کمالوندی: پرونده موسوم به ابعاد احتمالی نظامی برای همیشه بسته شده است
ادعاهای دوباره آمریکا درباره پارچین
گروه دیپلماسی: در شرایطی که پس از مذاکرات متعدد میان ایران با گروه ۱+۵ و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین بازدید کارشناسان آژانس از برخی تاسیسات ایران، پرونده ادعایی موسوم به ابعاد احتمالی نظامی یا همان پیامدی برای همیشه بسته شده است اما اخیرا روزنامه والاستریتژورنال به نقل از مقامات آمریکایی مدعی شد که در نمونه برداریهای آژانس از سایت پارچین، ذرات اورانیوم کشف شده که مرتبط با فعالیتهای گذشته ایران برای ساخت سلاح است.
همزمان بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی باز کردن دوباره موضوع ابعاد نظامی احتمالی را «آب در هاون کوبیدن» از سوی مقامات و رسانههای غربی و آمریکایی دانست.
گروه دیپلماسی: در شرایطی که پس از مذاکرات متعدد میان ایران با گروه ۱+۵ و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین بازدید کارشناسان آژانس از برخی تاسیسات ایران، پرونده ادعایی موسوم به ابعاد احتمالی نظامی یا همان پیامدی برای همیشه بسته شده است اما اخیرا روزنامه والاستریتژورنال به نقل از مقامات آمریکایی مدعی شد که در نمونه برداریهای آژانس از سایت پارچین، ذرات اورانیوم کشف شده که مرتبط با فعالیتهای گذشته ایران برای ساخت سلاح است.
همزمان بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی باز کردن دوباره موضوع ابعاد نظامی احتمالی را «آب در هاون کوبیدن» از سوی مقامات و رسانههای غربی و آمریکایی دانست.
بهروز کمالوندی، در گفتوگو با «ایسنا» در واکنش به گزارش روزنامه والاستریتژورنال که در آن به نقل از مقامات پیشین و کنونی آمریکایی مدعی شده است ذرات اورانیوم در جریان نمونهبرداری از سایت پارچین مربوط به فعالیتهای گذشته ایران بوده است، گفت: «موضوع ابعاد نظامی احتمالی (PMD) بعد از بازدید مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نمونهبرداریهای انجام شده و سپس گزارشی که مدیرکل به شورای حکام ارائه کرد برای همیشه بسته شده است و انتشار برخی مطالب از این دست با اغراض سیاسی از سوی برخی رسانههای آمریکایی و بینالمللی تغییری در این مساله که پرونده PMD بسته شده است ایجاد نمیکند.» روزنامه والاستریتژورنال به نقل از مقامات فعلی و پیشین آمریکایی مدعی شده است که ذرات کشف شده اورانیوم که در نمونهبرداری سال گذشته در سایت نظامی پارچین کشف شده است، احتمالا مرتبط با فعالیتهای ایران در گذشته برای ساخت سلاح هستهای بوده و با اظهارات مقامات ایرانی در تناقض است. این روزنامه گزارش داد، آثار اورانیوم ساخت انسان که در سایت پارچین در جنوب شرق تهران توسط بازرسان آژانس کشف شده بخشی از مسیر تحقیق و بازرسی در چارچوب توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ است. مقامات ایرانی همواره تاکید کردهاند که سایت نظامی پارچین برای استفاده در زمینه سلاحهای متعارف است و تاکنون هیچ فعالیت غیرمتعارفی از سوی آژانس گزارش نشده است و مدارک مرتبط با آن جعلی و ساختگی هستند.
والاستریتژورنال مدعی است دولت باراک اوباما درباره موضوع اورانیوم که در گزارش ماه دسامبر آژانس بینالمللی انرژی اتمی به آن اشاره شده بود چیزی نگفته است. اما مقامات فعلی و پیشین آمریکا در مصاحبههای جدید خود میگویند که این ذرات اورانیوم کشف شده مرتبط با فعالیتهای ایران برای ساخت سلاح هستهای بوده که ایران بیش از یک دهه پیش آن را دنبال میکرده است.
این درحالی است که یک مقام ایرانی روز شنبه کشف هرگونه اورانیوم در سایت پارچین توسط بازرسان آژانس را رد کرد و گفت که آژانس در گزارش سال ۲۰۰۵ خود گفته است که هیچگونه فعالیت غیرعادی در سایت پارچین مشاهده نکرده است. والاستریتژورنال میگوید که این مقام ایرانی درباره گزارش ماه دسامبر آژانس چیزی نگفت. این روزنامه آمریکایی گزارش داد نمایندگان کنگره آمریکا معتقدند دولت باراک اوباما که توافق هستهای را ابتکار خود در سیاست خارجی میداند نقش خود را در این زمینه به خوبی ایفا نکرده است. والاستریتژورنال به نقل از مقامات آژانس همچنین گزارش داد که بین ماههای جولای تا دسامبر ایران به آژانس اجازه نداده است تا با دانشمندان هستهای ارشد این کشور که به ادعای آژانس مرتبط با فعالیتهای نظامی هستهای بودند مصاحبه کند. این روزنامه آمریکایی با اشاره به اینکه ایران در ماه اکتبر به بازرسان آژانس اجازه داده است تا از سایت پارچین نمونهبرداری کرده و نمونهها را برای وجود اورانیوم مورد آزمایش قرار دهند از قول مقامات آمریکایی و سازمان ملل مدعی شد، آژانس دو مورد اورانیوم ساخت انسان در این نمونهها کشف کرده است. با این حال این روزنامه میگوید که نمونهها آنقدر کوچک بودند که آژانس نتوانسته بهطور یقین نتیجهگیری کند که مواد هستهای در این پایگاه نظامی وجود داشته است.
در عین حال کمالوندی در پاسخ به این پرسش که طرح چنین مسائلی در مقطع کنونی که ایران نسبت به وجود برخی موانع بر سر راه لغو تحریمها انتقاد دارد چه توجیهی میتواند داشته باشد، گفت: «موضوع ابعاد نظامی احتمالی از ابتدا سیاسی بود و در روند طرح پرونده هستهای به آن ابعاد حقوقی دادند اما به لحاظ حقوقی با اقدامات فنی و حقوقی و سیاسی که در چارچوب مذاکرات هستهای انجام شد، این موضوع نیز خاتمه یافت.»
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تاکید بر اینکه پرونده PMD از سوی آژانس رسیدگی شده و در عمل خط بطلانی بر آن کشیده شده است، افزود: «طرح دوباره این مساله از سوی طرفهای مقابل با اغراض سیاسی است اما دیگر ظرفیت گذشته را ندارد که بخواهند از طرح آن سوءاستفاده سیاسی کنند و به نوعی «آب در هاون کوبیدن» است.»
واکنش فرمانده سابق سپاه تهران
همزمان اسماعیل کوثری، رئیس کمیته دفاعی مجلس نهم پیرامون اخبار منتشر شده در والاستریتژورنال به نقل از مقامات آمریکایی درخصوص کشف ذرات اورانیوم در نمونهبرداری از پارچین گفت: «ادعای مطرح شده از سوی مجله والاستریتژورنال پیرامون کشف ذرات اورانیوم به منظور دسترسی ایران به سلاحهای هستهای در دولت گذشته صحت ندارد و یک ادعای بیاساس است.»رئیس کمیته دفاعی مجلس نهم در گفتوگو با خبرگزاری میزان افزود: «این گونه حرکات با توجه به اینکه فعالیتهای هستهای ایران از سوی آژانس انرژی اتمی مورد تایید قرار گرفته است تنها به دلیل منحرف کردن افکار عمومی جهان در قبال ایران صورت میگیرد و هیچ ماهیت دیگری ندارد.» کوثری تاکید کرد: «یوکیا آمانو، رئیس سازمان انرژی اتمی بارها در اظهارنظرهای خود تاکید کرده است که طبق تحقیقات و نمونهبرداری آژانس از ایران هیچگونه فعالیت غیرصلحآمیز هستهای از سوی ایران رخ نداده است؛ از اینرو اینگونه اقدامات مقامات برخی کشورهای غربی بهخصوص آمریکا منافقگونه و فرار به جلو است تا اذهان ملتها را نسبت به ایران مشوش کنند.» او ادامه داد: «مسوولان جمهوری اسلامی ایران همواره طبق فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر این موضوع که سلاح اتمی حرام است این رویه را در دستور کار خود قرار دادهاند از این رو ایران هیچ گاه به دنبال سلاح هستهای و اتمی نبوده و نخواهد بود.»
ارسال نظر