رئیس کارگروه ترانزیت شرکت راهآهن خبر داد
ایران، روسیه وآذربایجان بر کاهش ۵۰ درصدی تعرفه ترانزیت توافق کردند
رئیس کارگروه ترانزیت شرکت راهآهن از کاهش ٥٠ درصدی تعرفهها در اجلاس سهجانبه راهآهن ایران، روسیه و آذربایجان برای فعالسازی کریدور شمال-جنوب خبر داد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سفارت ایران در مسکو، نمایندگان راهآهنهای ایران، روسیه و آذربایجان در خصوص سازماندهی حمل بار در چارچوب کریدور حمل و نقل بینالمللی شمال- جنوب از طریق قلمرو آذربایجان و همچنین توسعه پتانسیل ترانزیتی ترمینال مرزی آستارای ایران به بحث و گفتوگو نشستند. محور اصلی مذاکرات سهجانبه تعیین نرخ تعرفه ترجیحی برای سال ۲۰۱۷ و تعیین زمان سیر بار در این مسیر بود.
رئیس کارگروه ترانزیت شرکت راهآهن از کاهش ٥٠ درصدی تعرفهها در اجلاس سهجانبه راهآهن ایران، روسیه و آذربایجان برای فعالسازی کریدور شمال-جنوب خبر داد. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سفارت ایران در مسکو، نمایندگان راهآهنهای ایران، روسیه و آذربایجان در خصوص سازماندهی حمل بار در چارچوب کریدور حمل و نقل بینالمللی شمال- جنوب از طریق قلمرو آذربایجان و همچنین توسعه پتانسیل ترانزیتی ترمینال مرزی آستارای ایران به بحث و گفتوگو نشستند. محور اصلی مذاکرات سهجانبه تعیین نرخ تعرفه ترجیحی برای سال ۲۰۱۷ و تعیین زمان سیر بار در این مسیر بود. نمایندگان سه کشور درخصوص فعالسازی این مسیر برای حمل بار روسیه، آذربایجان، بلاروس، لتونی، استونی و فنلاند به طرف خلیجفارس و هند و بالعکس بحث و تبادل نظر کرده و درخصوص تعرفههای آن به توافق نظر رسیدند.
حسین عاشوری، رئیس کارگروه ترانزیت شرکت راهآهن در این زمینه اظهار کرد: پس از ۱۴ سال کشورهای ایران، روسیه و هند بر سر راهاندازی این کریدور توافق کردند و در سال ۲۰۱۶ با همکاری راهآهنهای آذربایجان و روسیه اولین قطار باری آزمایشی را در مسیر بمبئی هند- بندرعباس-آستارا- مسکو راهاندازی کردیم.
وی بیان کرد: در چارچوب گفتوگوهای سهجانبه توافق شد با کاهش ۵۰ درصدی نرخهای تعرفه برای سال ۲۰۱۷ این مسیر بهصورت عملیاتی فعال شود و امیدواریم که با پیوستن کشورهای نامبرده (فنلاند، استونی، لتونی و بلاروس) به این کریدور شاهد فعالسازی جدی این مسیر باشیم. عاشوری به دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه اشاره کرد و گفت: روسیه علاوهبر مساعدت در کاهش تعرفهها پیشنهاد داد در نمایشگاه حملونقل و لجستیک روسیه (ترانس راشا) بسته پیشنهادی این کریدور به تمامی مشتریان معرفی و عرضه شود. این مقام مسوول تصریح کرد: با توجه به ساخت خط آهن آستارا- آستارا که حداکثر تا دو ماه آینده به پایان میرسد، کشورهای ایران و آذربایجان عزم خود را برای فعالسازی این کریدور نشان دادند و پیشبینی میشود مسیر قزوین - رشت حداکثر تا ۶ ماه آینده به بهرهبرداری برسد و با تکمیل این محدوده کریدور کامل شده و سرعت حمل بار بیش از گذشته شود.
ارسال نظر