دنیای اقتصاد: اظهارات مداخله‌جویانه معاون صدراعظم آلمان درخصوص نقش ایران در جنگ سوریه و عملکرد حقوق بشری جمهوری‌اسلامی ایران، منجر به آن شد که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه با زیگمار گابریل دیدار نکند. همچنین علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران نیز روز گذشته گابریل را به حضور نپذیرفت. زیگمار گابریل معاون صدراعظم آلمان و وزیر اقتصاد آلمان روز یکشنبه ۱۱ مهر، به منظور شرکت در پنجمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های ایران و آلمان وارد تهران شد.

یک منبع آگاه در وزارت خارجه در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: «ملاقات وزیر اقتصاد آلمان با وزیر امورخارجه کشورمان انجام نشده و نمی‌شود.» این سفر گابریل مانند سفرش در روزهای پایانی تیرماه ۹۵ یک سفر عادی نبود و با حاشیه‌های زیادی همراه شد. این مقام آلمانی پیش از سفر به ایران با دخالت آشکار در سیاست‌های خارجی نظام جمهوری اسلامی گفته بود که در دیدارهای خود در تهران درباره نقش ایران در جنگ سوریه و عملکرد حقوق‌بشری نظام ایران با مقامات این کشور رایزنی خواهد کرد. همچنین گابریل در اظهاراتی بی پایه و ‎اساس در مصاحبه‎ای با نشریه اشپیگل آلمان گفته بود: «ایران فقط زمانی می‎تواند روابط عادی و دوستانه‎ای با آلمان داشته باشد که اسرائیل را به رسمیت بشناسد!» اظهارنظرهای این مقام آلمانی واکنش‌های فراوانی را به همراه داشت، تاجایی‌که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نسبت به اظهارات وزیر اقتصاد آلمان واکنش نشان داد و گفت: «کسی نمی‌تواند برای ایران شرط و شروطی تعیین کند و ایران یک کشور مستقل است.» بهرام قاسمی، سخنگوی دستگاه وزارت خارجه نیز در پاسخ اظهارت مداخله‌جویانه وزیر اقتصاد آلمان گفت: «همان‌گونه که بارها تاکید کرده‌ایم مناسبات جمهوری اسلامی ایران و آلمان بر پایه منافع و احترام متقابل بنا شده و در این رابطه هیچ‌گونه پیش‌شرطی پذیرفتنی نیست؛ علاوه بر آنکه در این ارتباط دخالت هرگونه عامل ثالث را کاملا مردود و مخل روابط دوجانبه می‌دانیم.» با وجود این واکنش مقامات دستگاه دیپلماسی و دیگر کارشناسان و سیاسیون، وزیر اقتصاد آلمان به تهران آمد و روز دوشنبه با علی طیب‌نیا وزیر اقتصاد دیدار کرد و ۱۰ یادداشت تفاهم و قرارداد همکاری بین دو کشور امضا شد. آیت‌الله آملی‌لاریجانی هم در واکنش به این سفر در جلسه مسوولان عالی قضایی گفت: «مقامات جمهوری اسلامی به امثال وزیر آلمان اجازه دخالت در امور داخلی خود را نخواهند داد و بنده به دولت و وزیر خارجه پیشنهاد می‌کنم که اجازه ندهند چنین افرادی وارد کشور شوند؛ بنده بنا ندارم در کار دولت و وزارت امور خارجه دخالت کنم. اما اگر به جای آنها بودم اجازه نمی‌دادم این وزیر وارد کشور شود.»

لغو دیدار لاریجانی و گابریل

همزمان با واکنش مقامات ایران، دیدار رئیس مجلس شورای اسلامی و معاون صدراعظم آلمان نیز لغو شد. به گزارش خبرگزاری تسنیم، دیدار علی لاریجانی و زیگمار گابریل معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد آلمان که قرار بود روز سه‌شنبه ۱۳ مهر در مجلس شورای اسلامی برگزار شود، لغو شد. برپایه این گزارش، رسانه‌های آلمانی نیز این خبر را تائید کرده‌اند. روزنامه تاگس اشپیگل آلمان در خبری نوشت که علی لاریجانی، به دلیل انتقادهای زیگمار گابریل، به شرایط حقوق بشر در ایران در سفرش به تهران دیدار با او را رد کرد. روزنامه استاندارد آلمان هم با انتشار خبری در این باره از لغو یکی از مهم‌ترین برنامه‌های کاری گابریل در سفرش به تهران که دیدار با رئیس پارلمان بود، خبر داد.

صحبت‌های وزیر اقتصاد آلمان تحریف شده است

از سوی دیگر محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در نشست خبری خود در پاسخ به اینکه وزیر اقتصاد آلمان پیش از ورود به ایران پیش‌شرط‌هایی را بیان داشته بود، تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران نیازمند ارتباط با کشورها بر مبنای هیچ پیش‌شرطی است.» به گزارش «ایرنا» سخنگوی دولت افزود: «از آقای گابریل پرسیدم که شما به‌عنوان چهره‌ای که بعد از برجام در جهت بسط روابط با جمهوری اسلامی ایران اقدام کردید و فرد هوشمندی هستید چرا چنین جمله‌ای (بحث به رسمیت شناختن اسرائیل) را بیان کردید که وی گفت: حرفی که از سوی من نقل شده، تحریف شده است. من کاملا موضع ایران را درک می‌کنم و به همین منظور و باوجود این گفته‌ها به ایران آمده‌ام.»