والاستریت ژورنال گزارش کرد
چالشهای ترامپی برجام
دنیای اقتصاد: بر اساس آنچه دونالد ترامپ در ستادهای انتخاباتی خود بیان کرده است، باید منتظر آن باشیم تا در دوره ریاست جمهوری او، آمریکا پای خود را از برجام بیرون بکشد. او عقیده دارد که اوباما در توافق هستهای امتیازهای لازم را از ایران نگرفته است. به عقیده او برای گرفتن امتیاز بیشتر از ایران باید برجام را کنار گذاشت و مذاکرات را از سر گرفت. به گزارش والاستریت ژورنال، اما چالش برجامی ترامپ، به این سادگیها که او تصور میکند، نخواهد بود. یکی از مهمترین چالشهای دونالد ترامپ برای از سرگیری مذاکرات هستهای، همراه کردن دیگر قدرتهای جهانی است.
دنیای اقتصاد: بر اساس آنچه دونالد ترامپ در ستادهای انتخاباتی خود بیان کرده است، باید منتظر آن باشیم تا در دوره ریاست جمهوری او، آمریکا پای خود را از برجام بیرون بکشد. او عقیده دارد که اوباما در توافق هستهای امتیازهای لازم را از ایران نگرفته است. به عقیده او برای گرفتن امتیاز بیشتر از ایران باید برجام را کنار گذاشت و مذاکرات را از سر گرفت. به گزارش والاستریت ژورنال، اما چالش برجامی ترامپ، به این سادگیها که او تصور میکند، نخواهد بود. یکی از مهمترین چالشهای دونالد ترامپ برای از سرگیری مذاکرات هستهای، همراه کردن دیگر قدرتهای جهانی است. دولتهای اروپایی در کنار قدرتهای دیگر جهانی همچون چین از زمان اجرایی شدن این توافق، روزبهروز در عمل به آن مصممتر شدهاند، دولتهایی که اقتصادهایشان در چند سال اخیر با وضعیت رکودی روبهرو شده است. به ادعای بسیاری از مقامات رسمی اروپا، نیاز این کشورها برای برقراری رابطه با ایران بیشتر از نیاز طرف ایرانی است.
این امر را میتوان در شمار زیاد هیاتهای اقتصادی خارجی که پس از برجام به ایران سفر داشتند، ملاحظه کرد. همین امر باعث شده تا در کنار پایبندی ایران به تعهداتش، قدرتهای جهانی نیز خود را ملزم به اجرای تعهدات کنند، از طرفی وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه گرد هم میآیند تا بار دیگر حمایت خود را از برجام و اجرای تمامی بندهای این توافق اعلام کنند. از زمان اجرایی شدن برجام، ایران به تعهدات خود عمل کرده است. خارج کردن بخش زیادی از اورانیوم غنیشده و هزاران دستگاه سانتریفیوژ از جمله این اقدامات است. همچنین بر اساس بندهای این قرارداد، دولت ایران توانسته است میلیاردها دلار از داراییهای کشور را که از سوی کشورهای غربی مسدود شده بود، باز پس بگیرد. همچنین در جلساتی که هیاتهای تجاری ایرانی با هیاتهای سایر کشورها داشتهاند، قراردادهای تجاری بسیاری میان آنها منعقد شده است. به عقیده صاحبنظران، منافعی که برای طرفهای قرارداد طی این یک سال ایجاد شده است، غیرقابل بازگشت است. بهنظر آنها اگر آمریکاییها بخواهند توافق صورت گرفته را نادیده بگیرند یا تحریمهای بیشتری بر تهران وضع کنند، معلوم نیست که بار دیگر کشورهای اروپایی در این اقدام، آمریکاییها را همراهی کنند یا خیر. اگر اروپاییها به روند توسعه روابط خود با ایران ادامه دهند، احتمال اینکه آمریکاییها در لغو برجام تنها باشند بسیار زیاد خواهد بود. والاستریت ژورنال یکی دیگر از چالشهای برجامی ترامپ را عکسالعمل ایران در قبال لغو برجام میداند. بر این اساس، اگر آمریکاییها بخواهند توافق هستهای را زیر پا بگذارند، ایران میتواند دوباره به سطح پیشین فعالیتهای هستهای خود (و حتی بیشتر) برسد که این خبر خوبی برای آنها نخواهد بود. همچنین اگر دونالد ترامپ در لغو برجام مصمم باشد، میتواند باعث تیرگی بیشتر روابط آمریکا و روسیه شود. این دو کشور تا بهحال در مسائل مختلفی با هم اختلاف نظر داشتهاند که به سردی رابطه آنها در سالهای اخیر منتهی شده است، اما کارشناسان پیشبینی میکنند با انتخاب ترامپ بهعنوان رئیسجمهوری آمریکا، رابطه این دو کشور اندکی بهبود یابد. با این حال اگر ترامپ بخواهد توافق صورت گرفته میان ایران و قدرتهای جهانی را لغو کند، باید منتظر واکنش روسیه بهعنوان یکی از حامیان اصلی این توافق نیز باشد.
ارسال نظر