تئوریسین اصولگرایان از تحرکات انتخاباتی این جریان سیاسی میگوید
تحلیل محبیان از سود و زیان ماجرای فیشهای حقوقی برای مخالفان دولت
گروه خبر: تغییر و تحول در آرایش سیاسی اصولگرایان موضوعی است که بسیاری از اصولگرایان را برای رسیدن به وحدت در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو به تکاپو واداشته است؛ هرچند که این تغییر و تحول، خود در جریان یک انتخابات نمود یافت و پس از آن بروز بیشتری پیدا کرد. انتخابات مجلس دهم چه پیش از برگزاری و در جریان بحثها بر سر فهرستهای ائتلافی اصولگرایان و چه پس از آن که سهم جریانهای سیاسی از کرسیهای پارلمان دهم مشخص شد، اتفاقی بود که تکلیف میزان تمایل گروههای اصولگرا به یکدیگر را مشخص کرد.
گروه خبر: تغییر و تحول در آرایش سیاسی اصولگرایان موضوعی است که بسیاری از اصولگرایان را برای رسیدن به وحدت در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو به تکاپو واداشته است؛ هرچند که این تغییر و تحول، خود در جریان یک انتخابات نمود یافت و پس از آن بروز بیشتری پیدا کرد. انتخابات مجلس دهم چه پیش از برگزاری و در جریان بحثها بر سر فهرستهای ائتلافی اصولگرایان و چه پس از آن که سهم جریانهای سیاسی از کرسیهای پارلمان دهم مشخص شد، اتفاقی بود که تکلیف میزان تمایل گروههای اصولگرا به یکدیگر را مشخص کرد.
بر این اساس است که پس از انتخابات اسفند ۹۴، اصولگرایان به آسیب شناسی جریانی دست زده و تلاش دارند از میزان خطای خود این بار در انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ بکاهند و در کمتر از یک سال باقیمانده تا انتخابات ریاستجمهوری استراتژی خود را مشخص کنند. در میان همه تحلیلهای موجود در این زمینه، تحلیل امیر محبیان که در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح کرده قابل توجه است. او که تحلیلگر و روزنامهنگار جریان اصولگرایی است درباره میزان وابستگی نوع رفتار اصولگرایان برای انتخابات آتی به نوع رفتار دولت، مواضع اصولگرایان در این زمینه را انفعالی خواند و گفت: به همین دلیل است که تحلیل اصولگرایان نیز از نگاه ایجابی نیست و پیروزی خود را در شکست طرف مقابل میبینند چون باید برای معرفی کاندیدای ایجابی، بهنوعی به تفاهم ایجابی هم دست پیدا کنند؛ جریانات مختلف کنار هم بنشینند و در نهایت به یک نفر برسند. او با طرح این نکته که اصولگرایان در پی راه ساده هستند تاکید کرد: شاید بر حسب تخریب، دولت پایین بیاید اما نمیتوان مطمئن بود که مردم اصولگرایان را بالا بیاورند. یعنی حیثیت دولت از بین رفته اما اعتمادی هم نسبت به این طرف ایجاد نشده است. به گفته این تحلیلگر جریان اصولگرایی با چنین تخریبهایی در نهایت یک دولت ضعیفتر بالا خواهد آمد و نتیجه دیگری برای اصولگرایان در پی نخواهد داشت.
جهلالرجال اصولگرایان
محبیان در ادامه این گفتوگو درباره انتخاب یک نامزد از میان اصولگرایان برای انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ گفت: من معتقدم که اصولگرایان دچار کمبود نیرو نیستند؛ اتفاقا مدیر خوب زیاد دارند، اما خودشان و ذهنشان را تنها به ۳، ۴ نفر محدود کردهاند. این ۳، ۴ نفر بعضا چند مرتبه هم در انتخابات شرکت کرده اما رای نیاوردهاند. او با تاکید بر این نکته که اصولگرایان قحطالرجال ندارند؛ بلکه دچار جهلالرجال شدهاند توضیح داد: اصولگرایان افراد خود را بهخوبی نمیشناسند و این در حالی است که آنها باید به نیروهای قوی فرصت بدهند. ما یا سراغ نیروهای قبلی میرویم یا اینکه سراغ کسانی میرویم که اصلا مردم آنها را نمیشناسند و بعد باید میلیاردها هزینه کنیم که اصلا ببینیم، طرف چه کسی هست. الان میبینیم که بعضی از اصولگرایان به همان قبلیها فکر میکنند و بعضیهای دیگر هم از روی بیِبرنامگی به روحانی نظر دارند تا امتیازاتی از او بگیرند.
مدیریت بد افکار عمومی
این تحلیلگر جریان اصولگرایی در پاسخ به سوالی درباره مطرح شدن فرضیه احتمال یک دورهای بودن دولت حسن روحانی، دلیل مطرح شدن چنین دیدگاهی را به عملکرد خود رئیس جمهوری مربوط دانست. محبیان با تاکید بر این نکته که امروز احمدینژاد و بخشی از اصولگرایان، ریزشهای دولت را سرمایه عمل خود قرار دادهاند گفت: «به نظرم روحانی بسیار زود دارد ریزشهایش را انجام میدهد و در مدیریت افکار عمومی، چندان خوب عمل نکرده است. روحانی توانست برجام را به نتیجه برساند اما نتوانست آن را به سود نقدی برای خود تبدیل کند. به قدری برجام در جنجالهای مختلف افتاد که در نهایت مردم متوجه نشدند، بالاخره برجام موفق شد یا نشد! یعنی روحانی موفق نشد که فضا را مدیریت کند. ریزش رای روحانی از قبال برجام بالا رفته است.» او همچنین برجام را یکی از نقاط ثقل بحثهای انتخابات ریاستجمهوری سال آینده دانست.
اصولگرایان و ماجرای حقوقهای نجومی
محبیان در ادامه این گفتوگو، به موضوع فیشهای حقوقی نجومی اشاره کرد و عملکرد دولت در این زمینه را پوپولیستی خواند و تاکید کرد که اصولگرایان، درست یا غلط این بازی را بردند. به گفته او فیشهای حقوقی، اثرات روانی خود را روی افکار عمومی گذاشت اما بدتر از آن، ارزش افزودهای برای خود اصولگرایان نداشت. محبیان در این باره توضیح داد: در قضیه فیشهای حقوقی، دولتیها به یک تعریفی خراب شدند اما در این میان اصولگرایان هم پیروز نشدند؛ چراکه از آن طرف هم علیه این جریان حرفهایی زده شد و در مجموع، این ماجرا به ضرر نظام تمام شد؛ یعنی این تفکر ایجاد شد که همه مدیران دزد هستند!
احمدینژاد و شکاف میان اصولگرایان
محبیان همچنین درباره تحرکات انتخاباتی محمود احمدینژاد در ماههای اخیر، گفت: احمدینژاد مشغول تستکردن فضا و ایجاد ذهنیت است. او با تاکید بر اینکه احمدینژاد مایل نیست در انتخابات سال آینده متحمل شکست شود و نمیآید که مدل قالیباف یا محسن رضایی را پیگیری کند گفت: احمدینژاد اگر به صحنه بیاید و بار دیگر روی مواضع قبلی خود تاکید کند، میان اصولگرایان شکاف ایجاد میشود. او با تاکید بر این نکته که هنوز معلوم نیست که احمدینژاد سال آینده بهطور مستقیم در انتخابات شرکت کند یا نه گفت: افق دید احمدینژاد از انتخابات ۹۶ به ۱۴۰۰ تغییر پیدا کرده است و بهنظر میرسد پیروزی احتمالی ترامپ میتواند موقعیت احمدینژاد را تقویت کند. محبیان همچنین درباره آینده رابطه علی لاریجانی با اصولگرایان منتقدش گفت: لاریجانی جزو چهرههای مقبول و متعادل و ظرفیت بالایی برای اصولگرایان است. بعضا مطرح میشود که نوع نگاه لاریجانی به جریانات سیاسی، یک بار مصرف است؛ من نمیخواهم در مقام تایید یا رد این ادعا قرار بگیرم؛ اما رئیس مجلس باید مراقب باشد که چنین تصویری از وی ایجاد نشود. اگر چنین تصویری ایجاد شود، افراد در ائتلافها و حرکات بعدی، در موقعیت گارد نسبت به او قرار میگیرند. با این شرایط قطعا جلب اعتماد، اندکی سخت میشود.
ارسال نظر