ظریف در مصاحبه با خبرگزاری کیودو:
آمریکا بانکهای اروپایی را تنبیه نمیکند
دنیای اقتصاد: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پس از دیدار اخیرش با جان کری، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن قول داده تا آن دسته از بانکهای اروپایی را که انجام عملیات بانکی با بانکهای ایران را تسهیل کردهاند، جریمه نکند. به گزارش «ایرنا» ظریف در یک گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری کیودوی ژاپن در نیویورک گفت که در دیدار با جان کری، همتای آمریکاییاش در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک از او وعده و اطمینان گرفته است که تلاش بیشتری را برای رفع نگرانیهای بانکهای اروپایی در این خصوص انجام دهد.
دنیای اقتصاد: محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران پس از دیدار اخیرش با جان کری، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن قول داده تا آن دسته از بانکهای اروپایی را که انجام عملیات بانکی با بانکهای ایران را تسهیل کردهاند، جریمه نکند. به گزارش «ایرنا» ظریف در یک گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری کیودوی ژاپن در نیویورک گفت که در دیدار با جان کری، همتای آمریکاییاش در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک از او وعده و اطمینان گرفته است که تلاش بیشتری را برای رفع نگرانیهای بانکهای اروپایی در این خصوص انجام دهد. ظریف در این رابطه گفت: «اگرچه آمریکا مدعی است همه غیرآمریکاییها را تشویق کرده است با ایران کار تجاری انجام دهند، اما ما معتقدیم این میزان اقدام کافی نیست بلکه از آنها میخواهیم اقدامات بیشتری را برای متقاعد کردن و در واقع رفع نگرانیهای نهادهای خارجی بهویژه بانکها برای انجام فعالیتهای اقتصادی با ایران انجام دهند.» در ژوئیه (تیرماه) سال گذشته بود که ایران و گروه ۱+۵ با انجام یک توافق جامع (برجام) بر سر محدودسازی برنامه هستهای ایران، موافقت کردند در مقابل امضای آن تحریمهای اقتصادی و بانکی علیه ایران را لغو کنند.
اما پس از گذشت ۸ ماه از اجرایی شدن برجام، ایران آمریکا را متهم میکند به تعهدات و وعدههای خود در این توافق عمل نکرده و از دیگر کشورهای امضاکننده برجام میخواهد برای حل این مساله یک نشست سطح بالای دیگر برگزار کنند.این در شرایطی است که وزیر خارجه ایران در این مصاحبه گفت که جان کری در آن دیدار اشاره کرد در نشستی که در ماه مه (اردیبهشت) با مدیران اجرایی ۹ بانک اروپایی در لندن داشته است به آنها قول داد که واشنگتن هیچیک از بانکهایی که با ایران عملیات مالی انجام دادهاند را جریمه نکند.اگرچه طبق برجام آمریکا و اتحادیه اروپا در ماه ژانویه (دی ماه) تحریمها علیه ایران را برداشتند اما برخی تحریمهای آمریکا از جمله منع مبادلات بانکی دلاری با ایران در سیستم بانکی و مالی آمریکا هنوز برطرف نشدهاند؛ موردی که همچنان خشم همه بازرگانان و سرمایهگذاران علاقهمند به همکاری با ایران را به سبب ترس از تحمل جریمههای سنگین از سوی آمریکا همراه خود دارد.به گفته محمدجواد ظریف، از آنجا که امروزه بسیاری از بانکهای اروپایی به سبب ترس از جریمههای آمریکا، تمایلی به انجام معاملات با ایران ندارند، به همین دلیل از آمریکا انتظار داریم تلاشهای جدیدی را برای رفع نگرانیهای آنها انجام دهد. وزیر خارجه ایران ادامه داد: «ما امروزه بیشتر مایلیم با بانکهای ژاپن، چین، کره جنوبی و حتی آن دسته از بانکهای کوچکتر و متوسط اروپایی که با ایران طرف هستند، معامله و کار مالی انجام دهیم.» ظریف در این مصاحبه از شرکتهای ژاپنی خواست امور تجاری و اقتصادی خود با ایران را با جدیت بیشتری پیگیری کنند به ویژه اینکه ایران بیش از همه مایل به خرید هواپیماهای مسافربری کوچک از شرکت میتسوبیشی ژاپن است. این تمایل ایران پس از آن شدت گرفت که دولت آمریکا شرکتهای هواپیماسازی آمریکایی را از انجام معامله با ایران منع کرد. او در این خصوص افزود: «ما قصد داریم با ژاپن کار کنیم و به مبادلات دوجانبه خود با ژاپنیها ادامه دهیم، زیرا ژاپن همواره از شرکای تجاری عمده ایران بوده و چون تاکنون همکاریهای بسیار خوبی با آنها داشتیم امیدواریم همچنان به آن همکاریها ادامه دهیم.»
دیدار صالحی و وزیر انرژی آمریکا در وین
از سوی دیگر رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که روز یکشنبه با ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا برای مرور تعهدات متقابل دو کشور در برجام دیدار و گفتوگو کرده است. صالحی روز دوشنبه در حاشیه شصتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین در گفتوگو با خبرنگاران افزود: «در این دیدار گلهها و مشکلات فراروی عملیاتی شدن برجام را مرور کردیم تا بتوانیم آنها را تا حد قابل قبولی بر طرف کنیم.» همچنین قرار بود رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بعد از ظهر روز گذشته با همتای روس خود و بعد از آن با یوکیا آمانو مدیر کل آژانس انرژی اتمی دیدار و گفتوگو کند. شصتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی با حضور نمایندگان ۱۶۸ کشور عضو آژانس از روز دوشنبه در مقر آژانس در وین آغاز شد و تا پنج روز ادامه خواهد داشت. علیاکبر صالحی روز گذشته در سخنرانی خود در شصتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تاکید بر ضرورت نظارت آژانس بر فعالیتهای غیرمشروع هستهای رژیم صهیونیستی، خواستار قرار دادن این موضوع در دستور کار شورای حکام آژانس شد.
تکریم کار حرفهای آژانس
همزمان مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه بر نقش این نهاد در رسیدن به توافق هستهای بین ایران و ۱+۵ تاکید کرد و گفت: «اعتماد طرفهای مختلف برجام به آژانس درواقع تکریم کار حرفهای و بیطرفی آژانس بود.»به گزارش «ایرنا» یوکیاآمانو روز دوشنبه در سخنانی در آغاز شصتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «آژانس از سال ۲۰۰۳ برای راستیآزمایی برنامه هستهای ایران اقدام کرده و ما بهطور منظم درخصوص اجرای توافق پادمانی با آژانس در ایران و قطعنامههای شورای امنیت گزارش دادیم. سال گذشته نیز ما ارزیابی روشن و مستدلی از فعالیتهای هستهای گذشته ایران ارائه کردیم.» او با بیان اینکه «کار آژانس برای هموار کردن مسیر رسیدن به پیشرفت دیپلماتیک سال گذشته به شکل توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بسیار ضروری بود»، افزود: «ما اکنون در حال راستیآزمایی و نظارت بر اجرای تعهدات مرتبط با بحث هستهای ایران تحت برجام هستیم.» آمانو تاکید کرد که این حقیقت که آژانس از اعتماد تمام طرفها در این موضوع پیچیده برخوردار شد، تکریم کار حرفهای، واقعبینی و بیطرفی بازرسان ما است.
آب سنگین ایران در تاسیسات روس اتم
از سوی دیگر رئیس شرکت دولتی روساتم اعلام کرد که ایران سپتامبر (ماه جاری میلادی) ۳۸ تن آب سنگین به روسیه تحویل داده است. به گزارش «ایرنا» سرگئی کریینکو، رئیس شرکت روس اتم روز دوشنبه در شصتمین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین گفت: «ایران در ۱۳ و ۲۰ سپتامبر (۲۳ و ۳۰ شهریورماه) ۳۸ تن آب سنگین را بهصورت هوایی به روسیه تحویل داد.» خبرگزاری روسیا سگودنیا به نقل از کریینکو افزود: «ایران و روسیه به همکاریهای خود برای تغییر کاربری دو بخش از سایت هستهای فردو برای تولید ایزوتوپهای پایدار همچنان ادامه میدهند.» رسانههای روسی پیشتر از مذاکرات روسیه با ایران برای خرید ۳۸ تن آب سنگین برای استفاده در برخی دستگاههای هستهای خبر داده بودند.
ارسال نظر