چرا دولت آلمان شکست خورد؟

به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد: اولاف شولتز صدراعظم آلمان روز دوشنبه (۲۶ آذر) از پارلمان آلمان درخواست رای اعتماد کرد، که با نتیجه ۳۹۴ رای مخالف بر ۲۰۷ رای  موافق و ۱۱۶ رای ممتنع شکست خورد. این امر عملا به معنای پایان کار دولت نامحبوب اوست که از سال ۲۰۲۱ رهبری آن را بر عهده داشت.

از سوی دیگر، رای عدم‌اعتماد به این معنی است که آلمان انتخابات فدرال جدیدی را در اوایل سال ۲۰۲۵، به احتمال زیاد در ۲۳ فوریه برگزار خواهد کرد که هفت ماه زودتر از برنامه‌ریزی پیشین است.

چرا دولت شولتز سقوط کرد؟

در انتخابات 2021، حزب چپ میانه «سوسیال دموکرات» به رهبری شولتز بیشترین کرسی را به دست آورد اما با اکثریت فاصله زیادی داشت. به همین دلیل پس از چندین دهه، یک دولت ائتلافی سه حزبی، همراه با دو حزب کوچکتر، سبزها و دموکرات‌های آزاد تشکیل شد. این اتحاد خود به تنهایی توضیح‌دهنده بی‌ثباتی دولت شولتز بود؛ مواضع اقتصادی محافظه‌کار دموکرات‌های آزاد گاهی آنها را مقابل شرکای ائتلافی خود قرار می‌داد.

دولت شولتز در ابتدا محبوبیت نسبی داشت اما زمانی که دادگاه قانون اساسی آلمان حکم داد که او نمی‌تواند از حدود 60 میلیارد یورویی که برای همه‌گیری کرونا در نظر گرفته شده بود برای اهداف دیگر استفاده کند، نگاه مردم به دولت او تغییر کرد.

نیویورک تایمز در گزارش خود این سوال را مطرح می‌کند که شولتز چرا جلسه رای اعتمادی را برگزار کرد که تقریبا مسلم بود آن را خواهد باخت؟ و در جواب می‌نویسد، صدراعظم چاره‌ دیگری نداشت.

پس از جدایی دموکرات‌های آزاد از ائتلاف، شولتز دیگر ریاست اکثریت پارلمان را بر عهده نداشت و فشار سیاسی بر او برای فراخوانی رای‌گیری زیاد شد. اگر شولتز تن به رای‌گیری نمی‌داد، احتمالاً حزبش در انتخابات آینده آسیب بیشتری می‌دید.

در ادامه چه خواهد شد؟

پس از رای اعتماد روز گذشته، شولتز از رئیس‌جمهور آلمان، فرانک والتر اشتاین‌مایر، خواست تا به طور رسمی پارلمان را منحل کند. اشتاین‌مایر که نقشی عمدتا تشریفاتی در دولت دارد، ۲۱ روز فرصت دارد تا این کار را انجام دهد و تاریخ برگزاری انتخابات زودهنگام را تعیین کند. انتظار می‌رود که وی پیش از فرستادن قانونگذاران به خانه، با گروه‌های مختلف پارلمان گفت‌وگو داشته باشد و دولت شولتز را به دولت موقت تنزل دهد.

دولت‌های آلمان و فرانسه، تأثیرگذارترین کشورهای اتحادیه اروپا، اکنون هر دو در یک ماه سرنگون شده‌اند. این امر بحران رهبری اروپا در زمان افزایش چالش‌های اقتصادی و امنیتی را عمیق‌تر نیز می‌کند. جنگ اوکراین به برهه‌ حساسی رسیده است، زمان چندانی تا آغاز کار دونالد ترامپ، که آشکارا خواهان به هم ریختن اتحاد فرا آتلانتیک است، نمانده است و اکنون آلمان، بزرگترین اقتصاد اروپا، در دستان یک دولت موقت قرار خواهد گرفت که قادر به اتخاذ تصمیمات مهم سیاسی نیست.