بعیدینژاد درباره اظهارات سیف در آمریکا توضیح داد
برداشت شتابزده از سخنان رئیس کل
مطالب ایشان همه ناظر بر نیاز به تضمین دسترسی ایران به نظام تجارت بینالمللی، ضرورت امکان دسترسی ایران به دلار در تبادلات بینالمللی و ضرورت اعطای تضمینهای کافی آمریکا به بانکهای بزرگ اروپایی برای کار با ایران بودهاند که به خوبی توسط ایشان بهعنوان عالیترین مقام بانکی کشور مطرح شدهاند.
اینکه تلاش شود مطلب محوری ایشان که دستاوردهای برجام در حوزههای دسترسی ایران به دلار و تضمین کار بانکهای بزرگ اروپایی با ایران که خیلی کم بوده است، به کلیت برجام تسری یابد قطعا نادرست است و با صحبتهای ایشان اصلا همخوانی ندارد.
تاکید ایشان این بوده است که عواید ایران در این حوزهها از اجرای برجام بسیار ناچیز بوده است زیرا بانکهای بزرگ اروپایی از تبدیل درآمدهای آزاد شده ایران به دلار وحتی یورو استنکاف میورزند. تبدیل این ذخایر ارزی از مثلا ین ژاپن یا درهم امارات یا ریال عمان به یورو و دلار نیاز به تایید نظام بانکی آمریکا دارد که این کار هنوز انجام نمیگیرد. این به منزله آن نیست که ذخایر مسدود شده ما در خارج آزاد نشده و در اختیار بانک مرکزی نباشند، چراکه این منابع که در کشورهای واردکننده نفت ایران و بهطور عمده در ژاپن، چین، کرهجنوبی و هند هستند از روز اول اجرای برجام همگی آزاد و در اختیار بانک مرکزی ایران قرار گرفتهاند، بلکه منظورآن است که این ذخایر و دیگر منابع مالی کشورمان باید بتوانند به دلار یا دیگر ارزهای موردنظر ایران تبدیل و به راحتی با مشارکت بانکهای بزرگ اروپایی و نه الزاما نظام مالی آمریکا در تبادلات ما با نظام مالی بینالمللی به چرخش درآیند. این چرخش مالی در حال حاضر به علت عدم همکاری آمریکا دچار مشکل است.
متاسفانه طرح این موضوعات مهم که به صریحترین بیان لازم از سوی دکتر سیف در گفتوگوهایشان با مقامات و موسسات آمریکایی تشریح شد با تلاش خیلی شتابزده برخی رسانهها در داخل کشور به نفی دستاوردهای برجام قلب واقعیت شد.
دستاوردهای حاصله کشور از اجرای تفاهم ژنو و برجام در حوزههای مختلف همچون فراهم شدن فضای رونق فعالیتهای اقتصادی و فضای کسبوکار نسبت به فضای محدودیت و تحریم در گذشته، آزاد شدن ذخایر مسدود شده کشور، لغو تحریمهای صادرات نفت که به افزایش سریع صادرات نفت و گاز کشور وانعقاد قراردادهای جدید در این حوزه انجامیده است، فعالیت دوباره صنعت خودرو بهعنوان یک صنعت مادر، افزایش قابلتوجه صادرات پتروشیمی و دیگر صنایع کشور، احیای ناوگان هوایی و هواپیمایی و ازسرگیری ارتباطات بانکی کشور با بانکهای متعدد در سطح جهان، راهاندازی سوئیفت و دهها مورد دیگر که کشورمان برای ایجاد پویایی در بخش صنعت و اقتصاد نیاز مبرمی به آنها دارد، چیزهایی نیستند که چندان نیازی به یادآوری داشته باشند و آقای دکتر سیف همواره در صحبتها و مصاحبههای قبلی خود مکرر به آنها اشاره کردهاند و تلاش برای نفی آنها از سوی ایشان بسیار بیهوده است.
ثانیا دکتر سیف برای اولینبار نیست که دیدگاههای خود درخصوص اجرای برجام را مطرح میکنند. ایشان نه ناظری بیطرف بلکه حداقل از همان زمان مذاکرات تفاهم ژنو که بهعنوان تیم مذاکرات هستهای خدمت ایشان میرسیدیم خود از مجریان و دستاندرکاران ارشد کشور در تدوین و اجرای سیاستهای بانکی کشور هم در مرحله مذاکرات ژنو و سپس اجرای تفاهم ژنو و بعد هم در دوره مذاکرات و اجرای برجام بودهاند.
ایشان بهعنوان ریاست عالیترین نهاد برنامهریزی ارزی کشور در طول زمان دولت جدید همواره با نگاهی عمیق و برنامه محور لغو تحریمهای بانکی و مالی از جمله لغو تحریم بانک مرکزی و آزادسازی ذخایر ارزی کشور براساس تفاهم ژنو و برجام را مهمترین دستاورد مذاکرات هستهای کشورمان میدانستند که بانک مرکزی را قادر خواهد ساخت با تثبیت نرخ ارز در سطح ملی، به تکنرخی شدن ارز در سال جدید بهعنوان یک عامل مهم در ایجاد ثبات در بازار پولی کشور و متعاقب آن تثبیت شرایط اقتصادی کشور مبادرت کند. در واقع هیچکس همچون ایشان دستاوردهای برجام را برای کشورمان عینیتر نمیدیدند و حمایتهای ایشان در مسیر مذاکرات و بهویژه در دوره بعد از اجرای برجام برای بهرهگیری از توان کشور در استفاده از فرصتهای ایجاد شده برای نظام بانکی و مالی کشور همواره کلیدی بوده است.
پیام صریح ایشان در آمریکا چه در ملاقاتهای خصوصی و چه در صحبتهای عمومی تاکید بر باز شدن مسیر تعامل آزاد ایران با نظام مالی بینالمللی و تضمین دسترسی ایران به این نظام مالی بهعنوان یکی از مهمترین اصول برجام است.
اظهارات ایشان تداوم همان هدفی است که در برجام تاکید شده است و همه مقامات عالی کشور به دنبال اجرای سریع آن هستند.
تاکیدات روز گذشته دکتر ظریف بر این موضوع در اظهارات و مصاحبه مطبوعاتی ایشان با خانم موگرینی و سپس اشاره به همین موضوع در صحبتهای شخص خانم موگرینی همه نشان میدهند که ضرورت حل شدن این مشکل بهعنوان یک مانع در مراودات اقتصادی ایران بهویژه با کشورهای اروپایی و آسیایی یک اولویت مهم برای ایران در جهت اجرای کامل برجام است که در عالیترین سطح در دستور کار مذاکرات کشورمان با اروپا و آمریکا قرار دارد.
ارسال نظر