هیلاری یا ترامپ به حال ایران چه فرقی میکند؟
با نتایج اخیر بهدست آمده در اردوگاه دموکراتها دیگر باید گفت رئیسجمهور آینده آمریکا از میان ترامپ یا هیلاری کلینتون انتخاب خواهد شد. در این میان برخی کارشناسان معتقدند پیروزی ترامپ به نفع ایران است؛ در حالی که برخی دیگر ریاست جمهوری کلینتون را به نفع ایران میدانند. در همین زمینه یک استاد دانشگاه گفت: «در مجموع میتوان گفت پیروزی ترامپ یا هیلاری کلینتون خیلی برای ایران تفاوتی ندارد؛ اگرچه شاید در موضوع برجام پیروزی دموکراتها برای ایران مفیدتر باشد، اما در سایر موارد فرقی ندارد. »داود هرمیداس باوند، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با فرارو گفت: «۸۰ درصد آنچه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در دوره انتخابات بیان میکنند شعار است و هر کدام از نامزدها که رئیسجمهور شود حداکثر ۲۰ درصد از آن شعارها را پیگیر خواهد بود.
با نتایج اخیر بهدست آمده در اردوگاه دموکراتها دیگر باید گفت رئیسجمهور آینده آمریکا از میان ترامپ یا هیلاری کلینتون انتخاب خواهد شد. در این میان برخی کارشناسان معتقدند پیروزی ترامپ به نفع ایران است؛ در حالی که برخی دیگر ریاست جمهوری کلینتون را به نفع ایران میدانند. در همین زمینه یک استاد دانشگاه گفت: «در مجموع میتوان گفت پیروزی ترامپ یا هیلاری کلینتون خیلی برای ایران تفاوتی ندارد؛ اگرچه شاید در موضوع برجام پیروزی دموکراتها برای ایران مفیدتر باشد، اما در سایر موارد فرقی ندارد.»داود هرمیداس باوند، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با فرارو گفت: «۸۰ درصد آنچه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در دوره انتخابات بیان میکنند شعار است و هر کدام از نامزدها که رئیسجمهور شود حداکثر ۲۰ درصد از آن شعارها را پیگیر خواهد بود.» او ادامه داد: «در رابطه با مساله برجام چون این توافق در زمان حزب دموکرات و با حضور پنج عضو دائمی شورای امنیت به اضافه آلمان صورت گرفته و به تایید شورای امنیت هم رسیده است، بنابراین کلینتون که مدتی وزیر خارجه اوباما هم بوده در مقام مخالفت با موضع قبلی حزب بر نمیآید، اگرچه ممکن است اظهاراتی هم داشته باشد، اما علی الاصول به برجام پایبند خواهد بود.»
او ادامه داد: «در مقابل ترامپ اگرچه عنوان کرده در این توافق بازنگری میکند؛ اما این صحبتها صرفا در دوره مبارزات انتخاباتی بیان میشود.» این استاد دانشگاه ادامه داد: «درباره مساله حقوق بشر در ایران نیز بهرغم تاکیدی که این روزها کنگره آمریکا دارد اما جمهوریخواهان آنچنان که باید و شاید پیگیر این موضوع نیستند. بنابراین در مجموع میتوان گفت هر کدام از این دو نفر که رئیسجمهور آمریکا شود خیلی تفاوتی برای ایران نخواهد داشت؛ چون سابقه تاریخی اینطور نشان داده است.»باوند در پاسخ به این سوال که اگر قرار باشد احیانا آمریکا در چهار سال آینده اقدامی نظامی علیه ایران انجام دهد احتمال آن با ریاست جمهوری ترامپ بیشتر است یا کلینتون، گفت: «این موضوع به شرایط و اوضاع و احوال روز بستگی دارد و تفاوتی از این لحاظ وجود ندارد؛ اگرچه مواضع ترامپ تقریبا شبیه مواضع نئوکانهای دوره بوش پسر است.» او در پاسخ به این سوال که آیا میتوان گفت چون ترامپ تفکری تاجرمسلک دارد و به دنبال سود برای شرکتهای آمریکایی است، از این منظر پیروزی وی به نفع ایران خواهد بود، گفت: «خیر؛ خیلی مشکل است که بتوان قاطعانه چنین چیزی گفت. البته کلینتون هم چون میداند موضع اکثریت کنگره آمریکا سختگیری در برابر ایران است برای آنکه با روند روز همسویی داشته باشد عنوان میکند برجام را بهصورت سختگیرانهتری اجرا میکند.» هرمیداس باوند در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا از این نظر که ترامپ احتمالا هماهنگی و اجماع اروپا و آمریکا علیه ایران را از بین میبرد، پیروزی وی به نفع ایران نیست، افزود: «زمان بیل کلینتون که آمریکا تحریمهای یکجانبه مضاعف را علیه ایران اتخاذ کرد نیز اتحادیه اروپا به شدت با این اقدام آمریکا مخالفت کرد و آن را مغایر مقررات تجارت جهانی و حقوق بینالملل نامید. بنابراین مخالفت اروپا با آمریکا سابقه دارد و اکنون نیز اروپا از عملکرد آمریکا در قبال برجام راضی نیست؛ چون تردیدهایی برای شرکتهای اروپایی ایجاد کرده است.»
ارسال نظر