دنیای اقتصاد: علی‌اکبر ولایتی، رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک در سخنانی گفت: «ایران همواره براساس خواست دولت عراق کمک‌های مستشاری داشته و در عملیات آزادسازی موصل دخالت مستقیم ندارد.» به گزارش «ایسنا» ولایتی روز چهارشنبه، با فرناندو مارونی دی ابرثو معاون آفریقا و خاورمیانه وزارت امور خارجه برزیل دیدار و گفت‌وگو کرد و پس از این دیدار ولایتی در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی در مورد مطلب روزنامه هافینگتن پست درباره حضور ایران در عملیات آزادسازی موصل با تانک‌های T۷۲ و سایت‌های موشکی شهاب و فجر گفت: «این ادعا صحیح نیست. آنچه در عملیات آزادسازی موصل به وقوع می‌پیوندد مبارزه‌ای است که دولت و ملت عراق علیه تروریست‌ها و حامیان آنها انجام می‌دهند.»

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه در این امر مهم و سرنوشت ساز دخالت مستقیم ندارد، افزود: «ایران کمک‌های مستشاری را همواره براساس خواست دولت عراق انجام داده و اگر نیازی به مشورتی باشد کشورمان از دادن مشورت به دولت عراق دریغ نمی‌کند و به هیچ وجه در امور داخلی عراق دخالت نکردیم.» او با بیان اینکه این فقط حق دولت و ملت عراق است و هیچ کشور دیگری حق ندارد در آزادسازی موصل شرکت کند، تاکید کرد: «برخی از کشورهای منطقه یا خارج از منطقه زمانی که دیدند دولت عراق می‌تواند تروریست‌ها را از موصل خارج کند سعی به دخالت در عملیات موصل داشتند؛ اما دخالت این کشورها سازنده نیست و برای آنکه در آینده ارثیه‌ای طلب کنند دست به این دخالت‌ نابجا در عراق می‌زنند.» رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به لزوم دخالت نداشتن کشورها در امور داخلی عراق ادامه داد که هیچ کشوری حق دخالت در عراق ندارد و بعضی از کشورها هستند که بدون کسب اجازه از دولت عراق نیرو به آن کشور اعزام کردند که باید گفت این امر خلاف مقررات بین‌المللی است. ایران هیچ دخالتی در امور داخلی عراق ندارد مگر کمک‌ مستشاری که با خواست دولت عراق انجام می‌شود.

در موصل کمر دشمن را خواهیم شکست

از سوی دیگر روز گذشته راجح صابر عبود الموسوی، سفیر عراق در ایران در کنفرانسی خبری در محل سفارت این کشور در تهران گفت که نبرد موصل اولین و آخرین نبرد و مبارزه با تروریسم نیست. به گزارش «ایسنا» او تاکید کرد که در نبرد موصل کمر دشمن را خواهیم شکست. الموسوی با اشاره به جنگ در فلوجه گفت: «برادران عراقی و همه نیروهای امنیتی تجارب لازم برای شکست دشمن در موصل را با توجه به تجربیات نبرد فلوجه دارا هستند. در موصل تعداد ساکنان یک میلیون و پانصد نفر هستند و باید تلاش کنیم خسارت جانی محدود شود. البته می‌توانیم سریعا وارد شهر شویم اما به‌خاطر مردم برنامه مفصل‌تری در نظر گرفته شده و طولانی بودن نبرد در موصل برای حفاظت از جان مردم است.» او افزود: «داعش سعی دارد از مردم به‌عنوان سپر انسانی استفاده کند بنابراین این جنگ بزرگ‌ترین چالش در مبارزه با تروریسم است و تمام جهان اهمیت جنگ موصل برای عراق و دنیا را درک می‌کند.» سفیر عراق در ایران افزود: «دوستان ایرانی ما نقش مهمی در کسب پیروزی‌ها در عراق دارند به ویژه موضع عالی ایران در حمایت از مبارزات علیه تروریسم در عراق. ایران پایبند اصولی است که توسط امام‌خمینی(ره) در حمایت از مردم مظلوم پایه‌گذاری شده است.» این دیپلمات عراقی در پاسخ به «ایسنا» مبنی بر اینکه کدام یک از نیروهای امنیتی عراق مسوولیت تامین امنیت زائران اربعین حسینی را دارند، گفت: «براساس شرایط داخلی عراق و با توجه به نیروهای امنیتی متعدد در عراق از جمله حشدالشعبی، یک سازمان رسمی و قانونی تحت امر فرماندهی کل قوا مسوولیت تامین امنیت زائران را در چارچوب یک طرح کامل به عهده دارد که همه نیروهای امنیتی به سهم خود در این طرح نقش دارند. هم‌چنین یک اتاق عملیات مشترک ایجاد شده است که مدیریت امنیتی اربعین را به عهده دارد و نیروهای حشدالشعبی نیز در این چارچوب در تامین امنیت مراسم اربعین نقش دارند.» او در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه فکر می‌کنید آزادسازی موصل تا زمان مراسم اربعین اتفاق افتد؟ گفت: «امیدواریم هر چه زودتر شاهد این اتفاق باشیم.»

این دیپلمات عراقی در رابطه با روابط ایران و عراق با ابراز امیدواری نسبت به گسترش و پیشرفت مناسبات میان دو کشور گفت: «امیدواریم در آینده نزدیک شاهد پیشرفت مثبت در بحث سوریه و حل این بحران باشیم. همچنین امیدواریم یمنی‌ها در مواجهه با تجاوز موفق شوند در سریع‌ترین زمان ممکن این مشکل را حل کنند و شاهد توقف کشتار زنان و کودکان بی‌دفاع باشیم و این مشکلات ان‌شاء‌الله با گفت‌وگو و بدون دخالت خارجی حل شود.»