یک مقام مسوول بانک مرکزی اعلام کرد
تغییر سال پایه شاخصهای بانک مرکزی
مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی با اعلام اینکه از نیمه دوم سال ۹۶ به بعد آمارهایی که اعلام خواهد شد، بر اساس سال پایه ۹۵ خواهد بود، گفت: شاخصی که سال پایه آن بهنگامتر است، از اعتبار بیشتری برخوردار است.
به گزارش «ایبنا» علیرضا مقتدایی در پاسخ به این سوال که بین دو شاخصی که بر اساس دو سال پایه متفاوت منتشر میشود کدام یک از اعتبار بیشتری برخوردار است، گفت: قطعا شاخصی که سال پایه آن بهنگامتر است، از اعتبار بیشتری برخوردار است. مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به این مطلب که مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی سه ماه ابتدای امسال را بر اساس سال پایه ۷۶ اعلام کرده است؛ در حالی که سال پایه سایر شاخصهای اقتصادی مثلا نرخ تورم ماهانه و غیره بر اساس سال پایه ۹۰ منتشر میشود، آیا این اقدام باعث میشود که نرخ رشد اقتصادی اعلامی از سوی مرکز آمار ایران بیشتر باشد، اظهار کرد: دلیل این اقدام را از سوی مرکز آمار نمیدانم؛ اما بانک مرکزی برای اینکه دقت آمارهایی را که اعلام میکند بالاتر ببرد، سعی میکند که محاسبات خود را بر اساس نزدیکترین سال پایه انجام دهد.
مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی با اعلام اینکه از نیمه دوم سال ۹۶ به بعد آمارهایی که اعلام خواهد شد، بر اساس سال پایه ۹۵ خواهد بود، گفت: شاخصی که سال پایه آن بهنگامتر است، از اعتبار بیشتری برخوردار است.
به گزارش «ایبنا» علیرضا مقتدایی در پاسخ به این سوال که بین دو شاخصی که بر اساس دو سال پایه متفاوت منتشر میشود کدام یک از اعتبار بیشتری برخوردار است، گفت: قطعا شاخصی که سال پایه آن بهنگامتر است، از اعتبار بیشتری برخوردار است. مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به این مطلب که مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی سه ماه ابتدای امسال را بر اساس سال پایه ۷۶ اعلام کرده است؛ در حالی که سال پایه سایر شاخصهای اقتصادی مثلا نرخ تورم ماهانه و غیره بر اساس سال پایه ۹۰ منتشر میشود، آیا این اقدام باعث میشود که نرخ رشد اقتصادی اعلامی از سوی مرکز آمار ایران بیشتر باشد، اظهار کرد: دلیل این اقدام را از سوی مرکز آمار نمیدانم؛ اما بانک مرکزی برای اینکه دقت آمارهایی را که اعلام میکند بالاتر ببرد، سعی میکند که محاسبات خود را بر اساس نزدیکترین سال پایه انجام دهد. وی با تاکید بر اینکه اعلام آمارها براساس سال پایههای قبلی دلیلی برای نشان دادن آمار بالاتر رشد اقتصادی نمیتواند باشد، تصریح کرد: اما چنانچه سالهای پایهای که در نظر گرفته میشود به سالی که در آن قرار داریم و گزارش اقتصادی مربوط به آن را تهیه می کنیم، نزدیکتر باشد شاخصهای اعلامی هم به واقعیت نزدیکتر است و از سوی دیگر سالهای پایه نهادهای آماری اگر به هم نزدیکتر باشد انتظار اینکه ارقام منتشر شده از سوی دو نهاد به هم نزدیکتر باشند، بیشتر است. این مقام مسوول در بانک مرکزی ادامه داد: به این دلیل شاخصهای مذکور به واقعیت نزدیک تر است که از ضرایب اهمیت و وزنهای مورد استفاده واقعیتر برخوردار است. قاعدتا در سال پایه اوزان چه در شاخصهای قیمت و چه در شاخصهای تولید بر اساس وضعیت موجود تغییر میکنند و تا سال پایه بعد ثابت میمانند. مدیرکل آمارهای اقتصادی بانک مرکزی خاطرنشان کرد: فلسفه وجودی تغییر سال پایه هم این است که تولیدکننده آمار بر این باور قرار میگیرد که ضرایب اهمیت و وزنهای نسبی در سال پایه قبل، قابلیت خود را از دست دادهاند و باید دوباره بهنگام شوند. وی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد: بانک مرکزی در نظر دارد که سال ۹۵ را سال پایه شاخصهای قیمت و طرحهای آماری قرار دهد. بر این اساس از نیمه دوم سال ۹۶ به بعد آمارهایی که اعلام خواهد شد بر اساس سال پایه ۹۵ خواهد بود. این در حالی است که در حال حاضر ضرایب مورد استفاده در اداره آمار اقتصادی، بر اساس مصارف و منابع سال ۹۰ است. پس از اینکه سال پایه تغییر میکند، مشخصههای تغییر یافته نیز اعلام میشود. مثلا بر این اساس ممکن است که در تعداد ۳۸۵ قلم کالا و خدمت و ضرایب آنها که نماینده سبد مصرفی خانوار هستند و مبنای محاسبه شاخص تورم است، تغییراتی ایجاد شود. مقتدایی افزود: در حال حاضر بانک مرکزی مطالعات تغییر سال پایه شاخصهای اقتصادی از ۱۳۹۰ به ۱۳۹۵ را در دستور کار دارد.
ارسال نظر