اختصاص یک میلیارد دلار به توسعه ریلی

معاون برنامه‌ریزی و اقتصاد حمل‌ونقل راه‌آهن گفت: با مصوبه مجلس مبنی بر اختصاص یک درصد از درآمدهای نفت و گاز دولت به راه‌آهن پیش‌بینی می‌شود یک میلیارد دلار از این محل به توسعه ریلی و راه‌آهن اختصاص یابد. سعید رسولی اظهار کرد: جذب سرمایه بخش خصوصی، ارتقای روابط بین‌المللی، بودجه‌ریزی، آمار، آموزش و تحقیقات و تنظیم و ارتقای درج احکام در لایحه برنامه از وظایف معاونت برنامه‌ریزی و اقتصاد حمل‌ونقل راه‌آهن است. وی ادامه داد: احکام پیشنهادی دولت در لایحه برنامه به‌طور کامل در مجلس تصویب شد و نمایندگان کمیسیون‌های تخصصی چند پیشنهاد در این باره به تصویب رساندند که اختصاص یک درصد از درآمد فروش نفت و گاز دولت به راه‌آهن و توسعه ریلی یکی از این موارد است.

رسولی گفت: این حکم حدود یک میلیارد دلار برای راه‌آهن و توسعه ریلی درآمد ایجاد می‌کند؛ این اعتبارات راه‌آهن را به منبع ثابت اعتباری متصل می‌کنند و متولیان ریلی در طول برنامه ششم می‌توانند برنامه‌ای درازمدت داشته باشند. معاون برنامه‌ریزی و اقتصاد حمل‌ونقل راه‌آهن گفت:‌ همچنین در ماده ۷۰ قانون الحاق ۲ حکمی به تصویب رسید مبنی بر اینکه ۱۰ درصد از قیمت فروش نفت گاز به توسعه ریلی اختصاص یابد. وی گفت: حمایت و تضمین سرمایه‌گذاری خصوصی در بخش ریلی حکمی مترقی است که سرمایه‌گذاری بخش خصوصی نزد بانک‌ها طبق این حکم از سوی راه‌آهن تضمین می‌شود. رسولی افزود: در این حکم پیش‌بینی شده راه‌آهن با استفاده از منابع فنی و اعتباری طرح‌های سرمایه‌گذاری را اقتصادی کند. همچنین در بخش سوم این حکم به موضوع تضمین تسعیر نرخ ارز بر سرمایه‌گذاری ریلی اشاره می‌شود مبنی بر اینکه اگر نرخ ارز تسهیلاتی که از صندوق توسعه ملی به بخش خصوصی اختصاص یافت در زمان بازپرداخت افزایش یابد دولت و راه‌آهن تضمین این مابه‌التفاوت را انجام می‌دهند که این از محل تعرفه حق دسترسی خواهد بود؛ یعنی تا زمان جبران زیان بخش خصوصی از پرداخت حق دسترسی معاف می‌شود.

اخذ مصوبه 5/ 7 میلیارد دلاری از شورای اقتصاد

معاون برنامه‌ریزی و اقتصاد حمل‌ونقل راه‌آهن اضافه کرد: در قانون بودجه سال ۹۳ تبصره ۲ بند «ق» را داشتیم که در راستای کاهش مصرف سوخت و ارتقای بهره‌وری بندی مترقی بود که این در قانون ماده ۱۲ رفع موانع تولید قانون دائمی شد که طبق آن تا ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری که منجر به کاهش مصرف سوخت، کاهش تولید آلاینده‌های زیست‌محیطی و ارتقای بهره‌وری می‌شود از سوی وزارت نفت و دولت تضمین می‌شود. وی ادامه داد: راه‌آهن فعلا با همکاری وزارت نفت موفق شد مصوبه ۷ و نیم میلیارد دلاری در این حوزه را از شورای اقتصاد اخذ کند. این فرصت مناسبی است تا با همکاری سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت در این حکم قراردادها را مبادله کنیم وی بیان کرد: این ۷ و نیم میلیارد دلار باید در ۱۰ سال جذب شود و شیوه آن به این‌گونه است که پس از به ثمر رسیدن سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و تحقق افزایش حمل بار و مسافر در شبکه ریلی وزیر راه گزارشی به وزیر نفت می‌دهد و پس از صحت‌سنجی اصل و سود سرمایه‌گذار بر اساس حکم به میزانی که تایید می‌شود به وی برمی‌گردد؛ شیرینی این حکم هنوز در کشور چشیده نشده است اما حکمی مترقی است و اگر اجرا شود در همه حوزه‌های مختلف تغییرات مناسب ایجاد می‌کند.

رسولی گفت: دولت در حمایت از حمل‌ونقل ریلی برای کاهش نرخ بلیت از محل قانون هدفمندی یارانه‌ها هر سال ارقامی در بودجه سنواتی برای راه‌آهن در نظر می‌گیرد که به صورت نقدی و تهاتر است و ما بابت سوخت لکوموتیوهای راه‌آهن از این منبع استفاده می‌کنیم. وی ادامه داد: از سال ۹۳ ردیف توسعه نوسازی و تکمیل شبکه ریلی را گرفته‌ایم؛ از این سال ظرفیت‌ها علاوه‌بر طرح‌های پیوست به سبد منابع رسیده است و با حمایت دولت اعتبارات مناسبی جذب کرده‌ایم که این اعتبارات نسبت به سال ۹۲ افزایش داشته است که در سال ۹۴ رشد مناسب بود و در سال‌های ۹۵ و ۹۶ کمی کاهش یافت. معاون برنامه‌ریزی و اقتصاد حمل‌ونقل راه‌آهن با بیان اینکه آیین‌نامه پذیرش طرح‌های سرمایه‌گذاری در راه‌آهن تشکیل شده است، گفت: مدل‌های سرمایه‌گذاری در حوزه بار، مسافر و لکوموتیو را طراحی کرده‌ایم. وی اظهار کرد: در طول همه ۱۱ هزار کیلومتر شبکه ریلی موجود ۱۱ هزار کیلومتر فیبر نوری داریم. رسولی افزود: همچنین موضوع تشکیل شرکت قطارهای حومه‌ای در مجلس تصویب شد.

وی ادامه داد: تاکنون سازمان قطار حومه‌ای در کشور نداشته‌ایم؛ البته سازمان قطارهای شهری و حومه داریم اما اساسا شهرداری‌ها نمی‌توانند متولی قطارهای حومه باشند. معاون برنامه‌ریزی و اقتصاد حمل‌ونقل راه‌آهن گفت: در دنیا دولت‌ها متولی حمل‌ونقل حومه‌ای هستند. در تشکیل این شرکت هم قطعا دولت و راه‌آهن دنبال تصدی‌گری نیستند؛ این وظیفه‌ای حاکمیتی است و فعالیت اقتصادی نیست، زیرا نرخ بلیت در قطارهای حومه‌ای بسیار پایین و حداقلی است. رسولی ادامه داد: سازوکار سازمان قطارهای حومه‌ای در راه‌آهن پیش‌بینی شده و برای توسعه حمل‌ونقل ترکیبی هم باید به مترو متصل شویم. وی درباره راه‌آهن شلمچه- بصره هم گفت که این خط ریلی مسائل و مشکلات فنی داشت که در حال رفع شدن است. قانون آن ابلاغ شده و در دست اجرا است که با توجه به دریافت اعتبار اواسط سال آینده این ۳۵ کیلومتر راه‌آهن به بهره‌برداری می‌رسد.