شماره روزنامه ۶۱۹۷
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • آیا یارانه الکترونیکی خرید کالاهای اساسی به هدف اصابت می‌کند؟

    بازار سیاه کالابرگ

    سیاست کالابرگ الکترونیکی از نیمه سال۱۴۰۱ با هدف حمایت از خانوارهای کم‌درآمد اجرایی شد. این سیاست با وجود صرف کردن منابع قابل توجهی از بودجه دولت، نتوانسته است به اهداف خود دست یابد. گزارش‌های میدانی «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که در بهترین حالت استقبال مشمولین از این طرح به ۴۴درصد رسیده است. از سوی دیگر، برخی یارانه‌بگیران با هماهنگی فروشگاه، مقدار نقدی یارانه را دریافت می‌کردند و فروشگاه‌ها، کالاها را به نرخ بالاتر به دیگر مشتریان عرضه می‌کردند. فروشگاه نیز از خرید هر سهمیه کالابرگ و فروش کالاها رقمی حدود ۳۰۰هزار تومان سود کسب می‌کرد. بنابراین سیاستگذاران هزینه قابل توجهی برای تهیه کالاهای اساسی صرف می‌کنند؛ اما به نظر می‌رسد با توجه به نیاز دهک‌های کم‌درآمد به مبالغ نقدی، این خانوارها ترجیح می‌دهند که یارانه کالایی را به پول نقد تبدیل کنند. همچنین مقرر شده است که بخشی از منابع کالابرگ، از حذف یارانه‌های دهک‌های پردرآمد تامین شود؛ اما مکانیزم شناسایی این افراد با خطا روبه‌رو است و این موضوع کار را برای تامین منابع سخت می‌کند.
  • روایتی از سفرهای گردشگران جسور؛

    ماجراجویی در افغانستان

    «یی پین لین»، دانشیار دانشگاه تافتس، می‌‌‌گوید که در طول دهه گذشته تعطیلات خود را در ۱۲۰ کشور گذرانده است. اما یک کشور وجود داشت که او همیشه آرزو داشت از آن دیدن کند و تنها به خاطر چند دهه جنگ، آدم‌ربایی و تروریسم ترسیده بود و دیدار از آن را به گذشت زمان سپرده بود: «افغانستان».
  • شاخص‌های بازار سرمایه رکورد زدند؛

    محرک بورس ۳ میلیونی

    شاخص‌های بورس تهران به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه می‏دهد و پرواز نماگرهای سهامی در سطوح تاریخی نیز تداوم دارد. در معاملات دیروز، شاخص هموزن رشد بیشتری را نسبت به شاخص کل به ثبت رساند که این موضوع حاکی از توجه اهالی بازار به سهام کوچک و باارزش پایین است. از سوی دیگر فاصله نرخ دلار مبادله‌ای با نرخ دلار بازار آزاد به حدود ۲۰درصد رسیده است. با توجه به شرایط بنیادی حاکم بر بازار سهام، رسیدن شاخص به اهداف جدید دور از دسترس نیست.
  • «دنیای اقتصاد» از هفت تولیدکننده پرسید؛ رشد ۵ تا ۴۰‌ درصدی هزینه‏‏‏‏‌ تحریم؛

    سوخت موشک «قیمت تولید»

    هفت صنعتگر و فعال اقتصادی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» از هزینه بالای تولید در ایران گلایه کرده‌اند. به عقیده تولیدکنندگان، فقدان دسترسی به تجارت آزاد به‌دلیل تحریم موجب شده است قیمت تمام‌شده محصول ایرانی در مقایسه با نمونه خارجی تا بیش از ۴۰درصد بالا رود. تامین مالی، نقل و انتقال ارز، جابه‌جایی کالا، خرید فناوری و دسترسی به مواد اولیه از مهم‌ترین کانال‌هایی است که تولیدکنندگان به‌دلیل تحریم از آن آسیب می‌بینند. توصیه کارشناسان این است که سیاستگذار با قطب‌نمای «هزینه تولید» برای رفع تحریم‌ها اقدام کند.
  • ثبت قله جدید توسط شاخص هموزن چه معنایی دارد؟

    سهام کوچک روی بورس

    حرکت بورس تهران در مسیر صعودی ادامه‌دار است و نماگرهای سهامی در قله‌های تاریخی به حرکت خود ادامه می‌دهند. در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران شاخص‌کل با رشد ۰.۱۴‌درصدی همراه شد و به سطح ۲‌میلیون و ۸۷۲‌هزار‌واحدی رسید. شاخص هموزن نیز ۱.۱۶‌درصد بر ارتفاع خود افزود و به سطح تاریخی ۸۸۷‌هزار‌واحدی رسید.
  • بازیگران ناشناخته؛ ستاره‌‌‌‌‌‌های امروز بورس

    بازار سرمایه روز گذشته شاهد تحولی مهم بود؛ درحالی‌که گروه‌های بزرگی مانند بانکی و پالایشی به استراحت رفتند، تمرکز معامله‌گران به سمت نمادهای کوچک و متوسط جلب شد. از سوی دیگر، ورود تقاضای تازه به گروه‌های غذایی، زراعی و دارویی به تنوع بیشتر معاملات کمک کرد. این روند همراه با ارزش معاملات بالا که حدود ۱۳‌هزار ‌میلیارد ‌تومان بود، نشان از اعتماد سرمایه‌گذاران به روند صعودی بازار دارد، اما این تغییرات چه معنایی برای آینده بازار دارد؟ و چگونه می‌توان از فرصت‌های موجود بهره‌برد؟
  • سرعت‌‌‌‌‌‌گیرهای مسیر ۴۰۰‌میلیارد دلاری

    رئیس سازمان بورس و اوراق‌بهادار درمیان صحبت‌های خود به کرات به قله ۴۰۰‌میلیارد دلاری برای ارزش بازار اشاره کرده‌است. برخی از کارشناسان رسیدن به این قله را قابل‌دسترس و برخی دیگر نیز رسیدن به آن را منوط به فراهم‌شدن یک اقتصاد بازار آزاد و حذف مداخلات قیمتی برای شرکت‌ها می‌دانند.
  • بورس در آینه تحولات

    روز گذشته چرخش بازار به سمت گروه‌های کوچک‌تر در جریان بود. در این میان بورس در شرایطی به میانه‌های معاملات هفته نزدیک شد که نماگر هموزن و به طور کل نمادهای کوچک بازار سهم سبزپوشی بیشتری نسبت به نمادهای شاخص‌ساز داشتند.
  • «دنیای‌اقتصاد» بررسی کرد؛

    خیلی دور، خیلی نزدیک انتقال پایتخت

    انتقال پایتخت سیاسی از تهران موضوع امروز و دیروز نیست و از زمان دولت هاشمی‌رفسنجانی در سال۱۳۶۸ تاکنون مطرح است. اگرچه در تمام دولت‌های بعد از سازندگی نیز انتقال پایتخت مطرح بود؛ اما هیچ‌وقت به صورت جدی این موضوع دنبال نشده و بر این اساس کار کارشناسی هم برای انتقال پایتخت انجام نشده است.
  • وقتی هدف ساماندهی بازارها باشد؛

    «ورتیگو» وارداتی‌ها

    دور جدید عرضه خودروهای وارداتی در حالی از دیروز با اعمال تغییراتی در زمان مهلت ثبت‏‌نام و همچنین مدل‏‌های قابل عرضه آغاز شد که به نظر می‌رسد ریشه این تغییرات گیج کننده، مدیریت بازارها با کارت خودرو است.هرچند در مراحل قبلی ثبت‌نام خودروهای وارداتی نیز تغییراتی در مختصات عرضه، اعمال شد که مشتریان را به اصطلاح دچار سرگیجه می‌کرد، اما این ورتیگو (سرگیجه) در دور جدید بیشتر شده است.سرگیجه در دور پنجم عرضه وارداتی‌ها از آن جهت است که شرایط و مختصات آن پی در پی تغییر کرده و هیچ بعید نیست این تغییرات همچنان ادامه داشته باشد.
  • مسیر صنعتی شدن اندونزی از SME‌ها، صنایع سبز و صنایع استراتژیک می‏‏‌گذرد؛

    فرمول صنعتی شدن در‌ هزار جزیره

    راهبرد کشور اندونزی برای توسعه صنعتی، ارتقای قابلیت‏‏‌های تولید در صنایع کوچک و متوسط، صنعت سبز و صنایع استراتژیک است. بررسی‏‏‌ها حاکی از این است که اقتصاد اندونزی در زمان تدوین سند توسعه صنعتی دارای وجوه تشابه زیادی از نظر نقاط قوت، نقاط ضعف، تهدیدها و فرصت‏‏‌ها با اقتصاد ایران بوده است. با توجه به نقاط قوت (دسترسی به مواد معدنی فراوان و متنوع، جمعیت بالا و بازار بزرگ و تاسیسات ایجادشده در زمینه خودروسازی)، ضعف (سهم پایین انرژی‏‏‌های تجدیدپذیر در بازار انرژی کشور و توجه پایین به تولیدات کم‏‏‌کربن)، فرصت‏‏‌ها (زمینه‏‏‌های تجارت و سرمایه‌گذاری در منطقه) و تهدیدهای (فناوری‏‏‌های رقیب در بخش انرژی) پیش‏‏‌روی اندونزی در زمان تدوین سند سیاست‏‏‌های صنعتی، می‏‏‌توان از تجارب این کشور برای ایران استفاده کرد.
  • «دنیای‌اقتصاد» بر مبنای داده شامخ پاسخ می‌دهد؛

    رکود ساختمان ۱۴۰۳ شدیدتر شد؟

    دنیای‌اقتصاد: فعالان صنعت ساختمان طی ۹ ماه ابتدایی امسال با رکودی شدیدتر از رکود حاکم بر این بخش در بازه ۹ ماه ابتدایی سال گذشته مواجه شدند؛ البته هنوز آماری از پروانه‌‌های ساختمانی صادر شده در کشور طی سال‌جاری منتشر نشده است؛ با این وجود داده‌‌های ماهانه شامخ صنعت ساختمان، تشدید رکود در بخش ساختمان‌‌سازی را تایید می‌کند.
  • «دنیای‌اقتصاد» در یک گزارش تحلیلی بررسی کرد

    عبور اوراق از سقف

    بررسی آمار‌های مربوط به حراج اوراق دولتی اسلامی نشان می‌دهد؛ تامین مالی دولت از طریق اوراق، از سقف قانونی آن عبور کرده‌است. میزان فروش مجاز اوراق در سال‌۱۴۰۳، براساس قانون بودجه‌امسال ۲۵۴‌هزار ‌میلیارد‌تومان است، با این‌حال ارزش کل اوراق فروخته شده در حدود ۲۸۸.۶‌هزار ‌میلیارد‌تومان بوده‌است. براساس گزارش تفریغ، دولت سال‌گذشته نیز ۱۳۵‌هزار ‌میلیارد‌تومان بیش از سقف قانونی اوراق فروخته بود و به‌نظر می‌رسد فروش اوراق تبدیل به یکی از راه‌های پوشش ناترازی بودجه‏‏‏‏‏‏‏‌ای دولت شده‌است.
  • بانک‌های مرکزی زیر سایه ترامپ، محتاطانه گام‏‌ برمی‏‌دارند؛

    دورنمای سیاست پولی ۲۰۲۵

    بانک‌های مرکزی جهان در سال ۲۰۲۵ آماده کاهش بیشتر هزینه استقراض هستند، اما این کار را با احتیاط ویژه‏‌ای نسبت به سیاست‏‌های رئیس‏‌جمهور جدید ایالات متحده، انجام می‌دهند. در حالی که بیشتر اقتصادهای بزرگ در سال آینده به دنبال کاهش نرخ بهره هستند، اما سرعت این کاهش احتمالا کمتر از سال ۲۰۲۴ خواهد بود.
  • پرسش‌هایی که مشخص می‌کنند چقدر بازار کار را می‌شناسید؛

    سنجش دانش درباره ترندهای کاری ۲۰۲۴

    پاندمی کرونا، بحران هزینه‌های زندگی و پیشرفت هوش مصنوعی تاثیرات چشم‌گیری بر کار و فرآیند‌های استخدامی داشته‌‌اند. نشریه فایننشال‌تایمز، ۶ ترند دنیای کار را انتخاب کرده‌ است تا بتوانید دانش خود را درباره تاثیر این عوامل بر شکل‌گیری بازار کار محک بزنید. تجربیات شما از زندگی حرفه‌ای چقدر گویاست؟ اطلاعات گمشده در سرفصل‌های زیر را تا چقدر دقیق و کامل می‌توانید پر کنید؟
  • ریچارد هاس تحلیلگر سرشناس آمریکایی «هنر معامله» را در فارن افرز ترسیم کرد

    مسیر توافق پایدار با ایران

    رئیس سابق شورای روابط خارجی آمریکا در مقاله‌ای در نشریه معتبر فارن افرز به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا که ۲۰ژانویه (اول بهمن) وارد کاخ سفید می‌شود، توصیه کرده که فرصت ایران را برای دستیابی به یک توافق پایدار که به امضای کنگره برسد دریابد.
  • عارف در جلسه شورای عالی روابط خارجی، جامعه بین‌الملل را خطاب قرار داد

    رفع تحریم‌ها را دنبال کنید

    جلسه شورای عالی روابط خارجی با محوریت آمادگی ایران برای مذاکره و رفع تحریم‌ها روزگذشته در وزارت امور خارجه برگزار شد. در این جلسه که با حضور عباس عراقچی، وزیر امور خارجه و محمدرضا عارف، معاون اول برگزار شد، عارف با بیان اینکه ما اهل مذاکره و گفت‌وگو هستیم از جامعه بین‌الملل خواست تا رفع تحریم‌ها را دنبال کنند. البته این تنها بخشی از محورهای سخنان عارف در جلسه مذکور نبود.
  • آکسیوس مدعی شد؛

    پیشنهاد توافق جدید

    آکسیوس در خبری مدعی شده که اروپایی‌ها در نشست ۹آذر با ایران در ژنو پیشنهاد توافق جدیدی را روی میز قرار داده‌اند. همزمان نشریه فارن‌افرز با تبیین «هنر معامله» برای ترامپ، مسیر توافق پایدار با ایران را ترسیم کرده است.
  • افت دمای بازار ارز ناشی از چیست؟

    فرود بی‏‏‌صدای دلار به کف ۷۹

    روز گذشته در حالی که نرخ عمده شاخص‏‏‌های ارزی نوسان چندانی نداشت، دلار به تنهایی حدود ۶ پله افت ارزش را تجربه کرد و به نیمه نخست کانال ۷۹ هزارتومانی رسید. به‌نظر می‌رسد فشار تقاضای انتظاراتی از بازار ارز فاصله گرفته است. روز گذشته پای ارز‏‏‌های پتروشیمی نیز به معاملات رسمی باز شد. هدف بازارساز تزریق ۹۰۰ میلیون دلار به‌صورت ماهانه است.