گروه خبر: حسن روحانی، رئیس‌جمهوری در دومین مرحله از سفرش به ترکیه، جمعه شب راهی آنکارا شد تا با مقامات این کشور دیدار و گفت‌وگو کند. او روز پنج‌شنبه برای شرکت در سیزدهمین نشست سران سازمان همکاری اسلامی به ترکیه سفر کرد که البته این اجلاس با حاشیه‌های بسیاری از جمله عدم حضور رئیس‌جمهوری و وزیر امور خارجه در نشست پایانی این سازمان به‌دلیل گنجاندن بندهای ضدایرانی در بیانیه پایانی همراه بود، اما دومین مرحله از سفر روحانی به ترکیه متفاوت است.

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه، اسفندماه سال گذشته در جریان سفر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به استانبول از حسن روحانی برای سفر به کشورش دعوت رسمی به عمل آورده بود. اردوغان در آن دیدار گفته بود که «غرب ضعف جهان اسلام را می‌خواهد و رسالت ترکیه و ایران برای حل مشکلات جاری منطقه سنگین است.» او همچنین گفته بود: «داعش تهدید مشترک برای ما و منطقه است و برای حل همه بحران‌های منطقه گفت‌وگو با ایران برای ما مهم است.» از این رو به‌نظر می‌رسد که یکی از اهداف دیدارهای مقامات دو کشور در آنکارا رفع تنش‌های دو کشور همسایه بر سر بحران‌های منطقه باشد. موضوعی که با توجه به حواشی نشست پایانی سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول و مواضع ضد ایرانی کشورهای شرکت‌کننده کمی دور از دسترس به‌نظر می‌رسد. ایران و ترکیه پیش از نشست استانبول نیز با یکدیگر اختلافاتی فراتر از موضوع سوریه داشته‌اند. گلایه رئیس‌جمهوری ترکیه از آنچه برخی مطبوعات ایران در مورد خانواده‌اش و انتساب آنها به داعش منتشر کرده بودند شاید یکی از جزئی‌ترین موارد اختلافی مقامات دو کشور بود که پس از مدتی در چارچوب ملاحظات سیاسی کنار گذاشته شد. به هر حال حسن روحانی رئیس‌جمهوری جمعه شب به دعوت همتای ترک خود پس از پایان سفرش به استانبول راهی آنکارا پایتخت سیاسی ترکیه شد. رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه نیز فروردین‌ماه سال گذشته به ایران سفر کرده بود. در جریان این دیدار ۸ سند میان ایران و آنکارا به امضا رسید. پس از آن یک بار دیگر احمد داوود اوغلو، نخست‌وزیر ترکیه در اسفندماه سال گذشته در سفری دو روزه با اهداف سیاسی و اقتصادی به ایران آمد. سفری که به گفته بسیاری از ناظران اهداف اقتصادی آن بر مسائل سیاسی‌اش برتری داشت.


گسترش مناسبات بانکی و بورس

روحانی جمعه شب در چنین حال و هوایی از مناسبات میان دو کشور، در نخستین ساعات حضورش در آنکارا ابتدا با احمد داوود اوغلو، نخست‌وزیر ترکیه دیدار و گفت‌وگو کرد. در این دیدار دو طرف بر گسترش مناسبات بانکی و مالی تاکید کردند. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، روحانی تشویق بانک‌ها و بخش خصوصی دو کشور برای همکاری بیشتر با یکدیگر را ضروری خواند و اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران و ترکیه می‌توانند با گسترش همکاری‌های خود در زمینه‌های گوناگون تجاری، اقتصادی، فرهنگی، گردشگری، حمل‌و‌نقل و سایر بخش‌های مورد علاقه دو طرف، رسیدن حجم روابط دو کشور به 30 میلیارد دلار را محقق کنند. رئیس‌جمهوری همچنین در این دیدار گفت: سازمان همکاری کشورهای اسلامی می‌تواند مرکز امیدی برای مسلمانان باشد، اما متاسفانه تاکنون نتوانسته نقش خود را به‌خوبی ایفا کند. نخست‌وزیر ترکیه نیز در این دیدار با بیان اینکه از همکاری بانک‌های دو کشور بدون هیچ محدودیتی حمایت می‌کنیم، گفت: قاطعانه در مسیر گسترش هرچه بیشتر روابط اقتصادی با ایران تلاش می‌کنیم و در این راستا دستوراتی برای همکاری فعالانه بورس‌های دو کشور نیز داده شده است. داوود اوغلو همچنین خواستار همکاری دو کشور در مبارزه با داعش شد.


امضای 8 سند همکاری

روز گذشته نیز رئیس‌جمهوری در مجموعه ریاست‌جمهوری ترکیه در آنکارا مورد استقبال رسمی «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهوری این کشور قرار گرفت. در مراسم استقبال رسمی، ٢١ گلوله توپ به افتخار رئیس‌جمهوری کشورمان شلیک شد. همچنین در جریان دیدار روسای جمهوری دو کشور، ۸ یادداشت تفاهم و موافقت‌نامه همکاری در بخش‌های مختلف به امضا رسید. پس از آن روسای‌ جمهور دو کشور در یک نشست خبری به بیان مواضع خود پرداختند. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در این نشست خبری همچون روحانی بر دستیابی به مبادلات تجاری ۳۰ میلیارد دلاری میان دو کشور تاکید کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، اردوغان با اشاره به موضوع سرمایه‌گذاری از تشویق سرمایه‌گذاران دو کشور خبر داد. اردوغان همچنین به مذاکره با روحانی در مورد مسائل منطقه اشاره کرد و گفت: بین ایران و ترکیه برخی از زمینه‌های موضوعات منطقه‌ای اختلاف‌نظرهایی وجود دارد که این حقیقت هم است، ولی همراه با آن نسبت به لزوم و ممانعت از خونریزی‌ها هر دو طرف با یکدیگر هم عقیده هستند که این منجر به خوشحالی هر دو طرف است. وی افزود: ما بر حفظ تمامیت ارضی و اتحاد سیاسی کشورهای منطقه و در رأس آن سوریه و عراق اتفاق‌نظر داریم و خوشبختانه ما می‌توانیم با تقویت روابط سیاسی موجود در بین دو کشور اختلاف ‌نظرهایمان را به حداقل و اتفاق ‌نظرهایمان را به حداکثر برسانیم که این به نفع هر دو کشور خواهد بود که اگر این‌گونه عمل شود ما می‌توانیم برای حل مسائل‌مان از مداخله عناصر خارجی ممانعت به عمل آوریم و خودمان این مسائل را بین خودمان حل کنیم.روحانی نیز در این نشست خبری با تاکید بر تصمیم دو کشور بر توسعه روابط بانک‌ها و همکاری بین بورس‌ تهران و استانبول گفت: بانک‌های ترکیه می‌توانند شعبی را در ایران داشته باشند و ما بتوانیم در این مسیر تجارت و فعالیت اقتصادی را بین دو کشور تسهیل کنیم. به گزارش خبرگزاری فارس، روحانی افزود: قرار شد که بخش‌های خصوصی دو کشور را تشویق کنیم تا نسبت به سرمایه‌گذاری اقدام کنند و همچنین متعهد شدیم که موانع را برطرف کنیم. روحانی با اشاره به مسائل منطقه نیز گفت: خوشبختانه در اصول هیچ اختلاف‌نظری با یکدیگر نداریم. در اینکه مرزهای کشورها باید ثابت بماند و ما تجزیه را در هیچ کشوری نمی‌پسندیم و هیچ قدرت خارجی برای سرنوشت هیچ کشوری نمی‌تواند تصمیم‌گیری کند، اتفاق نظر داریم. البته ممکن است در موارد جزئی اختلاف‌نظرهایی داشته باشیم که این بسیار طبیعی است. ما هم برای رایزنی‌های بیشتر و همکاری‌های بیشتر و کمک‌های افزون‌تر آماده‌ایم. همچنین رئیس‌جمهوری گفت: جمهوری اسلامی ایران به ترکیه اطمینان داد که می‌تواند امنیت انرژی این کشور را در زمینه نفت، گاز و برق و محصولات پتروشیمی تضمین و نیازهایش را تامین کند.