متن بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دستاندرکاران برگزاری کنگره بزرگداشت ۲۴ هزار شهید استان اصفهان که در تاریخ ۲۱ آبان ۱۴۰۳ برگزار شده بود، روز پنجشنبه در محل برگزاری همایش در اصفهان منتشر شد. حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار، اصفهان را در همه نشانههای تمدنی از جمله علم، صنعت، هنر، معماری، عالِمپروری و سلحشوری پیشگام خواندند و تاکید کردند: اصفهان نشان میدهد جریان تدین و تشرع با جریان علم و صنعت و فرهنگ و تمدن در هم تنیده است و این دو جریان با یکدیگر منافاتی ندارند.
ایران و تروئیکای اروپایی پروندههای اختلافی را روی میز گذاشتند
گفتوگوهای ایران و اروپا در حالی در ژنو آغاز شد که پروندههای اختلافی زیادی روی میز تهران، برلین، لندن و پاریس قرار دارد؛ از مسائل دوجانبه، هستهای، تحریمها تا دو جنگ غزه و اوکراین. انریکه مورا ملاقات روز پنجشنبه با مذاکرهکنندگان ایرانی را بهعنوان پیشدرآمد گفتوگوهای روز جمعه مثبت و صریح ارزیابی کرد. همزمان کاظم غریبآبادی، معاون بینالملل وزارت خارجه نیز پس از پایان مذاکرات روز جمعه گفت: توافق شد در آینده نزدیک گفتوگوها ادامه یابد.
وزیر امور خارجه روز گذشته در سفری یک روزه به قم با ۴تن از مراجع تقلید دیدار کرد. عباس عراقچی، پس از زیارت حرم مطهر بانوی کرامت به دیدار مراجع معظم تقلید رفت و با حضرات آیات مکارمشیرازی، نوریهمدانی، جوادیآملی و سبحانی دیدار و گفتوگو کرد. آغاز مذاکرات با کشورهای اروپایی و آتشبس در لبنان محور گفتوگوها در این دیدارها بود. عراقچی همچنین در این دیدارها، گزارشی از اوضاع لبنان و غزه و مذاکرات با سه کشور اروپایی و مسائل اخیر در سوریه ارائه کرد و مراجع عظام را در جریان تلاشهای صورتگرفته طی ۱۰۰ روز اخیر دستگاه دیپلماسی برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار داد. مراجع تقلید نیز بر دقت بیشتر در مذاکره با غربیها، بازسازی لبنان و غزه و ارتباط سازنده با کشورهای همسایه تاکید کردند.
با وجود نقضهای چندباره، آتشبس همچنان در لبنان برقرار است
آتشبس شکننده بین اسرائیل و حزبالله تا حد زیادی در دومین و سومین روزهای خود (پنج شنبه و جمعه برابر با ۸ و ۹ آذرماه) در لبنان ادامه داشت؛ هرچند برخوردهای نظامی میان دو طرف در روز پنجشنبه ادامه یافت و اسرائیل دست به حملاتی زد که نقض آتشبس محسوب میشد. آتشبس سحرگاه چهارشنبه ۷آذرماه برقرار شد. «آرون باکسرمن»، «یوان وارد» و دیگران در گزارش ۲۹نوامبر در نیویورکتایمز نوشتند، بهرغم تبادل آتش بین دو طرف توافق اما به نظر نمیرسید که هیچ یک از طرفین نزاع - اسرائیل یا حزبالله - مایل به بازگشت فوری به نبردهای تمامعیار باشند. با این حال، ارتش لبنان که قرار است نقش مهمی در اجرای آتشبس ایفا کند، بعدازظهر پنجشنبه اسرائیل را به نقض «چندین باره» آتشبس متهم کرد.
همزمان با آغاز مذاکرات هستهای ایران و اروپا در ژنو، خبرها از بازگشت بیسروصدای سفیر آلمان به ایران حکایت میکند. مارکوس پوتسل، سفیر آلمان در ایران که مرداد ماه فعالیت خود را در ایران آغاز کرده بود، روز نهم آبان ماه در اعتراض به آنچه اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، بیان شد به آلمان فراخوانده شد و خاک ایران را ترک کرد. وزارت خارجه آلمان همان زمان در اطلاعیهای اعلام کرد که پوتسل برای «مشاوره» به برلین فراخوانده شده است.
لایحه مشاغل حساس و واکنشهای برخی از نمایندگان مجلس ازجمله محمدباقر قالیباف به انتصاب ظریف در دولت، روز پنجشنبه تیتر یک برخی روزنامههای کشور بود. ازجمله روزنامه هممیهن که تیتر «عبور از وفاق» را با کارکردن عکسی از رئیس مجلس برای خود برگزید. همچنین آرمانملی با تیتر «رفت و برگشتهای ظریفانه» به بررسی این موضوع پرداخت. روزنامه شرق هم دوعکس از ظریف و قالیباف را در صفحه یک خود منتشر کرد و گزارشی از تلاشهای طیف رادیکال را برای برکناری ظریف منتشر کرد. روزنامه ابتکار هم تیتر «تسویهحساب» را برای گزارش خود انتخاب کرد. آتشبس لبنان هم یکی دیگر از تیترهای روزنامههای کشور بود. «جشن در بیروت، جنگ در تلآویو» و «صبح روز آتشبس» تیتر یک روزنامههای جوان و روزنامه اعتماد در این مورد بود.
درگیری بین تروریستهای تکفیری-سلفی با نیروهای ارتش سوریه از روز چهارشنبه و از استان ادلب آغاز شد و روز پنجشنبه به اوج خود رسید؛ این عملیات که با هدف اشغال استان حلب برنامهریزی شده، تاکنون بیش از ۱۰۰ کشته بر جای گذاشته است. الجزیره در گزارشی که روز پنجشنبه منتشر کرد، نوشت که مخالفان مسلح چند کیلومتر با شهر حلب فاصله دارند که تحت کنترل دولت سوریه است و برای سیطره بر آن تلاش میکنند. این در حالی است که برخی تحلیلها بر نقش ترکیه در آمادهسازی گروههای مخالف بشار اسد تاکید کرده است. ارتش ترکیه با کنترل نوار مرزی در داخل خاک سوریه، مناطقی را برای فعالیت نیروهای مخالف دولت بشار اسد ایجاد کرده است. از سوی دیگر همزمانی این عملیات با آغاز آتشبس بین لبنان و اسرائیل نیز بسیار بحثبرانگیز شده است. در یک فرضیه نزدیک به واقعیت هم گفته میشود این حملات طرحی آمریکایی- اسرائیلی برای ایجاد آشوب در سوریه و قطع ارسال هرگونه کمک احتمالی به حزبالله از طریق سوریه است.
هفته گذشته، هشت هفته قبل از بازگشت ترامپ به کاخ سفید، آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای را که توسط بریتانیا، فرانسه و آلمان پیشنهاد شده بود، تصویب کرد. این قطعنامه از مدیرکل آژانس میخواهد تا بهار ۱۴۰۴ ارزیابیای «جامع و بهروز» از فعالیتهای هستهای ایران ارائه دهد تا مبنایی برای ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل فراهم شود و در نتیجه، بازگشت تحریمهای شورای امنیت پیش از مهر ۱۴۰۴، زمانی که پرونده برجام در شورای امنیت سازمان ملل باید بسته شود، اجرایی شود.
با تشدید حملات تکفیریها در سوریه، اسد به مسکو سفر کرد
به دنبال حملات گروههای تکفیری به مناطقی از سوریه، بشار اسد در سفری اعلامنشده به مسکو رفت و نتیجه این دیدار بمباران مواضع «هیئت تحریرالشام» توسط نیروهای هوایی روسیه و سوریه بود. ایران نیز نسبت به طرح آمریکایی-اسرائیلی برای شام هشدار داده است.
ترامپ چگونه میتواند روسیه را به سوی پایان جنگ در اوکراین سوق دهد؟
بعد از دو سال که جنگی گسترده دامنگیر اوکراین شده است، امروز به ناگاه به نظر میرسد تغییرات چشمگیری در میدان نبرد قابلمشاهده است، از جمله اینکه پیشروی فرسایشی روسیه در خاک اوکراین، ضعف شدید و عمیق از نظر تعداد نفرات و روحیه نیروهای اوکراین را در خطوط نبرد آشکار کرده است. این امر در نهایت میتواند به فروپاشی خطوط اوکراین منجر شود؛ اما شاید آنچه بیش از همه قابل لمس است، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و بیصبری و تاکید او بر پایان دادن به جنگ اوکراین است. نگرانی اصلی آن است که ترامپ بخواهد یک توافق فاجعهبار را بر اوکراین تحمیل کند.
دنیای اقتصاد: این هفته نشریه اکونومیست دو مجلد داشت که بر این اساس سرمقاله جلد ویژه اروپا، به موضوع «دستیابی به توافق با پوتین و معنی آتشبس برای اوکراین» پرداخته است.
۲۴ ساعت مانده به حضور هیاتهای ایران و تروئیکای اروپایی در ژنو سوئیس برای مذاکرات درخصوص موضوعات اختلافی دوجانبه، منطقهای و بینالمللی، محمد جواد ظریف معاون راهبردی رئیسجمهور که خود یک دهه پیش در ۳ آذر ۱۳۹۲ توافق موقت ژنو را با ۱+۵ به امضا رساند، تاکید کرده که تنها با ایجاد یک توازن و موضع برابر است که میتوانیم به توافق برسیم. ظریف همچنین مبنای توافق جدید را برجام با بهروزرسانی برخی بندهای آن دانست.
رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست خبری تاکید کرد: تحریمها کاغذپاره نیست و حتما در اقتصاد ما تاثیر دارد و کسی نمیتواند بگوید تاثیری ندارد. محمدباقر قالیباف همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیایاقتصاد» درخصوص تاثیر بازگشت ترامپ بر فروش نفت ایران و میزان آن در بودجه سال۱۴۰۴ نیز گفت: اگر بودجه ما تحت تاثیر قرار بگیرد، حتما باید پیشبینیهایی داشته باشیم و در این راستا گفتوگوهایی میان مجلس و دولت شده است.
ماجرای حضور محمدجواد ظریف در دولت چهاردهم به یکی از دغدغههای جدی مخالفانش در مجلس شورای اسلامی تبدیل شده است. این دغدغه تا آنجا پررنگ است که طی تمام جلسات هفتههای گذشته مجلس بارها ازسوی طیف رادیکال مجلس در قالب نطقها یا تذکرهایی مساله حضور ظریف در دولت مطرح شده است. این موضوع اما روز گذشته به شکل دیگری در مجلس مطرح شد تا آنجا که حتی رئیس مجلس هم حضور ظریف در دولت را غیرقانونی بیان کرد و تلویحا از او خواست تا تعیین تکلیف لایحه مشاغل حساس از سمت خود در دولت کنارهگیری کند. قالیباف همچنین تاکید کرد: وفاقی که بخواهد به خاطر رای نیاوردن یک لایحه به هم بخورد نباشد بهتر است. وزیر اسبق خارجه کشور روز ۱۳مرداد با حکمی از سوی رئیسجمهور به سمت معاون راهبردی رئیسجمهور منصوب شد. هر چند او ۱۱روز پس از این انتصاب به دلیل مجموعهای از فشارها استعفا داد، اما مجدد ۱۶روز پس از این استعفای جنجالی به دولت بازگشت.
«دنیای اقتصاد» اهمیت توسعه صنعت موسیقی را بررسی میکند
«سیمرغ» عطار این روزها در شبکههای اجتماعی به پرواز درآمده و پس از سالها سکوت، بحث استقبال از کنسرتها را داغ کرده است. ماجرا از این قرار است که در آخرین ماه پاییز، برای نخستینبار مسعود پزشکیان، رئیسجمهور دولت چهاردهم همراه با عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد پا به تالار وحدت گذاشتند تا گوش به «کنسرتو ویولن» بسپارند.
کارشناس مسائل لبنان در گفتوگو با «دنیایاقتصاد» مطرح کرد
دنیایاقتصاد: برقرار شدن آتشبس ۶۰ روزه بین اسرائیل و لبنان از ساعت ۴ صبح روز چهارشنبه هفتم آذر ماه با استقبال مقامات کشورمان مواجه شد؛ وزیر امور خارجه ایران تاکید کرده تهران تحولات منطقه از جمله آتشبس در لبنان را برای واکنش به تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی در نظر خواهد گرفت. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز ضمن استقبال از خبر توقف حملات رژیم اسرائیل علیه لبنان، بر حمایت قاطع ایران از دولت، ملت و مقاومت لبنان تاکید کرد.
جمعی از استادان سیاست خارجی و روابط بینالملل شامگاه سهشنبه با مسعود پزشکیان رئیس دولت چهاردهم دیدار و گفتوگو کردند. پزشکیان در این جلسه پس از شنیدن نظرات، پیشنهادها و راهکارهای ۱۷نفر از صاحبنظران حوزه سیاست خارجی، با تشریح ایده دولت چهاردهم برای تعامل با دنیا و نظام بینالملل، ایجاد وفاق و همبستگی در داخل کشور را نخستین گام دولت برای اجرای طرحهای سیاست خارجی در نظام بینالملل عنوان کرد.
فرمانده معظم کل قوا در دیدار مسوولان و فرماندهان نیروی دریایی ارتش با گرامیداشت سالروز ۷ آذر۱۳۵۹ و حماسهآفرینی ناوچه پیکان در مقابل دشمن بعثی که روز نیروی دریایی نام گرفته است، نیروی دریایی را در دنیای امروز نیرویی حیاتی و تعیینکننده خواندند و با تحسین فعالیت بخشهای مختلف عملیاتی، اطلاعاتی، پشتیبانی، سازندگی و نوآوری در نیروی دریایی ارتش گفتند: جهتگیری نیروهای مسلح بهویژه نیروی دریایی در همه فعالیتها و برنامهریزیها باید متمرکز بر افزایش آمادگی و توان رزم باشد.
آتشبس بین اسرائیل و حزبالله لبنان ساعت ۴ صبح روز چهارشنبه به وقت محلی در بحبوحه نگرانیها در مورد تداوم آن اجرایی شد. «جو بایدن»، رئیسجمهور ایالات متحده، هنگام اعلام توافق سهشنبه شب گفت: «نبرد در سراسر مرز لبنان و اسرائیل پایان مییابد... این آتشبس برای توقف دائمی خصومتها طراحی شده است.» الجزیره در گزارش دیروز چهارشنبه نوشت: «حزبالله با میانجیگری نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، در جریان مذاکرات و اقدامات انجام شده قرار میگرفت.» بهعنوان بخشی از توافق آتشبس، اسرائیل طی ۶۰روز آینده نیروهای خود را به تدریج از جنوب لبنان خارج خواهد کرد و ارتش لبنان و نیروهای امنیتی دولتی در منطقه مرزی بین لبنان با اسرائیل مستقر خواهند شد.
دولت آینده ترامپ چگونه میتواند اسرائیل را مهار کند؟
آوریل گذشته، به نظر میرسید که تشدید تنش بین اسرائیل و ایران میتواند کل خاورمیانه را وارد درگیری کند. حملات اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق، ایران را بر آن داشت تا با رگبار موشک و راکت به سمت اسرائیل، واکنش تلافیجویانهای انجام دهد. اما پس از پاسخ اسرائیل، هر دو طرف از روند رویارویی خارج شدند. ناظران نیز نگرانیهای خود را کنار گذاشتند؛ زیرا ایران و اسرائیل نشان داده بودند که هیچ علاقهای به گسترش جنگ و درگیری ندارند.
سامی ابوزهری از مقامات حماس در واکنش به آتشبس اسرائیل و حزبالله به رویترز گفت که گروه فلسطینی از حق حزبالله برای انعقاد توافقی برای حفاظت از مردمش «قدردانی» میکند. ابوزهری همچنین گفت که حماس برای توقف جنگ در غزه آماده آتشبس با اسرائیل است. تلاشها برای میانجیگری برای آتشبس پایدار در جنگ ۱۴ ماهه غزه تاکنون شکست خورده و اسرائیل چند پیشنهاد را رد کرده است. تنها زمانی که نبرد در طول جنگ متوقف شد، آتشبس یک هفتهای در اواخر نوامبر ۲۰۲۳ بود.