راه حل چینی کمک به صنعت ریلی

دنیای اقتصاد: برنامه‌ریزان دولت چین طرحی را به تصویب رساندند که بر اساس آن بنا به درخواست شرکت راه‌آهن این کشور، ۳۰۰ میلیارد یوآن (برابر با ۹۱/ ۴۴میلیارد دلار) اوراق قرضه منتشر می‌شود، این اقدام همزمان با آن شکل می‌گیرد که دولت این کشور به سرمایه‌گذاری‌های خود در زیرساخت‌ها شدت بخشیده است تا از اقتصاد خود که رشد آن در حال کند شدن است حمایت کند. بنابر اعلام کمیسیون ملی توسعه و اصلاحات چین، دو سوم این بودجه صرف پروژه‌های ریلی و بقیه به بازپرداخت بدهی‌های معوق تخصیص داده خواهد شد. این راهکار جدید تامین بودجه شرکت راه‌آهن چین در شرایطی مورد استفاده قرار گرفته است که تحلیلگران نسبت به خطرات بدهی‌های سنگین شرکت‌های چینی ابراز نگرانی کرده‌اند و دولت‌های محلی دور جدیدی از تامین بودجه برای بهبود وضعیت ترازنامه‌های مالی خود را با توسل به کمک‌های پکن آغاز کرده‌اند.

نخستین بخش از این اوراق قرضه شرکت راه‌آهن چین در سال جاری میلادی به ارزش ۱۷۰ میلیارد یوآن منتشر خواهد شد و پول حاصل از آن صرف پروژه‌های ریلی خواهد شد. از جمله این پروژه‌ها می‌توان به یک مسیر ریلی که پکن را به شهر شن‌یانگ در شمال‌شرقی چین و مراکز لجستیک ریلی متصل می‌کند، اشاره کرد. این شرکت پس از آن ایجاد شد که وزارت راه‌آهن چین در سال ۲۰۱۳ منحل شد و این شرکت مسوولیت ساخت و اپراتوری شبکه ریلی این کشور را بر عهده گرفت. بر اساس گزارش‌های نیم سالانه، این شرکت تا پایان ماه ژوئن متعهد به پرداخت ۲۱/ ۴ تریلیون یوآن بوده است.

کشور چین سرمایه‌گذاری‌های زیادی در حوزه ریلی کرده است و طرح‌هایی را برای گسترش شبکه ریلی خود و رساندن طول آن به ۱۵۰ هزار کیلومتر تا سال ۲۰۲۰ در دست دارد. ۳۰ هزار کیلومتر از این ۱۵۰هزار کیلومتر به شبکه ریلی قطار پر سرعت تعلق دارد. بر اساس برنامه‌های میان مدت و بلندمدت دولت چین، قرار است همچنین تا سال ۲۰۲۵ طول مسیر ریلی قطارهای پرسرعت در این کشور به ۳۸ هزار کیلومتر افزایش یابد. البته واقعیت این است که در حال حاضر اغلب خطوط قطارهای پرسرعت چین ضررده هستند و این موضوع نشان‌دهنده وجود خطر بالقوه گسترش بیش از حد خطوط ریلی در این کشور است. بنا به اعلام مقامات صنعت ریلی چین، از این میان تنها مسیر مواصلاتی پکن-شانگهای که در سال ۲۰۱۱ به بهره‌برداری رسید سودده است.

گری وونگ، تحلیلگر دارایی‌ها از مرکز گوتای جونان در هنگ‌کنگ می‌گوید انتظار می‌رود که شرکت راه‌آهن چین بخش عمده این پول را صرف بخش قطارهای پرسرعت خود کند و با کاهش نرخ بهره، برنامه بازپرداخت بدهی‌های معوق این شرکت می‌تواند کمکی باشد به افزایش این شانس که قطارهای پرسرعت به سوددهی بیشتر برسند. بدهی‌های شرکت راه‌آهن چین به حدی زیاد است که به تازگی یکی از کارشناسان پیشنهادی را در این زمینه مطرح کرده بود. در ماه مه وی پیشنهاد داده بود که این شرکت دولتی به چندین شرکت کوچک‌تر تجزیه شود. دولت اما به‌تازگی به این شرکت اجازه داده است که در مورد بهای بلیت قطارهای پرسرعت تصمیم‌گیری کند. تا پیش از این، قیمت‌ها توسط دولت تعیین و تثبیت می‌شد. علاوه بر این، دولت بر درآمدهای ناشی از فروش اوراق قرضه معافیت مالیاتی وضع کرده است تا به این شرکت کمک کند.