گروه دیپلماسی: گری سیک مقام سابق دولت آمریکا و کارشناس مرکز میدل ایست در دانشگاه کلمبیا و فرانک وایزنر، کارشناس آمریکایی در مقاله‌ای در پایگاه اینترنتی شورای کلیولند نوشتند، دو سال قبل، وقوع یک جنگ جدید در منطقه بسیار محتمل بود. دولت ایران به رغم تحمل تحریم‌های سنگین بین‌المللی بر توسعه برنامه هسته‌ای خود پافشاری می‌کرد.

تعداد سانتریفیوژهایی که قادر به غنی‌سازی بودند، در کمتر از یک دهه از چند دستگاه، به ۲۰ هزار دستگاه رسید. ذخیره اورانیوم غنی شده ایران به سرعت رو به افزایش بود؛ اگرچه ایران تاکید می‌کرد برنامه‌اش صلح‌آمیز است. به گزارش خبرآنلاین، گری سیک و وایزنر در این مقاله می‌افزایند، امروز، اکثر مشکلات غرب آسیا به قوت خود باقی است. اما خطر یک جنگ بزرگ تقریباً به صفر رسیده است. ایالات متحده همراه با دیگر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان یکی از پیچیده‌ترین و جامع‌ترین توافقات هسته‌ای تاریخ را با ایران امضا کردند. اعتبار این توافق که به سبب حضور قدرت‌های جهانی حاصل شده، باعث شده است توافق اقتدار استثنایی پیدا کند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز دائما تایید می‌کند که ایران به تعهدات خود عمل کرده است. ایران همچنین یک رژیم بی‌سابقه راستی آزمایی از جمله نظارت مستمر بر تاسیسات هسته‌ای خود را پذیرفته است. افزون بر این، تهران اعلام کرده است که به دنبال سلاح هسته‌ای نیست.

در ادامه این یادداشت آمده است: «‌اما در این میان آمریکا و شرکایش باید اطمینان دهند که ایران از امتیازات کامل اقتصادی توافق هسته‌ای برخوردار می‌شود زیرا آمریکا به قول و قرار خود پایبند می‌ماند. علاوه بر این، ما باید به ایران نیز انگیزه دهیم تا به قول خود عمل کند. بسیاری در ایران با توافق مخالفند و سعی می‌کنند مذاکرات را تضعیف کنند. ایران کشوری در حال تغییر است. جمعیت جوان و تحصیل‌کرده‌اش دیدگاه‌های روبه رشدی دارند و بسیاری دوست دارند کشورشان در مسیر جامعه جهانی حرکت کند، آنها معتقد به حقوق بشر، تساهل دینی و آزادی بیان هستند.»گری سیک و وایزنر تاکید می‌کنند که نمی‌توانیم از نیاز به معامله با ایران فرار کنیم. دولت اوباما در را به روی ایران گشود. حالا وظیفه دولت بعدی واشنگتن است تا این مسیر را ادامه دهد.آنها می‌افزایند: «به این منظور، ما باید خاطرنشان کنیم که ایران با همسایگانش در صلح زندگی می‌کند و به معیارهای پذیرفته‌شده رفتار بین‌المللی احترام می‌گذارد.»

باید روابط چند‌جانبه با ایران گسترش یابد

این دو کارشناس در ادامه تصریح کردند: «به تدریج و قدم به قدم، باید اقدامات مثبت ایران را تلافی کنیم و درهای خود را به روی تجارت، سرمایه‌گذاری و تبادلات آموزشی و فرهنگی با آنها باز کنیم. واشنگتن و تهران می‌توانند روابط گرم‌تری داشته باشند. در همین راستا توانایی ما در تاثیر‌گذاری در رویدادهای متشنج غرب آسیا، مستلزم همکاری با ایران است.»