لغو تحریمهای اولیه آمریکا علیه ایران؟
رشتو خبرنگار والاستریت ژورنال در مورد برنامه هستهای ایران چه میگوید؟

به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، لارنس نورمن خبرنگار وال استریت ژورنال در رشته توئیتی با اشاره به اینکه نماینده ویژه ترامپ، لغو تحریمهای اولیه آمریکا علیه ایران را روی میز گذاشت، مینویسد: نکته جالبی از استیون ویتکاف؛ فرستاده ترامپ در امور خاورمیانه این است که او میگوید «باید سوءتفاهمها را برطرف کنیم»، سپس میگوید که ما به یک برنامه راستیآزمایی نیاز داریم تا هیچکس نگران تسلیحاتی شدن مواد هستهای شما نباشد.
دقت کنید؛ میگوید: مواد هستهای. این جمله تلویحاً به این معناست که نهتنها ایران میتواند به غنیسازی ادامه دهد، بلکه حق نگه داشتن مواد هستهای را هم خواهد داشت.
نورمن در ادامه افزود: این مواضع فاصله زیادی با مواضع والتز در آخر هفته گذشته دارد.
او همچنین از راهحلی صحبت میکند که در آن نیازی به تحریم ایران نباشد که به نظر میرسد تحریمهای اولیه آمریکا را روی میز میگذارد.
در ارتباط با این رشته توئیت میتوان به دو نکته مهم اشاره کرد: نکته اول اینکه صداها و مواضع متفاوت و بعضا متعارض و متناقضی در دولت ترامپ برای مواجهه با ایران وجود دارد که از اظهارات بعضا ناهمسو و تا حدی سرگردان مقامات دولت ترامپ میتوان متوجه آن شد.
بر این اساس میتوان ویتکاف و ماسک را در یک جبهه و روبیو و والتز را در جبهه دیگری تلقی کرد. دسته اول بازتاب دیدگاه تعاملی و پرهیز از جنگ است که با گرایش و دیدگاه کلی ترامپ سازگارترند و دسته دوم که بانی فشار حداکثری و حتی گزینه سخت نظامی هستند.
اینکه ترامپ در نهایت کدام گرایش را برتری دهد یا به یک دیدگاه ترکیبی و تلفیقی دست یابد، فعلا مشخص نیست.
نکته دوم اشاره به تحریمهای اولیه -و نه ثانویه- آمریکا است که حائز اهمیت است. آنچه در برجام بر سر آن توافق شد، برداشتن تحریمهای ثانویه و نه اولیه بود.
اشاره نورمن اینجا به ساختار تحریم است که میتواند به عنوان یک مشوق برای متمایل شدن ایران به مذاکره و دستیابی به توافق جدید روی میز قرار داده شده باشد؛ به ویژه آنکه با توجه به اظهارات مقامات ارشد ایران و تجربه برجام، صرف برداشته شدن تحریمهای ثانویه مرتبط با صنعت هستهای نمیتواند به معنای رفع تحریم واقعی باشد و بنابراین مقامات دولت ترامپ درصدد برآمدهاند تا با اشاره به تحریمهای اولیه، عدم تمایل ایران به مذاکره را تغییر دهند.
با این حال و با توجه به شخصیت ترامپ برای تحت الشعاع قرار دادن ترتیبات نهادی و ساختاری سیاست آمریکا، امکان عملی شدن چنین ایدهای با فرض مذاکره مستقیم و توافق جدید بین تهران و واشنگتن وجود دارد.