذکر شد: اینکه گفته می‌شود ما با مردم مطلب محرمانه‌ای نداریم درست و حرف مقام معظم رهبری است. ولی این ۵۰ درصد مطلب است. وقتی مطلبی را طرح می‌کنیم که طبقه‌بندی شده است طرف خارجی نیز متوجه می‌شود. او با تاکید بر اینکه افشای اسرار نظام خلاف است، گفت: از این‌رو موافقت و مخالفت با برجام نباید باعث تضعیف عقل، دین و اخلاق ما باشد. عقل، دین و اخلاق ما باید سر جای خودش باشد؛ برجام هم مخالف و موافق دارد.