وعده سال بهتر برای ایرانیان

دنیای اقتصاد: آخرین نشست خبری حسن روحانی رئیس‌جمهوری در سال جاری با درخواست او برای تصمیم قاطع همگانی برای اجرای برجام ۲ و نوید برای بهبود شرایط اقتصادی و رفاه عمومی در سال ۹۵ همراه بود. او روز گذشته درنشست خبری که در سالن اجلاس سران برگزار شد با توصیف سال ۹۴ به‌عنوان سالی سخت و با بیان مشکلات سال جاری از جمله پایین بودن قیمت نفت گفت: ما با درآمد کم کشور را با کمک مردم، با همدلی و همزبانی که واقعا سال همدلی و همزبانی بود، به خوبی اداره کردیم.

روحانی سپس به موضوع انتخابات هفتم اسفند پرداخت و ضمن تشکر از مردم به‌خاطر شرکت باشکوه در انتخابات هفتم اسفند، از همه بزرگان سیاسی که با پیام کتبی و صوتی مردم را به شرکت در انتخابات تشویق کردند نیز قدردانی کرد. رئیس‌جمهور همچنین گفت: من بسیار خوشحالم که در میان همه جناح‌ها، همه احزاب و همه گروه‌ها عمدتا معتدلان انتخاب شدند که این بسیار مهم است و به این معناست که مردم ما میانه‌روی را برگزیده و انتخاب کرده‌اند، معنای آن، این است که راهی که مردم ما در ۹۲ انتخاب کردند، همان مسیر را ادامه دادند. وی تاکید کرد: پیام مردم به همه مسوولان این است؛ اینکه ما از شما همدلی را می‌خواهیم. روحانی در بخش دیگری از سخنان روز گذشته‌اش با خبرنگاران داخلی و خارجی تصریح کرد: ما مجلس شورای اسلامی تابع دولت را نمی‌خواهیم و مجلس تابع دولت نداریم، مجلس و دولت در کنار هم، البته تابع اصول مشابه و واحد هستند و اهداف ملی واحد را دنبال می‌کنند. او درادامه گفت: مردم در هفتم اسفند پاسخ بداخلاقی‌ها را دادند. در هفتم اسفند گفتند که تهمت، افترا و شعارهای غلط نتیجه معکوس می‌دهد. روحانی ضمن ابراز امیدواری نسبت به تعامل مجلس آینده با دولت گفت: تهرانی‌ها با هوشمندی کار را یکسره کردند و نگذاشتند به دور دوم برسد؛ چون دور دوم انتخابات سخت است؛ حالا غیراز بودجه‌ای که هزینه می‌شود، سخت است و مردم تهران کار بزرگی کردند؛ البته سراسر ایران کار بزرگی کردند. وی تاکید کرد: آنچه انتخاب مردم است، هر جناحی که باشد، مورد احترام است؛ پیش‌بینی این است که رابطه دولت با مجلس دهم بهتر خواهد بود؛ البته این پیش‌بینی است. رئیس دولت یازدهم افزود: مردم در انتخاب ریاست‌جمهوری یک دستورالعمل برای دولت تعیین کردند و به دستگاه اجرایی گفتند ما دعوا، قهر، نزاع و جنگ نمی‌خواهیم و از شما می‌خواهیم با دنیا در تعامل و به فکر زندگی مردم باشید. روحانی اظهار کرد: در مجلس هم مردم پیام مشابه دادند که چگونه باید عمل کنید و تعاملتان چگونه باشد؛ پیام‌های مردم مشابه بود و همان پیام ۹۲ را در ۹۴ دادند. روحانی گفت: مردم دیدند در این انتخابات یک امنیت واقعی لمس شد، بیش از هر انتخابات دیگر. دیدند اینترنت همانجور کار می‌کند، موبایل‌هایشان صبح انتخابات همانجور کار می‌کند و دیدند که اینترنت در روز انتخابات کار می‌کند. من اینجا از وزارت ارتباطات تشکر می‌کنم از همه آنهایی که در این زمینه تلاش کردند که آن احساس امنیت واقعی را به جامعه برگردانند.


امکان ارائه لایحه چند دوازدهم به مجلس

روحانی در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی در مورد در خواست نمایندگان از دولت برای ارائه لایحه چند دوازدهم بودجه سال 95 گفت: نظر ما این بود که حتی‌الامکان، بودجه سال 95 در سال 94 به تصویب نهایی برسد، به محض اینکه برجام تحقق پیدا کرد، یعنی بلافاصله در روز بعد از اجرایی و عملیاتی شدن برجام، 27 دی ماه لایحه را تقدیم مجلس کردیم و حتی یک روز هم به تاخیر نینداختیم، روشن بود که ما زودتر نمی‌توانیم بدهیم. رئیس‌جمهوری گفت: از آن زمان تا پایان سال، بیش از 60 روز زمان در اختیار مجلس بوده است. البته آنها انتخابات داشته‌اند و گرفتار مسائل انتخاباتی بوده‌اند که این مساله خودش را دارد، ولی شدنی بود که این لایحه تصویب شود. من هم از نمایندگان تقاضا کردم این لایحه را در سال 94 مصوب کنند به‌دلیل اینکه تکلیف دولت برای سال آینده روشن می‌شود و به نفع مردم است، تاخیر به نفع مردم نیست. روحانی افزود: اگر به هر دلیلی مجلس نتواند تا پایان سال مصوبه نهایی را درباره لایحه به ما بدهد، سازوکارهای قانونی خودش را دارد که به عنوان یکی از این سازوکارها ممکن است دولت لایحه چند دوازدهم را تقدیم کند، البته نمایندگان گفتند ما خودمان طرح می‌دهیم که به‌نظر من این کار امکان‌پذیر نیست و باید دولت لایحه ارائه دهد. به هر حال اگر مجلس نتواند ما این کار را خواهیم کرد.


ممنوع‌التصویری رئیس دولت اصلاحات

در ادامه، رئیس‌جمهوری در پاسخ به سوالی در مورد ممنوع‌التصویری رئیس دولت اصلاحات و این موضوع که برخی دلیل این امر را تصمیم دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی می‌دانند، گفت: من قبلا نیز در یک مصاحبه اعلام کردم و گفتم هیچ مصوبه‌ای در شورای عالی امنیت ملی نسبت به حضرت آقای خاتمی رئیس‌جمهوری دوران هفتم و هشتم کشور ما وجود نداشته است. روحانی ادامه داد: من از روز اول در شورای امنیت ملی عضویت داشتم، در آن مدت نماینده مقام معظم رهبری در شورا بوده‌ام و الان نیز رئیس این شورا هستم، هیچ زمانی، در هیچ دوره‌ای مطرح نبوده و دبیرخانه نیز حق ندارد، به فرض هم اگر دبیرخانه چنین مصوبه‌ای داشته باشد، غیرقانونی است، البته من از آقای شمخانی پرسیدم گفت در دبیرخانه مصوبه‌ای در این زمینه نیست. او افزود: این حرف‌ها به شوخی بیشتر شباهت دارد تا واقعیت. امیدوارم شفافیت مورد نظر شما را بیان کرده باشم.


روابط خوب با مجلس نهم

روحانی در ادامه با اشاره به روابط دولت با مجلس نهم گفت: گرچه در مجلس نهم هم ما همواره تلاش کردیم روابط بسیار خوبی با مجلس شورای اسلامی داشته باشیم، نه سوالات فراوان نمایندگان ما را عصبانی کرد، نه استیضاح‌ها ما را عصبانی کرد، نه رد بعضی از لوایح ما را عصبانی کرد، نه تاخیر آنها. وی تاکید کرد: حتی اگر بودجه و برنامه ما امسال تصویب نشود بازهم روابط خوب ما با مجلس نهم تا روز آخر به یاری خدا حفظ می‌شود و من بسیار امیدوارم در مجلس دهم، ما شرایط بهتری را برای همکاری داشته باشیم. روحانی یادآور شد: آنچه مردم از ما می‌خواهند این است که قوا در کنار هم برای حل مشکلات مردم باشند؛ مردم دعوا را دوست ندارند، بداخلاقی که جای خود را دارد، هیچ‌کس بد اخلاقی را نمی‌خواهد. روحانی سپس گفت: مجلس یکدست از لحاظ جناحی، حزبی و فکری مجلس مطلوبی نیست، باید با هم همفکری کنیم، از نظرات هم استفاده کنیم، همدیگر را نقد سازنده کنیم و به فکر آینده کشور باشیم.


تشریح دستاوردهای برجام

بخش دیگری از پرسش‌ها و پاسخ‌های روز گذشته نشست خبری حسن روحانی به موضوع برجام اختصاص داشت. به گزارش «ایرنا»، روحانی در این خصوص گفت: برجام یک را تقریبا به حول و قوه الهی به پایان رساندیم؛ تقریبا، برای این است که شما می‌دانید جزئیات، هنوز هم در برخی از امور زمان می‌خواهد، اما دولت‌های طرف مقابل ما یعنی ۱+۵ به تعهدات اساسی خود عمل کردند و از لحاظ سیاسی نظرات خود را به بخش‌های اقتصادی اعلام کردند، البته تعامل بخش‌های اقتصادی غیردولتی، شرایط و زمان‌بندی خود را دارد. روحانی تاکید کرد: امروز فعالیت بانک‌های ما با بانک‌های خارجی آغاز شده است و روز به روز بیشتر می‌شود. مساله سوئیفت حل شده، بیمه تا حد زیادی اجرایی شده، ممکن است هنوز برخی از شرکت‌های بیمه خارجی فعال نشده باشند اما بسیاری از شرکت‌ها فعال شده‌اند. او افزود: به ملت بزرگ ایران عرض می‌کنم هزینه نقل و انتقال ارزی ما برای تولید و صادرات حدود ۱۰ درصد کاهش یافته، هزینه حمل‌و‌نقل دریایی ۲۵درصد کم شده و در طول چند ماه گذشته ۲/ ۴ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در سازمان سرمایه‌گذاری به تصویب رسیده است و علاوه‌بر آن، ایران جایگاه خود را در صادرات نفت بازیافته است. رئیس‌جمهوری ادامه داد: اما برای اینکه به جایگاه‌های قبلی برگردیم، هنوز چند ماه دیگر به زمان نیاز داریم. او همچنین گفت: تورم کاهش پیدا کرده است. همه اینها به وضوح برای مردم روشن است و هرکس امروز در صادرات کالا و واردات مواد اولیه است این را حس می‌کند. هرکس حساب ال‌سی را باز می‌کند، برجام را به خوبی حس می‌کند و کم کم با آمدن هواپیما در داخل کشور مسافری هم که سوار هواپیما می‌شود به‌خوبی آن را لمس می‌کند. روحانی سپس تاکید کرد: برجام یک، مثل آفتاب تابان است؛ حالا اگر کسی چشمش را ببندد می‌گوید شب است. چشمت را بازکنی می‌بینی آفتاب است. چشم‌ها را باید باز کرد.


توصیه به آمریکا

روحانی در عین حال از آمریکا خواست تا در اجرای برجام فعال‌تر باشند. رئیس‌جمهوری همچنین گفت: البته مردم ما می‌خواهند تحریم‌ها برداشته شود، ما هم می‌توانیم دوباره به هیات مذاکره‌کننده اجازه دهیم راجع‌به سایر موضوعات هم با دنیا مذاکره کنند، در آن مذاکرات بازهم به‌طور حتم به نتیجه‌ای مشابه برجام خواهیم رسید.


پاسخ به منتقدان خرید هواپیما

روحانی یکبار دیگر به منتقدان خرید هواپیما پاسخ داد و گفت: در صنعت هوایی هرچند بعضی‌ها خوشحال نشدند، ولی می‌خواهیم صنعت هوایی ما به جایگاه خودش برگردد. او افزود: طبق اعلام وزیر راه در هیات وزیران، مردم ایران‌سالانه حدود ۵/ ۴ میلیارد دلار پول به شرکت‌های خارجی پرداخت می‌کنند و ما می‌خواهیم این پول به شرکت‌های هواپیمایی ایرانی برگردد.


تورم منفی در بهمن‌ماه

رئیس‌جمهوری در ادامه تاکید کرد: جالب است مردم ما بدانند ماه بهمن و اسفند تورم ما از لحاظ تورم ماهانه به‌طور معمول بیشتر می‌شود، اما تورم ماه بهمن منفی بوده و این نشان می‌دهد که همدلی و همزبانی در این کشور برای ساختن و حفظ کشور وجود دارد.


عمل به وعده‌ها در برجام

خبرنگاری از رئیس‌جمهوری پرسید که پس از گذشت ۴۰ روز از اجرای برجام، رئیس سازمان انرژی اتمی و رئیس مجلس شورای اسلامی از عمل نکردن طرف مقابل به تعهداتش انتقاد کرده‌اند، آیا شما این تأخیر را در اجرای تعهدات طرف مقابل تأیید می‌کنید؟ رئیس‌جمهوری پاسخ داد: «آقای دکتر صالحی در زمینه مسائل اتمی هر چه بگویند صاحب نظر هستند. ایشان وزیر اقتصاد یا خارجه نیستند. مسئول سازمان انرژی اتمی هستند. نسبت به انرژی اتمی از آقای صالحی سوال کنید» رئیس جمهوری افزود: «در همین زمینه هسته‌ای آقای دکتر صالحی بهتر می‌دانند که برای اولین بار بعد از برجام ما تجارت مواد هسته‌ای داشتیم. چند سال پیش اصلاً کسی فکر نمی کرد بتوانیم در عرصه مواد هسته‌ای با دنیا تعامل و تبادل مواد داشته باشیم؛ UF۶ بدهیم و کیک زرد وارد کنیم، صدور آب سنگین داشته باشیم یا بتوانیم با همکاری کشورهای دیگر یک رآکتور را تکمیل کنیم. روحانی با تاکید بر اینکه « پس تعامل با دنیا شروع شده و برجام اجرا شده است»، اظهار کرد: «اما اینکه کسی بگوید در اجرای برجام هیچ نقصی وجود ندارد، ممکن است نقایصی هم وجود داشته باشد. آن نقایص باید برطرف شود. باید به آنچه گفته می‌شود، دقیق گوش کنیم.»

وعده سال بهتر برای ایرانیان