احداث واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر عکس: ایرنا

گروه دیپلماسی: عملیات اجرایی ساخت واحد دوم نیروگاه اتمی بوشهر به ظرفیت ۱۰۵۷مگاوات دیروز با حضور معاون اول رئیس‌جمهوری آغاز شد. این واحدها دارای استانداردهای ایمنی و راندمان بالاتر و مصرف سوخت کمتر هستند. زمان پیش‌بینی شده برای احداث واحد دوم ۹سال است و عملیات ساخت واحد سوم ۱۸ماه بعد آغاز خواهد شد و هزینه این دو واحد با سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری انجام می‌شود. واحد اول این پروژه با طی کردن اقدامات فنی لازم و تشریفات قراردادی در اردیبهشت ۹۵به‌طور رسمی تحویل قطعی شد.

اسحاق جهانگیری در این مراسم، احداث نیروگاه دوم بوشهر را از نمادهای استفاده ایران از نتایج برجام دانست. همزمان رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز برجام را هموار‌کننده زمینه ساخت نیروگاه‌های جدید هسته‌ای دانست و از واگذاری کامل اداره واحد اول نیروگاه بوشهر به متخصصان ایرانی خبر داد. همچنین مدیر شرکت روس اتم نیز گفت: ما در سایه اراده سیاسی دو کشور و تخصص کارشناسان موفق به این کار شدیم. پروژه بوشهر دو، سال گذشته از سوی کارشناسان هسته‌ای روسیه پرده‌برداری شد. روسیه و ایران توافقی را برای ساخت رآکتورهای دوم و سوم در سایت بوشهر در نوامبر ۲۰۱۴ با گزینه ساخت ۶ رآکتور دیگر در آینده امضا کردند. توافق ایران با روسیه در مرحله اول پروژه بوشهر موسوم به بوشهر ۱ به سال ۱۹۹۲ بازمی‌گردد. این نیروگاه هسته‌ای با رآکتور هزار مگاواتی آب سبک در سال ۲۰۱۱ به شبکه برق ملی متصل شد و سال بعد از آن به ظرفیت کامل رسید.

نیروگاه دوم از نمادهای اجرای برجام

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری که در عملیات ساخت واحدهای نیروگاه بوشهر با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس آژانس فدرال انرژی اتمی روسیه حضور پیدا کرده بود، احداث نیروگاه دوم بوشهر را از نمادهای استفاده ایران از نتایج برجام دانست و گفت زمینه اجرایی احداث این‌گونه نیروگاه‌ها در برجام پیش‌بینی شده است. به گزارش «ایرنا» معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه احداث نیروگاه جدید بوشهر پایبندی دولت روسیه به‌عنوان یکی از اعضای برجام به اجرای توافق را به نمایش می‌گذارد، گفت: «احداث نیروگاه هسته‌ای جدید یکی از مصادیق اراده راسخ و استقامت ستودنی ملت ایران و رهبر دوراندیش و آینده نگر آن در استفاده از حقوق قانونی و انرژی هسته‌ای با مقاصد صلح‌آمیز است.» جهانگیری افزود: «مساله احداث نیروگاه اتمی بوشهر و استفاده از فناوری صلح آمیز هسته‌ای طی سال‌های گذشته متاسفانه با نوعی سوءتفاهم، سوءبرداشت و بهانه‌جویی قدرت‌های بزرگ همراه بود.» معاون اول رئیس‌جمهوری با یادآوری این سخن رئیس‌جمهوری که هم چرخ سانتریفیوژها بچرخد و هم چرخ زندگی مردم، اعلام کرد: «خوشبختانه با هدایت‌های رهبر معظم انقلاب، مدیریت رئیس‌جمهوری و ورود دیپلمات‌های کاردان و متعهد با محوریت دکتر ظریف و دکتر صالحی و همکاران مطلع و دوراندیش آنها، کشور توانست با گفت‌وگوهای دشوار و طولانی با ۶ قدرت بزرگ جهانی، سند مهم برجام را اجرا کند.»معاون اول رئیس‌جمهوری گفت: «در حال حاضر در کشور ما بیش از ۷۵ هزار مگاوات نیروگاه، ظرفیت نصب شده داریم، در شرایط فعلی سالانه ۶ درصد رشد مصرف برق داریم، یعنی حدود ۵ هزار مگاوات سالانه باید در کشور نیروگاه احداث کنیم.» جهانگیری افزود: «این در حالی است که کشور ما به سرعت نیازمند آن است که توسعه اقتصادی از شتاب بیشتری برخوردار باشد و توسعه صنعتی و اقتصادی آن با رشد بیشتری پیش برود، حتی در برنامه ششم پیش‌بینی کردیم که رشد اقتصادی کشور باید به ۸ درصد برسد.»

پایداری برجام منوط به اجرای تعهدات

معاون اول رئیس‌جمهوری در ادامه با اشاره به اینکه ایران بار دیگر تاکید می‌کند پایداری برجام منوط به اجرای تعهدات سایر طرف‌ها در برجام است، گفت: «توسعه همکاری با ایران در استفاده از انرژی هسته‌ای و تسهیل انتقال فناوری هسته‌ای به ایران بخشی از آن است.» او با تاکید بر اینکه ایران از سرمایه‌گذاری خارجی در بخش‌های مختلف استقبال می‌کند، اظهار کرد: «در این میان انتخاب شرکای راهبردی برای کشور مبتنی بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت از جمله کارهای مهم و محوری است.» جهانگیری افزود: «ما زمینه‌های زیادی برای همکاری با کشور بزرگ و همسایه روسیه داریم و روسیه را دوست و شریک راهبردی خود می‌دانیم.»

برجام راه را هموار کرد

همزمان، رئیس سازمان انرژی اتمی، برجام را هموار‌کننده زمینه ساخت نیروگاه‌های جدید هسته‌ای دانست و از واگذاری کامل اداره واحد اول نیروگاه بوشهر به متخصصان ایرانی خبر داد. علی‌اکبر صالحی در مراسم شروع ساخت واحدهای دوم و سوم نیروگاه هسته‌ای بوشهر افزود: «اینکه ما این جا هستیم مرهون تلاش عزیزان ما در وزارت امور خارجه و در راس آن دکتر ظریف است که باعث شد بعد از برجام راه برای همکاری‌ها هموار شود.»

او درخصوص قراردادهای احداث واحدهای جدید نیروگاهی بوشهر نیز گفت: «برای ساخت واحدهای جدید سه سند قرارداد، پروتکل و یادداشت تفاهم بین ایران و روسیه در سال ۱۳۹۳ در مسکو به امضا رسید که این امر زمینه ساز ورود دو کشور به مرحله جدید راهبردی در همکاری صلح‌آمیز هسته‌ای است.» او تولید مشترک سوخت و ایزوتوپ‌های پایدار در ایران را از دیگر برنامه‌های مشترک ایران و روسیه ذکر کرد و ادامه داد: «با احداث واحدهای جدید نیروگاهی که با بالاترین سطح ایمنی ساخته می‌شود، ضمن یاری رساندن به تامین انرژی کشور و حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست، شاهد صرفه‌جویی در منابع نفتی معادل ۲۲ میلیون بشکه نفت خام و جلوگیری از انتشار ۱۴ میلیون تن آلاینده در محیط‌زیست خواهیم بود.»معاون رئیس‌جمهوری تاکید کرد: «علاوه بر این، پیش‌بینی لازم برای احداث تاسیسات شیرین‌سازی ۲۰۰ هزار متر مکعب آب در روز به عمل آمده و امیدواریم با همکاری وزارت نیرو در این زمینه گام بزرگی برداشته شود.» صالحی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران نخستین کشور در غرب آسیا است که با وجود همه محدودیت‌ها و فشارها نه فقط نیروگاه هسته‌ای احداث کرده بلکه خود، آن را اداره می‌کند.

نماد استراتژیک بین ایران و روسیه

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین رابطه ایران و روسیه را رو به گسترش دانست و گفت: صنعت هسته‌ای ایران به یک نماد استراتژیک بین جمهوری اسلامی ایران و روسیه تبدیل شده است. علی‌اکبر صالحی در نشست خبری مشترک میان روسای سازمان‌های انرژی اتمی ایران و روسیه که در حاشیه آغاز عملیات اجرایی ساخت نیروگاه دوم و سوم بوشهر برگزار شد، افزود: همان‌طور که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند ایرانی مستقل در کنار روسیه‌ای مقتدر می‌توانند با هم کارهای بزرگ انجام دهند و همان‌طور که ریاست جمهوری بارها بر رویکرد جدید تعاملات بین‌المللی تاکید دارند، روسیه در اولویت همه کشورها قرار دارد. او با بیان اینکه خوشبختانه در سال جاری شاهد ارتقای۷۰ درصد تبادلات تجاری بین ایران و روسیه بودیم، گفت: امیدواریم این را همیشه حفظ کنیم. رابطه ایران و روسیه یک رابطه راهبردی و همواره رو به گسترش است.

روسیه به تعهداتش پایبند است

از سوی دیگر، «سرگئی کرینکو» مدیرکل شرکت انرژی هسته‌ای روسیه موسوم به «روس‌اتم» نیز در این مراسم اعلام کرد که اولین سنگ‌بنای دومین رآکتور هسته‌ای نیروگاه هسته‌ای بوشهر دیروز (شنبه) گذاشته شد و این نمایانگر آغاز راه‌اندازی پروژه مشترک ایران-روسیه بوشهر ۲ است. به گزارش خبرگزاری فارس، کرینکو در این‌باره گفت: «ساخت رآکتور اول نشان داد که روسیه همیشه صرف‌نظر از تغییرات در جو سیاسی، به تعهدات خود در قبال شرکای خارجی خود پایبند بوده است.»