شماره روزنامه ۶۱۸۴
|

عراقچی نقشه راه آینده سوریه را تشریح کرد؛

وزیر خارجه ایران در روزنامه لبنانی «الاخبار» با تبیین آنچه در سوریه رخ داد و اکنون در جریان است، راه خروج از بن‌بست سوریه را برگزاری انتخابات آزاد با حضور همه آحاد و اقشار مردم این کشور ارزیابی کرده است. سید‌عباس عراقچی شنبه ۱۴ دسامبر با انتشار یادداشتی در این روزنامه معتبر لبنانی به ضرورت برگزاری…

نرخ افزایش تولید ناخالص داخلی در فصل دوم ۱۴۰۳ به کف دو ساله رسید

مرکز آمار ایران نرخ رشد اقتصادی تابستان۱۴۰۳ را ۳.۴درصد اعلام کرد که نسبت به بهار کاهش ۱.۳واحد درصدی داشته است. این رقم کمترین میزان رشد فصلی اقتصاد کشور در ۸فصل گذشته محسوب می‌شود. علت اصلی این کاهش، خروج اثرات مثبت افزایش تولید نفت در سال‌های گذشته است. با این حال، فقدان سرمایه‌گذاری جدید در…

    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • رشدهای ماهانه، نقطه‌ای و سالانه شاخص قیمت مصرف‌کننده در آذرماه کاهشی شدند

    عقبگرد دسته‌جمعی تورم

    نرخ تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه در آذرماه سال جاری نسبت به آبان کاهشی شدند. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه در آذرماه به رقم ۲درصد رسید که نسبت به ماه قبل کاهش ۰.۸واحد درصدی را ثبت کرد. تورم نقطه به نقطه نیز در‌ آذر با افت ۱.۱واحد درصدی به رقم ۳۱.۴درصد رسید. از سوی دیگر، نرخ تورم متوسط نیز با ثبت رقم ۳۲.۵درصد نسبت به ماه قبل ۰.۶واحد درصد افت کرد. برآوردها حاکی از آن است که در ماه‌های اخیر، نرخ تورم یک روند زیگزاگی را حول محور ۳۰درصد انجام داده است. هدف‌گذاری بانک مرکزی در پایان سال جاری نزول تورم به زیر ۳۰درصد است. محاسبات «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که اگر میانگین تورم ماهانه در سه ماه پایانی آخر سال در محدوده ۱.۶درصد باشد، این هدف محقق خواهد شد. البته باید این نکته را در نظر داشت که سه‌ماه پایانی عموما دارای تورم بالاتری نسبت به ماه‌های قبلی است، اما انتشار اخبار مثبت سیاسی می‌تواند این هدف را میسر کند.
  • رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مداحان و شاعران اهل‌بیت(ع):

    جمهوری اسلامی‌ نیروی نیابتی ندارد

    رهبر معظم انقلاب اسلامی روز گذشته در خجسته سالروز میلاد سیده زنان دو عالم حضرت صدیقه کبری‌(س)، در دیدار هزاران نفر از مداحان و شاعران اهل‌بیت(ع) و قشرهای مختلف مردم، حضرت فاطمه زهرا(س) را الگوی کامل همه بشریت برای «قیام در راه حق، ایستادگی، شجاعت، صراحت و قوت منطق و استدلال» خواندند و با اشاره به تلاش دشمنان برای هراس‌افکنی، اختلاف‌افکنی و یأس‌افکنی در جامعه، تاکید کردند: خاصیت پیروان شیطان، گزافه‌گویی و دروغ‌پردازی است و چاره آن، جهاد تبیین، بیان حقایق و ارائه منطق قابل قبول. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای همچنین با اشاره به محقق نشدن هیچ‌یک از اهداف رژیم صهیونیستی برای نابود کردن حماس و حزب‌الله، گفتند: ملت‌های شرافتمند منطقه، به فضل الهی رژیم منحوس را ریشه‌کن می‌کنند و فردایی بهتر را برای منطقه رقم خواهند زد. رهبر انقلاب اسلامی با بیان نکاتی درباره مسائل منطقه از جمله مساله سوریه، گفتند: یک گروه اغتشاشگر با کمک، نقشه و برنامه‌ریزی دولت‌های خارجی توانست از ضعف‌های درونی سوریه استفاده کند و این کشور را به هرج و مرج بکشاند.
  • بازگشت به سیستم چندنرخی چه تبعاتی دارد؟

    نسخه‌‌پیچی ارزی بهارستان

    به تازگی نامه‌ای از ۱۲۸نماینده مجلس به دولت که در مرداد ماه امسال نوشته شده، توسط یکی از نمایندگان منتشر شده است. متن این نامه افزایش نرخ ارز را عامل تورم دانسته و خواستار بازگشت به نظام حمایتی با تثبیت ارز شده است. این در شرایطی است که کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود اشاره کرده‌اند که رشد نقدینگی عامل اصلی کاهش ارزش پول ملی بوده و علیت از سوی تورم به نرخ ارز است. به نظر می‌رسد توصیه به بازگشت به نظام چندنرخی در این شرایط، ثمره‌ای جز تقویت زمینه‌های فساد و هدررفت ارز نخواهد داشت.
  • یک برآورد جدید، زیان روزانه صنعت از بی‌برقی را مشخص کرد؛

    روزی ۸ همت ضرر خاموشی

    بحران ناترازی، وزن زیان را در بخش صنعتی ایران بالاتر برده است. درحالی‌که به واسطه نااطمینانی بالا، تحریم و نوسانات اقتصاد کلان سود سرمایه‌گذاری در بخش صنعت کشور کمتر از میانگین منطقه‌ای و جهانی است، ناترازی برق و کاهش دسترسی فراگیر به برق موجب شده است زیان بیشتری به صنایع ایران تحمیل شود. برآورد کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی ایران نشان می‌دهد روزانه در نتیجه قطع برق کارخانه‌ها، چیزی نزدیک به ۸هزار میلیارد تومان زیان به بخش تولید کشور وارد می‌شود.
  • «میدل‌ایست‌آی» از طرح تجزیه سوریه به‌دست اسرائیل رونمایی کرد؛

    توطئه در شام

    به گفته منابع امنیتی منطقه‌ای که از توطئه اسرائیل در سوریه مطلع هستند، سرنگونی دولت بشار اسد طرح اسرائیل برای تقسیم سوریه به سه بلوک برای قطع روابط این کشور با ایران و حزب‌الله را خنثی کرد. اسرائیل قصد داشت روابط نظامی و راهبردی با کردها در شمال شرق و دروزی‌ها در جنوب برقرار کند و اسد را در قدرت در دمشق نگه دارد، اما وی را تحت حمایت و کنترل امارات قرار دهد.
  • پکن باید دست به اقدامات جسورانه بزند؛

    مصائب ادامه‏‌دار اقتصاد چین

    حاکمان چین هر سال در ماه دسامبر در یک کنفرانس اقتصادی گرد هم می‌آیند تا شرایط ۱۲ماهه گذشته و چشم‌انداز سال پیش‌رو را بررسی کنند.بر اساس گزارش اکونومیست، چشم‌انداز اقتصاد چین از دو جهت تیره به نظر می‌رسد. میزان خرده‌فروشی در نوامبر در مقایسه با سال قبل از آن ۳درصد افزایش یافت که کمتر از انتظارات است. قیمت‌های مصرف‌کننده نیز در این بازه تنها ۰.۲درصد رشد کرده‌اند. این ارقام «احتیاط مزمن» خانوارها را منعکس می‌کند. اعتماد مصرف‌کننده پس از سقوط در دوران قرنطینه‌های کرونایی در بهار۲۰۲۲ هرگز احیا نشده است.
  • تذکر عضو شورای‏‏‌شهر درباره عدم‌دسترسی عمومی به «۹ دسته اطلاعات کلیدی تهران»

    «شفافیت» شهرداری کجاست؟

    دنیای‌اقتصاد: سامانه شفافیت شهرداری تهران حداقل در ۹بخش کلیدی ناقص بوده و همین موضوع عملکرد صحیح این سامانه را نقض کرده است؛ گزارش عملکرد مالی، تغییر کاربری باغات، پرونده‌‌‌های تغییر کاربرد، شناسنامه اراضی مشجر، تصمیم‌گیران در خصوص مصوبات کمیسیون ماده ۵، فرمول محاسبه عوارض ساخت‌وساز، آرای قطعی کمیسیون ماده ۷، اطلاعات مربوط به معاونان و مدیران، اطلاعات طرح ترافیک و اطلاعات مربوط به سامانه ۱۳۷ در زمره داده‌‌‌هایی هستند که در سامانه شفافیت شهرداری تهران ناقص وارد شده‌‌‌اند و این موضوع عملکرد این سامانه و شفافیت شهرداری را نقض کرده است.
  • «دنیای‌اقتصاد» تهدید حضور دوباره ترامپ در قدرت برای ناوگان هوایی را ارزیابی می‌کند؛

    نقشه صنعت هوایی برای نبرد با تحریم؛ نگرانی درباره تحریم‌های احتمالی چقدر جدی است؟

    پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌‌‌‌‌‌جمهوری آمریکا، نگرانی درباره وضعیت ناوگان هوایی ایران پس از حضور رسمی او در قدرت را دوچندان کرده‌است. صنعت هوایی یکی از اهداف اصلی تحریم‌های ظالمانه علیه کشور ما طی حدود یک دهه‌اخیر بوده و با کارنامه‌‌‌‌‌‌ای که رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور جمهوری‌خواه ایالات‌متحده از خود در قبال ایران به‌جای گذاشته، اکنون باید دید راهبرد دولت در مواجهه با تهدید تشدید احتمالی تحریم‌ها در ماه‌های پیش‌رو چه خواهد بود. صنعت هوایی کشورمان تحت‌تاثیر تحریم‌های گذشته اکنون با یک ناوگان فرسوده و نیز افزایش هزینه‌های عملیاتی و در نتیجه کاهش میل به سرمایه‌گذاری جدید مواجه است. رئیس سازمان هواپیمایی کشوری نیز می‌گوید؛ تحریم‌ها موجب قطع بهره‌مندی ایرلاین‌‌‌‌‌‌ها از منافع لیزینگ شده‌است.
  • اتاق بازرگانی چگونگی گسترش مرزهای صادرات نفت کشور را به بحث گذاشت؛

    آفریقا؛ فرصتی بکر، موانعی گسترده

    اتاق مشترک ایران و آفریقا روز گذشته سمیناری با هدف بررسی راه‌های صادرات فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی به قاره آفریقا برگزار کرد. در این نشست تلاش شده بود که سه ضلع بخش خصوصی، دولت و دانشگاه حضور داشته باشند تا از طریق گفت‌وگو و شناخت توانمندی‌ها، امکانات و ‌‌‌‌‌‌همینطور چالش‌ها در این حوزه به یک هم‌افزایی برسند. به ‌این‌ترتیب از مرتبط‌ترین شخصیت‌ها در وزارت نفت مثل معاونت بین‌الملل وزارت نفت و مطالعات پژوهشی این وزارتخانه تا اتحادیه صادرکنندگان نفت و فرآورده‌ها و کمیسیون انرژی و حمل‌ونقل اتاق بازرگانی حضور داشتند؛ به‌طوری‌که یکی از سخنرانان اعلام کرد لیست مخاطبان این جلسه بی‌نهایت قیمتی است.
  • اقتصاد دیجیتال با زیرساخت‌های نوین گسترش می‌یابد؛

    چشم‏‏‌انداز بلاک‌چین در ایران

    در دهه اخیر، بلاک‌چین به عنوان یک فناوری نوآورانه و تحول‌‌‌آفرین در دنیای‌اقتصاد و فناوری مطرح شده است. این فناوری با ویژگی‌‌‌های منحصربه‌‌‌فرد خود، می‌تواند بسیاری از مسائل پیچیده در حوزه‌‌‌های مختلف را حل کرده و تحولی اساسی در ساختارهای مالی، اقتصادی و دولتی ایجاد کند. در سال‌های اخیر، ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای مهم در خاورمیانه، در حال حرکت به سوی پذیرش این فناوری است.
  • نگذارید کارکنانی که ملزم به حفظ اطلاعات سری سازمان هستند، دچار انزوای اجتماعی و استرس شوند

    رازداری سازمانی: شمشیری دولبه

    در بسیاری از محیط‌‌‌های کار، رازداری و محرمانه نگه داشتن اطلاعات یک ضرورت روزانه است؛ از سازمان‌های امنیت ملی گرفته تا شرکت‌های تکنولوژی و ادارات حقوقی و موسسات درمانی. بقای این نهادها اغلب به توانایی‌‌‌شان در حفظ اطلاعات حساس از چشم کنجکاوان بستگی دارد. اگر نتوانند این اطلاعات را حفظ کنند بهای سنگینی خواهند پرداخت. به عنوان مثال، سرقت مالکیت معنوی، از جمله دزدی اسرار تجاری، برای کسب و کارهای آمریکایی سالانه بین ۲۲۵ تا ۶۰۰ میلیارد دلار هزینه به بار می‌‌‌آورد. هدف از رازداری سازمانی، «حفاظت از مالکیت معنوی ارزشمند، حفظ مزیت رقابتی و مراقبت از داده‌‌‌های مربوط به مشتریان و کارکنان» است، اما در عین حال می‌تواند تاثیرات منفی عمیقی بر سلامت کارکنانی داشته باشد که وظیفه حفظ این اسرار را بر عهده دارند.
  • «دنیای‌اقتصاد» از تغییر نسبت قیمت آپارتمان‏‏‌‏‏‌های شمال به جنوب پایتخت گزارش می‌دهد؛ افت ماهانه قیمت در کجا؟

    اختلاف تورمی مسکن ۲۲ منطقه

    تورم مسکن در مناطق مختلف تهران طی ماه گذشته با اختلاف محسوس همراه شد. تغییرات شاخص «قیمت پیشنهادی» فروشنده‌های آپارتمان در ماه پرتحرک معاملات مسکن به‌گونه‌ای رقم خورد که برخی مناطق جنوبی شاهد تورم ماهانه منفی شدند. اختلاف تورم مسکن شمال و جنوب پایتخت در آذرماه به صعود «نسبت قیمت‌ها» از کف منجر شد.
  • اختلاف ۱۲‌واحد درصدی بازدهی میان دو نماگر اصلی بازار سهام در ۲ ماه گذشته

    سبقت بزرگان در رالی بورس

    معاملات بورس تهران در روز گذشته با واگرایی نماگرهای سهامی پیگیری شد. در رالی صعودی کنونی بازار، شاخص کل رشد ۴۰درصدی و شاخص هموزن رشد ۲۸درصدی را تجربه کرد. شکاف ۱۲واحد درصدی میان این دو نماگر، گویای این است که رشد پایدار بازار سهام نیازمند رشد همگون همه نمادهاست.
  • کارشناسان چالش‌های جدید بازار سرمایه را بررسی کردند؛

    موتور رشد بازار روشن می‌ماند؟

    بازار سرمایه در هفته‌های گذشته در تقاطع تغییرات ساختاری و اخبار مثبت قرار گرفته است؛ حذف دلار نیما و رونق‌بخشی به معاملات توافقی از یک سو، و اخبار و گمانه‌زنی‌ها از نوسانات نرخ بهره و سیاست‌های مالی دولت از سوی دیگر، جو مثبتی در بازار ایجاد کرده است.
  • تحلیل لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور

    لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور که در سال ۱۳۹۸ پیشنهاد شده است، یکی از مهم ‌ترین تلاش‌ها برای ایجاد تحول در ساختار پولی و اقتصادی ایران به شمار می‌رود. این لایحه که به دنبال تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان و حذف چهار صفر از واحد پول است، اهداف متعددی را دنبال می‌کند که شامل بهبود عملکرد نظام پولی، کاهش آثار روانی تورم و تسهیل در انجام مبادلات مالی است. این تغییرات در حالی پیشنهاد شده‌اند که اقتصاد ایران با چالش‌های جدی مانند تورم مزمن، کاهش ارزش پول ملی و افزایش نقدینگی دست‌‌وپنجه نرم می‌کند. بررسی دقیق این لایحه از منظر اجرایی، اجتماعی و اقتصادی اهمیت ویژه‌ای دارد.
  • پرش دوم بورس

    نماگر بازار سهام روزهای سبز خود را دیروز با جهشی ۲۴هزار واحدی ادامه داد و توانست به پرواز در کانال دومیلیون و ۷۰۰هزار واحد در هفته جاری ادامه دهد. بنابراین شاخص بورس تهران با ورود به کانال دو‌میلیون و ۷۶۳هزار واحدی، رکورد جدیدی را در تاریخ خود به ثبت رساند. افزایش قیمت سهام بزرگ‌ترهای بورس که طبیعتا اثر بیشتری بر شاخص کل دارند، نوعی سوءتفاهم را میان برخی سهامداران مبنی‌بر شاخص‌سازی ایجاد کرده است که احتمالا ریشه در بی‌توجهی به عوامل بنیادین و ساختار بازار دارد.
  • خبر خوش برای کشاورزان، تولید‌کنندگان و صادرکنندگان

    سیاست‌های رانتی؛ عامل مهم تورم

    احمد انارکی محمدی؛ رئیس کمیته بازار سرمایه، تامین مالی و بیمه کمیسیون اقتصاد مجلس شورای‌اسلامی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» گفت: پس از سال‌ها تلاش درخصوص توجیه صادرات با ایجاد بازار ارز توافقی، از این پس صادرکنندگان می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را در بازار توافقی عرضه کنند و به‌جای انتقال رانت‌های کلان توسط رانت‌خواران؛ از این به بعد تولیدکنندگان، کشاورزان و صادرکنندگان می‌توانند تا حدودی هزینه‌های خود را پوشش دهند.
  • بورس در مسیر رسیدن به تعادل

    بازار سرمایه در ماه‌های اخیر با تغییرات قابل‌توجهی همراه بوده و شاخص‌کل بورس با رکوردهای تازه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای مواجه شده‌است. این تغییرات که بیشتر در سهام شاخص‌‌‌‌‌‌‌‌‌ساز و شرکت‌های بزرگ نمود پیدا کرده، باعث‌شده تا شاخص‌کل از دو‌میلیون و ۷۶۰‌هزار واحد عبور کند و شاخص هموزن نیز به مرز ۸۴۰‌هزار واحد برسد، با این‌حال این رشد سریع، فرصت بررسی عواملی که تعادل را به بازار بازمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌گرداند، فراهم کرده‌است.
  • کارشناسان «گروه بین‌المللی بحران» نمایی ۳۶۰ درجه از سقوط اسد را ترسیم کردند

    «سوریه» در چشم‌انداز منطقه

    سقوط خاندان اسد بدون شک سوریه را دچار تحولات زیادی خواهد کرد و در‌عین‌حال روابط بین دمشق و سایر پایتخت‌ها را نیز تغییر خواهد داد. کارشناسان «گروه بین‌المللی بحران»، نمایی ۳۶۰درجه از چگونگی بحران سوریه که می‌تواند سیاست منطقه‌ای را متزلزل کند، ارائه داده‌اند. بحرانی که منجر به برکناری بشار اسد از سوریه شد، محصول خیزش مردمی سال ۲۰۱۱ و در ادامه، جنگ داخلی در این کشور است.
  • «نوسانات ارزی» محور جلسه غیرعلنی مجلس

    روز گذشته و پیش از آغاز جلسه علنی، مجلس شورای اسلامی نشست غیر‌علنی برای بررسی نوسانات ارزی برگزار کرد. همان‌گونه که در صحن علنی مجلس نیز مطرح شد قرار بود این جلسه ۲۰ دقیقه باشد اما ۴۰ دقیقه به طول انجامید. بر همین اساس سخنگوی هیات‌رئیسه اعلام کرد قرار شد کمیسیون‌‌‌های برنامه‌وبودجه و اقتصادی مجلس جلساتی را با کارشناسان برگزار کنند و نتیجه آن در روز سه‌‌‌شنبه با حضور مسوولان رسمی و دولتی و نمایندگان مجلس بررسی و تصمیم‌‌‌گیری شود. پس از آغاز جلسه علنی مجلس محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در نطق پیش از دستور خود با اشاره به افزایش نرخ ارز، تاکید کرد: لازم است به گرانی‌‌‌های قیمت ارز و مساله کمبود برق و گاز اشاره کنم که این روزها مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده است؛ ضرورت دارد کمیسیون اقتصادی با بررسی کارشناسی، گزارش خود را از دلایل و پیامدهای افزایش قیمت ارز به مجلس ارائه کند.
  • بغداد الیوم مدعی شد؛

    پیام ترامپ به تهران از کانال عمان

    بغداد الیوم روز گذشته از ارسال پیام ترامپ به تهران از طریق عمان خبر داد و محتوای آن را مذاکره درباره برخی پرونده‌ها از جمله هسته‌ای خواند. این رسانه به نقل از یک منبع ایرانی نوشت: نامه ارسالی ترامپ، آمادگی وی برای مذاکره و احتمال دستیابی به توافق را نشان می‌دهد.
  • از طرح تا لایحه سامان‌دهی اتباع

    سازمان ملی مهاجرت به کجا رسید؟

    حدود ۳ ماه پیش لایحه سامان‌دهی اتباع بیگانه که همراه با طرحی در همین خصوص در کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در حال بررسی بود از سوی دولت پس گرفته شد. اما همچنان طرح مجلس در خصوص سامان‌دهی اتباع بیگانه در حال بررسی در کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور است. اگرچه دولت اعلام کرده که لایحه در خصوص سامان‌د‌هی اتباع به مجلس ارائه می‌کند، اما به نظر می‌رسد دولت به دنبال ارسال اساسنامه سازمان ملی مهاجرت به مجلس است. بر این اساس تکلیف سامان‌دهی اتباع با طرح مجلس تعیین خواهد شد.
  • راهی جز مذاکره وجود ندارد

    اسحاق جهانگیری با بیان اینکه پیش‌نیاز اصلی توسعه، علامت‌های بسیار نگران‌کننده‌ای برای آینده ایران و زندگی مردم می‌دهد، گفت: بالاخره روزهای سختی در پیش است و من هم مثل همه مردم ایران نگرانم. وی در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه به‌هم زدن آرامش ایران؛ یعنی به‌هم زدن آرامش منطقه. آمریکایی‌ها اینها را فهمیده‌اند، اگر نفهمیده‌اند حتما باید بفهمند. ما هم فهمیده‌ایم و باید بفهمیم که راهی جز مذاکره وجود ندارد. ما نمی‌توانیم با ژست گرفتن بگوییم که مذاکره نمی‌کنیم و بگذاریم مشکلات مردم باقی بمانند. ما باید با تمام ظرفیت و قدرت دیپلماسی‌مان به‌دنبال حل مشکلات خودمان با دنیا و آمریکا از طریق مذاکره باشیم./خبرآنلاین